Tuesday, December 1, 2020

KHASIAT AIR KELAPA

Kelapa (bahasa Inggeris: coconut) atau juga lebih dikenali sebagai nyiur adalah tumbuhan saka, tempoh ekonomi adalah melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter bergantung kepada variasi. Ia didapati di semua kawasan tropika. Keseluruhan pokok kelapa dapat dimanfaatkan kepada pelbagai guna.

Pokok kelapa (Cocos nucifera L.) adalah ahli keluarga Arecaceae (keluarga palma). Ia merupakan spesies tunggal yang dikelaskan dalam genus Cocos dan merupakan pokok palma yang besar, tumbuh setinggi 30 meter, dengan pelepah daun pinnate sepanjang 4-6 meter, dengan helaian daun pinnae sepanjang 60-90 cm; pelepah tua luruh meninggalkan batang pokok yang licin.

Air daripada buah kelapa boleh diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan. Dalam masyarakat Melayu terutamanya, kelapa tua diproses untuk dijadikan kelapa parut, santan dan minyak masak seharian. Korang nak tau tak, kalau kita minum air kelapa selama seminggu secara konsisten, apa jadi pada badan kita? Berikut merupakan khasiat air Kelapa Muda : 

1. KUATKAN IMUNISASI

Melawan virus selesema, typhus dan penyakit berjangkit dan menghilangkan bakteria penyebab pada penyakit gusi dan jangkitan kuman dari pundi kencing.


2.  BERI TENAGA

Air kelapa meningkatkan penghasilan hormon yang memberi tenaga pada tubuh badan. Bila kita minum air kelapa secara konsisten, kita dapat rasakan badan lebih segar, ringan dan bertenaga.


3. BUANG TOKSIN 

Air kelapa bersifat diuretik semula jadi yang membuang toksin dalam badan. Ia dapat mengelakkan dari terjadinya batu karang.  Bagi yang ada masalah batu karang, memang disarankan minum air kelapa.


4. BAGUS UNTUK SISTEM PERKUMUHAN 

Mudah membuang air besar dan elakkan sembelit terjadi.


5. TURUNKAN BERAT BADAN

Semakin banyak minum air kelapa, semakin kurang selera makan kita. Sebab ia mengenyangkan perut untuk jangka masa yang lama.  Lagi bagus bila dimakan dengan isinya sekali. , kandungan fiber kelapa adalah tinggi.


6. KURANG SAKIT KEPALA / PENING

Bila badan terlalu dehidrasi dan stres, kita mudah diserang sakit kepala. Kandungan elektrolit dari air kelapa mampu mengembalikan ion badan yang hilang akibat kekurangan air.


7. KULIT SEMAKIN BERSERI DAN MUDA 

Bila banyak minum air kelapa, semakin tinggi kandungan air dalam badan. Ini menjadikan kulit kita tak lagi kering dan kusam. Ia juga adalah salah satu amalan untuk awet muda. Air kelapa dapat mengurangkan masalah glaucoma dan katarak. Ia juga dapat elakkan risiko sakit jantung. Selain diminum begitu, air kelapa ni boleh jugak dinikmati dengan bermacam cara lain. Ada ‘coconut shake’, ada aiskrim, ada ‘ice blended’ ada jelly dan banyak lagi.



PETUA ELAK KENA ANGIN APABILA MAKAN PUCUK UBI

Ubi kayu (nama botani: Manihot esculenta) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggala, ubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa Inggeris, tanaman ini biasanya dirujuk dengan menggunakan nama-nama tempatannya, seperti mandioca, aipim, atau macaxeira (Brazil), kassav (Haiti), mandi´o (Paraguay), akpu atau ugburu (Nigeria), bankye (Ghana), mogo atau mihogo (kawasan di Afrika yang berbahasa Swahili), kappa (India), maniok (Sri Lanka), singkong (Indonesia), kamoteng kahoy atau balanghoy (Filipina), mushu (China), củ sắn or khoai mì (Vietnam) dan manioke atau manioca (Polynesia).

PETUA ELAK KENA ANGIN, SAKIT KEPALA

Tau tak, ada orang kan dia alah sangat makan pucuk ubi ni. Bila makan je mesti sakit kepala atau mudah kene serang angin, sampai sebu sebu. Ni petua dari Mak kawan Ain sendiri. Dia memang tak boleh makan sebarangan memang mudah kene angin. Kalau nak makan pucuk ubi ni pun, teringin nak makan pun dah kena angin.Petuanya dan caranya : 


1. Masukkan sedikit je beras masa masa nak rebus pucuk ubi tu.

2. Rebus la sampai empuk lembut.  Nak rebus sekali batang boleh, taknak pun takpa ikut selera memasing. Sebab batang tu pun sedap bila dah rebus lama lama tau.  Tips ni pun boleh buat untuk nak masak apa apa makanan yang berangin contohnya nangka masak lemak tu. Pun boleh cuba petua yang sama.

Jadi mana yang hadapi masalah yang sama sakit angin tu boleh try petua ni, dah takda masalah lepastu kita nak menikmati sayur kampung ni nak buat ulam kan hehe.



KHASIAT LIMAU KASTURI

Limau Kesturi (Citrus microcarpa, English= Calamasi) adalah berasal dari Filipina, dan tersebar ke asia tenggara. Di Amerika, ia dipanggil sebagai Kalamasi atau limau Panama, memandangkan ia bisa tumbuh di kawasan tropika.

sering dijadikan minuman sejuk bersama air batu. Ia dipercayai mampu menyejukkan badan dan menghilangkan dahaga dengan lebih berkesan.

KHASIAT DAN KEBAIKAN DARI LIMAU KASTURI 

Khasiat limau kasturi yang kita semua tak tahu sebelum ini. Saya kongsikan untuk manfaat bersama dan semofa bermanfaat :


1 . Untuk Batuk

Sediakan sudu besar.Perah limau+kicap+garam sikit ke dalam secubit, sukatan limau n kicap muat2 satu sudu besar tu = minum setiap pagi and malam. Batuk akan beransur pulih. Sebelum minum bismillah selawat dulu mohon Allah sembuhkan. 


2 . Untuk Ubat Demam

Petik 2-4 genggam daun limau kasturi. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperah, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.


3. Mengubati Lelah

Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minum campuran madu dan jus limau kasturi tadi. Boleh amalakan pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalami lelah. Tapi cukup amalkan cara ini seminggu sekali sahaja.


4. Kuruskan Badan dan Kempiskan Perut

Perahan air limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biar teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan minum air ni dan inshaAllah boleh turunkan berat badan n dapat perut flat fit.


5 . Mengatasi Masalah Kelemumur

Cuba amalkan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.


KHASIAT SERAI UNTUK KESIHATAN

Serai atau serai makan (nama botani: Cymbopogon citratus) adalah tumbuhan herba malar hijau yang dikenali juga sebagai sereh makan (Indonesia), takrai (Thailand) lemongrass (Inggeris). Tanaman serai makan (cymbopogen citratus) dipercayai berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Tumbuhan ini selalunya digunakan dalam masakan di kalangan masyarakat Asia terutamanya masakan Thailand, Kemboja,Vietnam) dan Caribbean.

KHASIAT DAUN SERAI KAYU

Daun serai kayu atau Eugenia Polyantha memang sangat terkenal sebagai ulam nasi kerabu atau pun laksam. Rasanya yang kelat kelat dan memiliki aromanya tersendiri mampu membangkitkan selera. Pucuk serai kayu juga dijadikan ulam dicicah dengan sambal belacan atau pun budu dan dimakan bersama nasi putih. 

Khasiat pucuk serai kayu mampu mengubati penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kolestrol, cirit birit, demam, kudis, bisul dan awet muda. Antara khasiat serai yang lain :


1. Darah tinggi/kencing manis/kolestrerol

Rebus 15 helai daun serai kayu bersama 1 liter air. Rebus selama 30 minit. Minum segelas setiap pagi sekali sehari.


2. Demam 

Ambil 20 helai daun serai kayu dan ramas dalam sebaldi air. Mandi setiap petang sebagai bilasan paling akhir.


3. Cirit birit 

Untuk cirit birit boleh rebus dan minum airnya. Boleh juga dimakan pucuknya begitu sahaja atau dibuat ulam.


4. Ubat kudis

Tumbuk akar dan kulit batang pokok serai kemudian tampal ditempat luka.


5. Gout

Ambil 12 helai daun serai kayu, rebus bersama 10 gelas air. Biarkan mendidih sehingga airnya tinggal 7 gelas. Minum segelas sehari.



KEMPISKAN PERUT DENGAN ASAM GELUGUR

Asam gelugur (Garcinia atroviridis Griff) atau asam keping merupakan sejenis pokok nadir yang dipercayai berasal dari semenanjung Malaysia. Pokok ini telah disebarkan ke negara-negara jiran seperti di Thailand, Indonesia, Filipina dan juga India. Maklumat berkaitan keluasan tanaman asam gelugor tidak ada yang dicatitkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia kerana kebanyakannya di tanam atau tumbuh di kebun secara bercampur dengan tanaman buah-buahan lain. 

Antara negeri-negeri semenanjung yang didapati mempunyai banyak jumlah pokok ini ialah seperti di Perak, Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Pahang dan Kedah. Terdapat juga pokok asam gelugur di kawasan hutan dan buahnya dikutip secara berkala oleh penduduk kampung berhampiran. Rasa daun dan bunga dalah lemak-lemak, sedikit manis, sedikit kemasaman dan kelat. Manakala buahnya pula rasa masam jika dimakan. Buah dan pucuknya bersifat sejuk.

PETUA KEMPISKAN PERUT DENGAN ASAM GELUGUR / KEPING

Petua ni bukan sahaja boleh bantu kempiskan perut yang buncit. Malah, ia juga bantu turunkan berat badan dan hilangkan rasa sakit kepala. Jom cuba, bahan mudah sahaja semestinya ada di dapur.


BAHAN BAHAN

  • 2 atau 3 keping asam gelugur / asam keping
  • Air panas.


CARA PENYEDIAAN

  • Basuh dahulu Asam Gelugur / Keping
  • Masukkan 2 atau 3 keping asam gelugur bersama 1 cawan air panas.
  • Biar semalaman sehingga Asam kembang dan keluarkan pati.
  • Bangun tido waktu pagi dan boleh minum.
  • Minum waktu pagi sebelum sarapan masa perut kosong.
  • ( Boleh buat dan minum 3 atau 4x dalam masa 1minggu)




KHASIAT POKOK PECAH BELING @BAYAM KARANG@ NGO KILO@ KEJI BELING DAN JIN BATU

POKOK pecah beling atau nama saintifiknya strobilanthes crispus berasal dari wilayah Madagascar hingga ke Indonesia. Ia dijumpai pertama kali oleh Thomas Anderson sebagai satu bahan kajian. Pokok herba ini sudah lama digunakan di Asia sebagai bahan ubat tradisional untuk mengurangkan kesakitan pada tubuh badan.

Ia hidup subur di tepi-tepi sungai yang lembab dan padang terbiar. Mempunyai pelbagai nama mengikut lokasi seperti pecah beling, pecah kaca, enyoh kilo, kecibeling, pokok batu karang, remek dan sebagainya. Dalam bahasa Cina pula dipanggil ‘hei mian jiang jun‘.

Pokok pecah beling mempunyai ketinggian lebih kurang satu hingga dua meter dan bercabang banyak.Daunnya berwarna hijau muda ke hijau tua dan agak keras, berbunyi nyaring jika digosok atau direnyuk. Ia mempunyai bunga seperti loceng saiz kecil berwarna kuning tetapi sangat jarang berbunga.

MERAWAT BATU KARANG

Ada seorang bertanya pada saya apa petua yang mudah tentang masalah penyakit batu karang, jadi saya kongsi kan cara petua yang mudah, cari lah bayam karang atau pokok pecah kaca,  Oleh itu ia bagus bagi mereka yang bermasalah dengan penyakit batu karang, dan saya mencerita kan pokok pecah kaya juga elok untuk penyakit kanser payu dara

Cara kegunaannya untuk penyakit batu karang ialah merebus daun dari pokok ini. Cara rebusan daun ini ialah ambil lima helai daunnya untuk satu cawan. Minumlah air rebusan itu dua cawan untuk sehari.

Cara kegunaan penyakit kanser payu dara pula rebus tujuh helai untuk secawan air,dan minum sehari tiga cawan


PETUA HILANGKAN KELEMUMUR MENGGUNAKAN DAUN LIMAU PURUT

Limau Purut  (Citrus hystrix DC) merupakan sejenis tanaman dari kumpulan limau (Citrus) tetapi ia juga dikategorikan sebagai tanaman Herba. Limau purut juga dikenali dengan beberapa nama lain diseluruh dunia seperti Keiffer lime atau Kafir lime dalam bahasa Inggeris.  Ia juga dipanggil sebagai Jeruk Purut (Indonesia) dan juga sebagai Bai Makrut (Thailand). Kajian saintis juga mendapati tumbuhan limau purut ialah tanaman saka yang berasal dari Asia.

la telah ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand sejak lama dahulu sehingga sukar di kesan habitat asalnya. Kebanyakan tanaman ini ditanam di persekitaran rumah secara kecil-kecilan untuk kegunaan sendiri. Kegunaan utama limau purut ialah daunnya yang sering digunakan dalam masakan. Daun limau purut menjadi kemestian dalam masakan seperti Asam Pedas, Masak Asam dan beberapa hidangan lain seperti Rendang dan sebagainya. Walau bagaimanapun, buahnya dengan kulit yang berkedut, tebal dan isinya yang tidak berapa berair juga turut digunakan.


MAKSUD KELEMUMUR

Kelemumur ialah suatu penyakit kulit yang menjejaskan kulit kepala. Simptom-simptomnya termasuk flaking kulit dan rasa kegatalan yang sederhana. Ia boleh menyebabkan masalah sosial atau keyakinan diri.

Puncanya tidak dapat dikenal pasti dengan jelas namun ia dipercayai melibatkan beberapa faktor genetik dan persekitaran.Penyakit ini boleh bertambah rumit pada musim sejuk apabila udara persekitaran menjadi lebih kering dan dingin. Ia tidaklan disebabkan kebersihan yang kurang.Mekanismenya turut melibatkan pertumbuhan lebih sel kulit.Diagnosisnya berdasarkan gejala yang boleh dilihat

PETUA HILANGKAN KELEMUMUR GUNA DAUN LIMAU PURUT

Masalah kelemumur ni memang dah sinonim dengan kite kan.  Kalau tak gatal tak pe lagi. Ni tak, memang mengganggu lagi lagi kite yang berhijab. Berikut saya kongsikan cara hiolangkan kelemumur menggunakan daun limau purut


CARANYA 

  1. Ambil 10 helai daun limau purut. Kisar bersama sedikit air. Jangan terlalu cair.
  2. Selepas bersyampu, ambil pes tadi dan letakkan di kepala. Ratakan ke seluruh kulit kepala dan rambut.
  3. Urut kepala supaya pes tadi meresap. Biarkan seketika dalam 3 ke 4 minit. Bilas sehingga bersih.



PETUA MENGELAKKAN PEDIH PERUT KERANA MASAKAN CILI PADI PEDAS

Petua adalah prinsip dengan amalan luas yang tidak terikat dengan tepat atau berguna untuk setiap keadaan. Ia mudah dipelajari dan senang untuk diaplikasikan bagi mengira atau mengingati beberapa nilai, atau untuk membuat beberapa penentuan. Apabila dibandingkan dengan kaedah heuristik, satu konsep bersamaan digunakan dalam wacana matematik, psikologi, dan sains komputer, khususnya dalam rekabentuk algoritm

PETUA MENGELAKKAN PEDIH PERUT KERANA MASAKAN CILI PADI PEDAS

Pernah tak korabng makan sambal pedas lepastu terus berulang alik ke tandas? Mesti ramai pernah kann? Atul ada petua supaya korang tak perlu ulang alik ke tandas lagi lepasni. Petua ni daripada ibu mertua Atul sebab suami jenis peminat makanan pedas tapi seringkali sakit perut apabila makan makanan berasaskan cili padi yang pedas.


CARANYA

  1. Potong separuh daripada tangkai cili padi tersebut. Tangkai tersebut perlu dikisar/ditumbuk bersama cili padi kerana penawarnya ada pada tangkai.*
  2. Namun walaupun penawarnya ada pada tangkai, tangkai tersebut perlu dipotong separuh. Jika tidak dipotong langsung, rasa tangkai yang pahit akan mempengaruhi rasa masakan.
  3. Dah tahu kan. Jadi lepasni, bolehlah kita amalkan petua ini untuk mengelakkan perebutan "Bank Kecil" akibat makan cili padi


KHASIAT PUCUK LABU KUNING

Labu manis atau skuasy musim sejuk atau labu musim sejuk adalah buah tahunan yang tumbuh musim panas yang mewakili beberapa spesies skuasy dalam genus Cucurbita. Ia berbeza daripada labu musim panas kerana ia dituai dan dimakan pada peringkat buah matang, apabila benih dalam telah matang sepenuhnya dan kulitnya telah menjadi kulit keras. Pada peringkat ini, kebanyakan jenis buah-buahan ini boleh disimpan untuk digunakan semasa musim sejuk. Ia biasanya dimasak sebelum makan.

KHASIAT PUCUK LABU KUNING

Dah lama cari pucuk labu kuning, hari ni baru jumpa kat pasar. Tekak orang kampung gitu la. Teringin nak masak lemak putih campur baby jagung ngan keledek. Pada yang gemar sayur ni memang sedap. Korang tau tak pucuk labu ni nampak je lekeh tapi sebenarnya banyak khasiatnya. 


1. Meningkatkan kesuburan

Terutama untuk orang yang ingin dapatkan zuriat. Mereka boleh amalkan makan pucuk labu ini sebagai rawatan untuk meningkatkan kesuburan.  Pucuk labu kaya dengan kandungan zat besi yang tinggi. Ini sangat bagus untuk merawat masalah kemandulan dan menyuburkan sperma.


2. Merawat kencing manis. 

Daun pucuk labu bersifat diuretik iaitu dapat melancarkan pembuangan air kecil. Segala toksik dan bahan urea dapat dikumuh dengan lancar.


3. Atasi Kekejangan

Hiris daun labu muda dan dicampur dengan garam serta air kelapa. Kemudian disimpan dalam botol, diminum untuk mengatasi kejang. Ini adalah sebagai salah satu ikhtiar untuk atasi masalah kekejangan.


4. Turunkan Kolesterol

Daun labu kaya dengan hipolipidemik dan bahan terapi yang berguna untuk hiperkolesterolemia.


5. Sembuhkan Anemia

Daun labu kaya zat besi yang berfungsi  untuk menyembuhkan anemia.


6. Antibakteria

Daun labu juga bersifat antibakteria yang mana dapat melawan segala jenis bakteria jahat dalam tubuh.


7. Tingkatkan Daya Tahan Tubuh

Daun labu mampu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Daun ini memiliki kandungan protein yang tinggi. Ini sangat bagus untuk meningkatkan daya ketahanan badan.


KHASIAT BUAH LETUP LETUP

Buah letup atau physalis  ialah sejenis tumbuhan berbunga genus dalam famili nightshade (Solanaceae). Genus ini dikenali dengan ciri buah jingga kecil tak ubah tomato, namun terlindung atau semiterlindung dalam kulit kekertas besar yang berasal daripada kaliks. Banyak spesies Physalis dipanggil groundcherry.Satu nama bagi Physalis peruviana ialah Cape Gooseberry, jangan dikelirukan dengan gooseberry benar, yang berada dalam genus Ribes dalam famili Grossulariaceae.

Pokok ini merupakan tumbuhan herba yang tumbuh 0.4–3 m tinggi, serupa dengan tomato biasa - saudaranya - namun lazimnya dengan batang yang lebih tegar dan tegak; ia boleh jadi pokok tahunan atau saka. Kebanyakannya memerlukan matahari penuh dan suhu hangat hingga panas. Sesetengah spesies sensitif terhadap fros, walaupun yang lain seperti P. alkekengi (tanglung) tahan sejuk dahsyat ketika dorman pada musim sejuk.

Pokok ini tumbuh dalam kebanyakan jenis tanah dan dapat tumbuh elok dalam tanah tidak subur atau dalam pasu. Ia memerlukan banyak air diawal pertumbuhan, hingga mencapai waktu buah masak. Pokok ini terdedah kepada banyak penyakit dan perosak tomato biasa, perosak lain adalah seperti afid, lalat putih, hamama lelabah dan kumbang Leptinotarsa juncta juga menyerangnya. Pembiakan ialah melalui biji benih.

KHASIAT BUAH LETUP-LETUP KELAMBU 

  • Antara khasiat buah letup letup , dikatakan dengan mengambil buah letup-letup kelambu secara rutin boleh dapat membantu pengidap stroke untuk memulihkan sel saraf. 

  • Pengambilan 10 biji buah letup-letup kelambu yang dimakan secara langsung atau di buat jus dikatakan mampu mengubati penyakit gusi, bahagian dalam mulut atau lidah yang kelihatan merah dan putih. pengidap penyakit ini akan mengalami kesakitan serta kesakitan ketika makan atau minum dan juga penampilan nafas berbau yang disebabkan oleh bakteria di dalam mulut. Kandungan vitamin C yang terdapat dalam buah ini mampu mencegah dan merawat penyakit ini.

  • Selain dari itu buah  ini juga dikatakan juga mampu mengatasi tekanan darah tinggi dengan mendidihkan lima biji buah  dalam 100 ml air dan direbus selama 5 minit. Tapis airnya dan minum semasa airnya masih suam dua kali sehari. 

  • Banyak lagi khasiat dari buah  ini, dan antara lain ianya mampu menyembuhkan vertigo (sakit paru-paru), mengubati bisul, membantu mengawal keracunan makanan, memulihkan tenaga, meredakan batuk serta memperbaiki air kencing dan diabetes.

  • Selain dari itu ianya juga mampu mengubati selsema dan penyakit asma, mengubati penyakit jantung serta menurunkan demam panas. buah ini juga merupakan ubat tradisional untuk mengatasi kanser terutama kanser payudara. Caranya dengan menyediakan 4 helai pucuk letup-letup kelambu, 4 biji beras dan pucuk kunyit ditumbuk lumat dan lumurkan tiga bahan tersebut pada payudara.

  • Dalam perubatan Cina, spesies Physalis digunakan untuk merawat keadaan seperti abses, batuk, demam, dan sakit tekak. Groundcherry licin (P. subglabrata) diklasifikasikan sebagai tumbuhan halusinogen, dan penanamannya selain tujuan hiasan dilarang di negara Amerika Syarikat Louisiana di bawah Akta Negeri 159.

  • Buah ini juga digunakan di kalangan orang sebagai antispasmodic, diuretik, antiseptik, penenang dan analgesik serta dalam rawatan jangkitan tekak dan penghapusan parasit usus atau amuba serta untuk menguatkan saraf optic. 

  • Kajian kes menunjukkan bahawa buah-buahan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti hipertensi, takikardia ventrikel, dan episod manic. Selain itu, pengujian aktiviti biologi yang dijalankan ke atas buah, batang, dan daun tumbuhan telah menunjukkan bahawa ia mempunyai kesan hepatoprotective dan antioksidan serta kesan sitotoksik ke atas sel-sel kanser tertentu.

  • Namun dalam apa jua keadaan, pengambilan bahan dari tumbuhan untuk tujuan perubatan hendaklah sentiasa mendapatkan nasihat daripada para profesional seperti doktor atau pakar pharmasutikal.


Sunday, November 29, 2020

JERING DAN KHASIAT PERUBATAN

Jering, kenuak atau jengkol ialah tumbuhan yang berasal dari Malaysia, Indonesia dan kawasan ASEAN. Jering mempunyai rasa yang pahit dan berbau. Ini menyebabkan golongan muda kurang menyukainya. Tetapi bagi sesetengah orang yang telah lama mengenali jering, rasanya yang sungguh enak terutama sekali apabila dimakan bersama sos ataupun kelapa parut bergula. Buah dan pucuknya berasa lemak-lemak pahit dan pedar. Sesiapa yang memakan buah jering akan mengeluarkan air kencing yang berbau hancing kuat.

Pokok Jering ialah satu spesies tumbuhan dalam famili Fabaceae yang berasal dari Semenanjung Malaysia dan Thailand. Pokok ini merupakan pokok saka yang besar dan rendang dan selalunya tumbuh meliar di dalam hutan. Nama botaninya Pithecellobium jiringa

Jering sering dimakan sebagai ulam tetapi kurang popular kerana baunya yang tidak menyenangkan. Pewarna ungu yang didapati daripada lenggai-lenggai pokok ini telah dipergunakan untuk mencelup sutera. Kayu pokok ini ringan dan tahan lama sederhana. Warnanya semakin menjadi perang tua dengan berlangsungnya masa. Kayu ini amat mudah dikerjakan dan telah digunakan untuk kerja kayu halus, almari, dan perabot lain.

Dari segi perubatan pula, biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Bagi pesakit penyakit kencing manis pula, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan

KEGUNAAN/KHASIAT 

  1. Buah jering dimakan untuk merawat kencing manis. Daunya pula digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit kulit dan gatal-gatal.
  2. Kayap : pucuk jering + bunga pecah periuk dikunyah sirih + pinang dan ditampal/disapu airnya
  3. sakit kulit : biji dilumat dan sapu pada kulit
  4. batu karang : rebus biji dan halia diminum
  5. kudis : daun tua dibakar jadi arang campur minyak dan disapu


BUNGA RAYA PUTIH DAN KHASIAT

Bunga raya, juga dikenali sebagai bunga sepatu dan kembang sepatu (Hibiscus rosasinensis) ialah sejenis tumbuhan berbunga sepanjang tahun dalam genus Hibiscus yang sering ditanam sebagai pokok hiasan.

Bunga raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah untuk mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958, Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu, iaitu Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuhkan Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai Bunga Kebangsaan.

Bunga ini ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau.

Pelbagai kultivar, varieti, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda. Bunga ini digunakan bagi mengilat kasut di sebahagian India.

KEGUNAAN/KHASIAT :

  1. sakit kulit : Air asahan akar bunga raya+melur+bemban disapu tempat masalah
  2. Penawar racun,sejukkan badan : air rebusan akar diminum
  3. Melebatkan rambut,rambut gugur : Air ramasan saun disapu dikepala
  4. Radang paru-paru :  jus bunga diminum dan air rebusan daun+bunga diminum
  5. Demam : Air rebusan akar,daun dan bunga diminum
  6. Batuk,kahak : Air rebusan daun diminum
  7. Sakit gigi : Air asahan akar disapu pada pipi 
  8. Bengkak peranakan : Kuntum bunga yang belum kembang dihancurkan dan ditampal pada kawasan peranakan


KHASIAT BUAH DAN KULIT MANGGIS

Manggis (Garcinia mangostana) ialah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai "ratu segala buah" sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai "raja segala buah".

Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.

Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih daripada 100F, biji benih mati pada 45F.

KHASIAT BUAH MANGGIS

  • Buah manggis kaya dengan 40 dan lebih bahan Xanthones yang merupakan sejenis super-antioksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.
  • Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar sesuku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis gamboge. Orang-orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga menggunakannya bagi mengubat cirit-birit.
  • Selain itu, manggis juga mempunyai cathechins, polyphenols dan polisakanida yang berkesan untuk menjadi agen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.
  • Vitamin C, zat besi, niasin, kalsium, protein, serat, vitamin B1 & B2 dan lain-lain mudah diperolehi secara semulajadi daripada pemakanan manggis.


Lain lain khasiat yang ada daripada Buah Manggis dan lain lain bahagaian dari Manggis adalah seperti berikut :


KHASIAT DARIPADA KULIT MANGGIS

Petua kulit manggis adalah seperti berikut. Kulit manggis dijemur sampai kering dan dijadikan serbuk. Kemudian masukkan ke dalam kapsul. Diambil setiap hari sebagai makanan tambahan kesihatan.


CIRIT BIRIT

Kulit buah manggis digunakan dalam perubatan melayu tradisional untuk mengubati CIRIT BIRIT  Caranya ialah kulitnya diasah pada pasudan airnya diminum. Air rebusan kulit manggis boleh merawat penyakit bengkak usus.


DARAH TINGGI

Mengurangi tekanan darah tinggi, hypertension atau tekanan darah tinggi juga terjadi kerana adanya gangguan pada pembuluh darah, dan risiko terhadap penyakit jantung dan stroke. Ambil beberapa pucuk daun manggis. Rebus sehingga air bertukar menjadi kekuningan . Biarkan air suam sedikit. Selawat tiga kali, minum 1/2 gelas waktu pagi, 1/2 gelas waktu petang


KENCING MANIS

Daun manggis terbaik bagi penyakit kencing manis. 

  • Ambil 2 atau 3 helai daun manggis, kemudian basuh bersih-bersih. Daun yang sudah dibersihkan seterusnya direbus sampai airnya menjadi kehijaun seperti teh hijau.(rasapun macam air teh).
  • Amalkan Minum 2 atau 3 kali seminggu air daun manggis bagi mereka yang terkena kencing manis kemudian pergi jumpa doctor buat pemeriksaan darah, pasti anda menerima keputusan yang baik tentang kencing manis anda.


BERAK BERDARAH

Ambil segenggan kulit manggis dibasuh dan dikeringkan (iaitu dijemur sampai kering (garing). Rebus bersama 5 cawan air hingga tinggal 1 cawan pekat air rebusan itu. Amalkan meminumnya selalu. InsyaAllah penyakit anda akan sembuh.


ULSER MULUT

Bagi mengatasi ulser dalam mulut, air rebusan daun dan kulit pokok boleh diminum. Di samping itu juga ia boleh disapu pada luka.


LUKA GIGITAN SERANGGA

Kulit manggis yang telah kering ditumbuk halus dan dibancuh dengan sedikit minyak ditekap di pada luka atau bengkak gigitan serangga.


BUASIR

Keringkan kulit buah delima + kulit manggis,dibuat serbuk untuk amalan minuman.


MEMUTIHKAN GIGI

Kulit manggis dibakar dan ditumbuk hingga halus dan gunakan ia seperti ubat gigi.


LANCAR HAID

Air rebusan akar manggis digunakan untuk  melancarkan haid.


GOUT

Kulit manggis amat berkhasiat untuk membuang asid urik di dalam badan. Pengidap gout boleh mengamalkan kulit manggis ni. Caranya ambil buah manggis Kupas, isi dia enak di makan , ambil kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering.Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat tetapi enak.


MENURUNKAN BERAT BADAN

Berita baik untuk anda yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan. Kandungan Xanthone dalam buah manggis membantu membakar lemak dan meningkatkan metabolisma badan.


MENGECUTKN CYST

Rebus kulit manggis  minum airnya jika anda disahkan mempunyai cyst. Insya Allah cyst anda akan kecut. Caranya, masukkan kulit manggis sehingga setengah periuk, kemudian masukkan air sehingga penuh. Rebus sehingga air tinggal separuh periuk. Minum satu cawan pagi &  malam.


CENGKIH DAN KHASIAT PERUBATAN

Cengkih (bahasa Inggeris: Clove, nama saintifik: Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica) merupakan sejenis tumbuhan yang bunganya digunakan sebagai rempah sejak zaman dahulu lagi. Ia terdapat dengan banyaknya di Zanzibar, Madagascar dan Indonesia. Rempah cengkih merupakan kuntum bunga pokok cengkih yang dikeringkan. Pokok yang berasal dari Maluku, Indonesia ini turut ditanam di Madagascar, Zanzibar, India dan Sri Lanka.

Pokok cengkih merupakan sejenis tumbuhan malar hijau yang wangi dan tumbuh setinggi 8-12m. Daun-daunnya berkeadaan lelembing dan bergagang pendek. Bunga-bunganya terhasil pada setiap hujung ranting. Kudup-kudup bunga dipetik sebelum ia sempat mengembang menjadi bunga.

Pokok cengkih ditanam sepanjang tahun dan boleh tumbuh dengan ketinggian 10-20 m, mempunyai daun berbentuk lonjong yang berbunga pada pucuk-pucuknya. Kuntum bunga pada awalnya berwarna hijau, dan bertukar merah apabila sudah mekar. Pada waktu ini, cengkih sedia dikutip jika sudah mencapai panjang 1.5-2 cm.

KEGUNAAN

Bunga cengkih mengeluarkan aroma, digunakan sebagai rempah dalam beberapa jenis masakan dan ia boleh juga dimakan bersama daun sirih bagi menambah rasa manis dan lebih enak. Minyak cengkih digunakan dalam perusahaan membuat ubat-ubatan dan minyak wangi. Di sesetengah negara seperti Indonesia, cengkih dicampurkan dengan tembakau dalam rokok.

 

KHASIAT BUNGA CENGKIH

Cengkih rempah yang selalu kita guna bila masak kari atau sup. Nampak kecik tapi kalau tergigit tu, fuhhh boleh hangin 1 badan Tapi sebenarnya cengkih nie banyak khasiat tau. Jangan pandang kecik gitu. Khasiat cengkih :

  1. Merawat masalah pernafasan
  2. Membantu sistem pencernaan
  3. Memanaskan badan
  4. Mengandungi euganol yang berfungsi mencegah pembekuan darah yang mencegah penyakit jantung dan stroke
  5. Sumber antioksidan yang menjaga kesihatan kulit dan wajah

Sebab tu sesiapa amalkan air yang ada cengkih, kulit akan makin cantik. Plus pembuangan pun lancar. 🤭



KHASIAT HERBA DUKUNG ANAK

Dukung anak atau nama saintifiknya Phyllanthus niruii Linn dari keluarga "Euphorbiaceae" adalah sejenis tumbuhan tropika yang terdapat di Malaysia. Pokok dukung anak merupakan sejenis pokok herba dan sering ditanam dikawasan sekitar rumah. Pokok Dukung anak juga digunakan sebagai herba perubatan tradisional untuk merawat penyakit kencing manis, buah pinggang dan penyakit berkaitan hati.

Pokok dukung anak ialah herba semusim yang kecil, tumbuh sehingga 50-70 cm tinggi. Daun pokok dukung anak jenis majmuk bipinat. Daun pokok dukung anak kecil berwarna hijau tersusun berselang-seli berukuran 6-10 mm. Tiada tangkai daun tetapi terdapat tangkai daun majmuk yang berwarna hijau

Pokok-pokok yang tumbuh meliar sebenarnya boleh dijadikan penawar penyakit. Macam Pokok Dukung Anak (Phyllanthus niruri) sering kita lihat tumbuh di tanah terbiar, dalam pasu-pasu bunga atau celah-celah rekahan simen. 

Siapa sangka pokok dukung anak ini banyak kegunaannya:

1. Melancarkan pembuangan air kecil.

Rebus daun dan akar dukung anak, kemudian tapis. Minum segelas pada waktu pagi selama tiga hari berturut turut.


2. Merawat bisul di kelopak mata. 

Rebus daun dukung anak dengan sedikit air. Sapu air rebus yang telah sejuk di atas bahagian bisul.


3. Merawat penyakit demam kuning.

Ambil segenggam daun dukung anak, tumbuk sehingga lumat dan tambah air masak. Masukkan sedikit garam. Minumlah ramuan tersebut segelas pagi dan petang. Dalam masa 2 minggu penyakit demam kuning akan hilang.


4. Merawat penyakit kencing berdarah.

Ambil pokok dukung anak beserta akarnya.  Rebus pokok itu dan minum airnya 2 kali sehari. Minum selama lima 5 hari berturut-turut.


5. Ikhtiar dapatkan zuriat

Rebus daun dan akarnya dengan 2 cawan air. Rebus sampai airnya menjadi 1 cawan air. Selawat dan minum airnya.

Bukan tu sahaja pokok dukung anak ni jugak boleh digunakan untuk merawat jaundis, darah tinggi dan banyak lagi.

CERMAI DAN KHASIAT UNTUK KESIHATAN

Cermai atau nama saintifiknya Phyllanthus acidus merupakan satu-satunya pokok dalam keluarga Phyllanthaceae yang boleh dimakan.

Buah cermai biasanya dimakan mentah bersama garam atau dijadikan jeruk (masin/masam ataupun manis). Buah muda boleh dijadikan ulam dengan ditumbuk bersama dengan sambal belacan dan dimakan bersama nasi. Pucuk mentah atau yang dicelur atau direbus boleh dicecah bersama sambal belacan, budu, cencaluk atau pencecah yang lain. Rasa buahnya masam dan pucuk pula masam dan sedikit kelat. Terdapat biji benih tunggal yang keras di tengah-tengahnya.

KHASIAT CERMAI

Daun cermai mengandungi banyak air, karbohidrat, saponin, flavonoida, tanin, polifenol, protein, lemak, dan serat. Manakala buah cermai pula mengandungi serat, mineral dan vitamin C.

Dikatakan memakan pucuk cermai dapat merawat alahan kulit, penawar racun gigitan serangga biasa, lumbago, sengal-sengal peha, tekanan darah tinggi, dan kanser.Buahnya pula dapat merawat sembelit.


Lain lain khasiat cermai. Jom kita kongsi lagi khasiat tumbuh-tumbuhan :

Kandungan nutrien yang tinggi dalam cermai sangat bagus untuk kesihatan. Dalam perubatan tradisional cermai digunakan untuk


1. Menstabilkan darah tinggi.

Daun dan akarnya dikeringkan dan direbus. Air rebusannya diminum. 


2. Merawat kencing manis.

Akarnya dikeringkan, direbus dan diminum airnya. Boleh juga makan buahnya yang segar sama ada dibuat ulam dan sebagainya. 


3. Merawat batu karang.

Ambil 7 kerat akar cermai, dan 3 keping petai belalang direbus bersama-sama dan minum airnya. 


4. Merawat kanser.

Ambil 1/4 genggam pucuknya, sehelai pucuk betik, 1/3 genggam bayam merah dan 1 biji lobak merah saiz sederhana dkisar menjadi jus.  Tapis dan campur dengan 3 sudu madu. Diminum 3 kali sehari. 


5. Merawat batuk dan asthma

Mengunyah akar cermai juga dapat mengubati batuk dan lelah (Asthma). Cermai mengandungi antioksidan yang tinggi berkesan untuk melindungi sel-sel dalam badan. 


6. Merawat kulit dan jerawat

Cermai mempunyai vitamin A yang membekalkan kolagen untuk kulit muka dan melambatkan penuaan.Tumbuk daun cermai sehingga lumat dan lumurkan di muka atau jerawat. 


7. Mengurangkan kadar kolesterol

Amalkan minum air rebusan cermai secara konsisten.


8. Menurunkan panas dalam badan.

Minumlah rebusan daun cermai yang dicampurkan dengan sedikit gula batu. Daun cermai juga boleh mengubati demam campak. Caranya, kisar daun cermai dengan kunyit hidup. Gaulkan dengan daun semambu, sapukan pada badan pesakit.

Jika ingin menghilangkan parut demam campak atau parut luka. Sapukan  cermai yang telah ditumbuk lumat dengan sedikit beras dan kapur sirih. Sapukan pada kesan parut. Lakukan sehingga parut hilang.


9. Menurunkan berat badan. 

Rebus segenggam daun cermai dengan 3 gelas air. Rebus sehingga menjadi 2 gelas. Tapis airnya dan minum air rebusan 2 kali sehari pagi dan malam. Amalkan minum sekali sekala sahaja. 


10. Biji cermai berkhasiat untuk merawat sembelit dan mual perut.

Cara 1

Giling 3/4 sudu teh biji cermai sampai halus. Tambahkan secawan air panas dan tapis. Bila suam tambahkan 1 sudu makan madu dan minum. Amalkan 2 kali sehari.


Cara 2

Ambil segenggam daun cermai dan tumbuk jalus. Tambah 1/2 gelas air panas dan tapis. Minum bila suam.

Ini hanyalah amalan tradisional sahaja sebagai ikhtiar untuk kesihatan. Tak salah kita kongsikan manfaatnya untuk kebaikan.

KHASIAT CILI HIJAU UNTUK KESIHATAN

Lada hijau komersil, seperti lada hitam, terbuat dari buah yang mentah. Lada hijau kering diperlakukan dengan cara mempertahankan warna hijau pada buahnya, dilakuan dengan belerang dioksida atau pembekuan-pengeringan. Buahnya yang mentah diawetkan dalam air garam atau cuka. Lada hijau, sebahagian besar tidak dikenal di Barat, digunakan di beberapa masakan Asia, terutama masakan Thai. Lada hijau cepat membusuk jika tidak dikeringkan atau diawetkan.

Cili hijau merupakan sumber makanan yang mampu meningkatkan imunisasi badan dan kaya dengan khasiat vitamin C. Sebenarnya ada banyak lagi manfaat cili hijau untuk kesihatan yang jarang diketahui umum. 

KHASIAT CILI HIJAU

Antara khasiat Cili Hijau adalah seperti berikut : 


1. Kaya Nutrisi dan Fiber

Cili hijau kaya dengan nutrisi seperti magnesium, iron, potassium, vitamin A, B, C, E dan P serta fiber.


2. Kaya Kalsium

Kalsium di dalam cili hijau mampu meningkatkan sel-sel darah baru. 


3. Sumber Antioksidan

Vitamin A, B kompleks dan C dalam cili hijau menjadi sumber antioksidan yang baik untuk tubuh badan. Kandungan ini mampu memperbaiki sel-sel tubuh yang disebabkan oleh bakteria, dan membantu mencegah pembekuan darah.


4. Menghalang Keradangan

Kandungan antioksidan dalam cili hijau dapat meredakan rasa sakit dan bengkak tulang akibat keradangan seperti penyakit reumatik, asteoarthritis dan arthritis. 


5. Meningkatkan Imunisasi

Kandungan pelbagai vitamin dalam cili hijau berperanan meningkatkan kekebalan sistem tubuh dan imunisasi untuk melawan penyakit.


6. Menjaga Sistem Pernafasan

Cili hijau mengandung phytonutrient yang baik untuk sistem pernafasan dan melindungi paru-paru dari penyakit seperti kanser paru-paru, batuk dan asma.


7. Menguatkan Tulang dan Gigi

Cili hijau kaya dengan kalsium yang mampu menguatkan tulang dan gigi. Ia juga mampu mengurangkan risiko osteoporasis dan pendarahan jika tercedera. 


8. Menjaga Kesihatan Mata

Kandungan Vitamin A dalam cili hijau mampu meningkatkan sistem penglihatan dan mengurangkan risiko penyakit katarak dan rabun akibat peningkatan usia. 


9. Melancarkan Sistem Pencernaan

Kandungan serat yang tinggi mampu membantu membersihkan usus besar daripada sisa-sisa makanan, mengurangkan masalah sembelit dan melancarkan sistem pencernaan.


10. Menurunkan Berat Badan

Kandungan air yang tinggi dan tanpa kalori sangat baik untuk turunkan berat badan. Ini kerana ia berupaya meningkatkan metabolisme.

Sistem pencernaan yang lancar juga berupaya meningkatkan metabolisme dalam badan. Proses ini dapat membantu pembakaran lemak dalam tubuh.


11. Mengawal Stress

Kandungan nutrien dalam cili hijau mampu mengawal stress dan mampu membekalkan endorphin yang baik untuk mengekalkan emosi yang positif.


12. Menjaga Kesihatan Kulit

Kandungan antioksidan yang tinggi dapat membekalkan kolagen di kulit. Kandungan vitamin C dan E ini mampu melicinkan kulit dan mengurangkan masalah kulit wajah seperti jerawat dan kedutan.


13. Menyihatkan Rambut

Kandungan silikon dalam cili juga mampu meningkatkan aliran darah di folikel rambut. Ditambah lagi dengan kandungan vitamin C yang membekalkan oksigen ke rambut menjadikan rambut lebih sihat, kuat dan tidak mudah bercabang.


14. Mengawal Kencing Manis

Penggunaan cili hijau yang kerap boleh menyeimbangkan kadar gula dalam darah dengan bertindak mengawal tahap insulin dalam badan. 


KHASIAT KACANG PITACHIO UNTUK KESIHATAN

Pistacio (Pistacia vera) adalah pokok kecil yang berasal dari Asia Tengah dan Timur Tengah sefamili dengan gajus dalam keluarga Anacardiaceae. Pohon ini menghasilkan benih yang banyak digunakan sebagai makanan.

Pistacia vera sering dikelirukan dengan spesies lain dalam genus Pistacia yang juga diketahui sebagai pistacio. Spesies lain yang dapat dibezakan oleh taburan geografi mereka (dalam hidupan liar) dan benih mereka yang banyak yang lebih kecil dan mempunyai cengkerang lembut.

JOM KENALI KACANG PISTACHIO

Menurut kajian di Pennsylvania State University, memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap hari mampu menurunkan kadar kolesterol dalam badan.  Secara tidak langsung ini dapat mencegah penyakit jantung, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal. Untuk mendapatkan kacang yang berkualiti pilihlah kulit luarnya yang terbuka kerana kulit tertutup menandakan kacang belum cukup tua.Pastikan juga warna kacangnya hijau terang. Kacang yang terlalu tua atau lama, warnanya akan pudar dan layu.

 

KHASIAT KACANG PISTACHIO

Antara khaisat kacang ini adalah seperti berikut :


1. Mengaktifkan Minda

Kandungan vitamin B6 yang terkandung dalamnya mampu meningkatkan kadar penghasilan hemoglobin dalam darah. Oleh itu, peredaran darah dan oksigen dapat dibekalkan ke seluruh anggota badan termasuk otak. Hasilnya, minda seseorang mampu memberi tumpuan dengan lebih baik dan cerdas. 


2. Kaya Serat & Protein

Pistachio memiliki kandungan kalori dan lemak tepu rendah. Ia juga kaya dengan protein dan lemak sihat. Ia sesuai dijadikan snek kerana kandungan serat dan proteinnya yang tinggi membuatkan seseorang rasa kenyang dengan lebih cepat.


3. Meningkatkan Kesihatan Mata

Pistachio mempunyai kandungan antioksidan yang tertinggi. Ia mengandungi antioksidan jenis lutein dan zaexanthin yang berfungsi untuk mengekalkan kesihatan mata.

Dua jenis antioksidan ini melindungi mata daripada rosak akibat pendedahan cahaya biru atau ‘blue light’. Dua elemen ini mampu mengurangkan risiko terkena penyakit ‘age-related macular degeneration (ARMD)’ iaitu pereputan makular yang mengakibatkan kemerosotan penglihatan apabila usia semakin meningkat.


4. Menyihatkan Rambut

Pistachio adalah makanan suplemen yang amat baik kerana ia mengandungi vitamin E dan biotin serta protein asid amino L-arginin yang mampu melancarkan peredaran darah. Ada yang mengamalkan mask rambut dengan menggunakan pistachio bagi mengelakkan rambut gugur, hujung rambut bercabang dan mengekalkan kelembapan pada rambut.


5. Nilai GI Rendah

Walaupun kacang pistachio mengandungi kadar karbohidrat yang agak tinggi, tetapi ia mempunyai nilai GI (glycemic index) yang rendah. Jadi, ia amat baik untuk diamalkan termasuk pesakit diabetes. Kandungan protein, lemak sihat dan serat yang tinggi dapat memperlahankan proses penyerapan gula dalam darah. Kadar antioksidannya yang tinggi pula membantu dalam mengekalkan fungsi sel dalam pankreas yang menghasilkan insulin.


6. Awet Muda

Pistachio mampu memberi banyak manfaat kepada kesihatan kulit. Pengambilan pistachio secara kerap dapat membekalkan antioksidan untuk meneutralkan radikal bebas yang sering menyebabkan penuaan pada kulit.

Kadar asid lemaknya juga membantu dalam menghasilkan kulit yang sihat dan ‘glowing’. Kandungan vitamin E pula dapat mengekalkan kesihatan kulit serta melindungi kulit daripada rosak akibat cahaya matahari.


7. Meningkatkan Penghasilan Darah Merah

Kacang ini juga mampu mengurangkan risiko anemia. Kandungan zat besinya dapat meningkatkan penghasilan sel darah merah, manakala mineral kuprum pula dapat membantu penyerapan zat besi secara berkesan dalam badan. Penghasilan darah merah yang baik bermakna aliran darah dalam badan juga makin baik. Kacang ini amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung bagi menaikkan bacaan hemoglobin.


8. Memperbaiki Sistem Penghadaman

Pistachio mengandungi sumber serat yang baik. 30 gram pistachio mampu membekalkan 3 gram serat, iaitu kadar yang lebih dari mencukupi dalam memastikan sistem penghadaman berfungsi dengan baik.Kandungan seratnya juga penting dalam penghasilan bakteria baik dalam usus. Ini dapat mengurangkan risiko sembelit atau gastrik ulser.


9. Menjaga Kesihatan Jantung

Pengambilan pistachio dalam diet harian mampu meningkatkan kesihatan jantung. Pistachio kaya dengan antioksidan dan asid lemak tidak tepu. Asid amino L-arginin juga dapat mengelakkan salur darah tersumbat sehingga menyebabkan terjadinya darah beku.

Pistachio berperanan mengurangkan paras kolesterol tidak baik (LDL) dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam badan. Paras kolesterol yang baik dan terkawal dapat mengurangkan risiko sakit jantung.


10. Sumber Vitamin B6

Pistachio adalah antara makanan yang mengandungi vitamin B6 yang tertinggi. Vitamin B6 berfungsi membina sistem pertahanan badan yang tinggi serta melindungi badan daripada jangkitan dan kanser. Vitamin B6 juga membantu penghasilan asid amino yang berperanan membina sistem saraf yang sihat.