Tauge atau kecambah ialah anak benih
yang baru bercambah dan menjadi sejenis sayuran yang popular dan boleh dimakan
mentah atau sesudah masak. Disamping itu, ianya bersih daripada racun kulat
atau serangga, dan mempunyai vitamin A dan C dan sumber kalsium yang tinggi.
Walaupun ada pelbagai jenis tauge, di
Malaysia hanya terdapat dua jenis tauge yang utama dan biasa digunakan dalam
masakan harian iaitu tauge halus dan tauge kasar.
Cara penghasilannya adalah mudah dan
bersih jikalau langkah-langkah tertentu diambil dan diawasi. Tauge dicambah
dengan mengalirkan air pada biji benih selama beberapa minit dalam beberapa
kali sehari sehinggalah tauge mencapai tahap matang yang dikehendaki. Tahap
matang tauge berbeza mengikut pasaran tempatan. Tauge biasanya dijadikan dalam
ramuan bahan makanan penduduk Asia dan kini menjadi pilihan juga bagi
masyarakat Barat. Tahukah anda terdapat
6 khasiat tauge yang baik yang ramai tak tahu.. Antaranya:
1. Cegah Kanser
2. Baik Untuk Wanita
3. Lebih Subur
4. Kurangkan Lemak
5. Buang Kotoran
6. Lebih Muda
CEGAH KANSER
Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis asid amino yang mampu melumpuhkan punca kanser leukimia, usus besar dan pankreas.
MENCEGAH KERAPUHAN TULANG
Taugeh juga mempunyai estrogen
semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh
dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan
tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat
membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom
pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
MENINGKATKAN KESUBURAN
Taugeh juga mampu menyumbang kepada
kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan taugeh oleh kaum lelaki mampu
membuatkan sperma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang
dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan.
KURANGKAN LEMAK
Mereka yang berisiko penyakit strok dan
serangan jantung disebabkan oleh kadar lemak darah yang tinggi digalakkan
mengambil lebih banyak menu taugeh dalam hidangan seharian. Saponi di dalam
taugeh akan menghalau ‘lemak jahat’ LDL tanpa mengganggu kandungan lemak baik
HDL kerana ketika kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum, kadar
saponinya meningkat sehingga 450%.
BUANG KOTORAN
Taugeh yang mengandungi banyak serat
dan air yang berfungsi untuk membuang segala kotoran dalam usus besar. Apabila
kotoran dihapuskan, tiada lagi zat dalam kotoran yang dapat diserap tubuh, ia
mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang sel kanser.
LEBIH MUDA
Taugeh juga padat dengan antioksida
kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Secara
kesimpulannya taugeh merupakan sayuran yang boleh membuat kita lebih muda.
No comments:
Post a Comment