Saturday, November 28, 2020

PETUA HILANGKAN SAKIT TUMIT DENGAN BAWANG PUTIH

Sebenarnya petua orang lama ni banyak manfaatnya dan boleh digunapakai sampai sekarang. Stress sangat kan bila tumit kaki sakit. Nak nak lagi bila terasa dicucuk cucuk jarum je kat bahagian tumit tu. Especially waktu pagi masa bangun tido. Kebiasaannya sakit tumit ni berkaitan dengan masalah berat badan jugak. Tapii ada jugak disebabkan masalah angin dalam badan.

BAHAN BAHAN

Bawang putih (kuantiti ikut suka hati)


CARA PENYEDIAAN

Ada dua kekdah untuk masak bawang putih ni.


CARA 1 :

Bakar bawang putih bersekali dengan kulit tapiii jangan sampai hangus pulakk. 


CARA 2 :

Semasa memasak nasi masukkan bawang putih ke dalam periuk nasi dan biarkan sampai nasi telah masak. Amalkan makan bawang putih ni 3 kali seminggu pun dah ok. Tapi kalau suka setiap hari pun boleh, takde masalah.  Bila korang dah amalkan korang akan dapat rasakan badan ringan je taim bangun pagi. Lepas tu angin dalam badan pun berlumba lumba keluar.


KHASIAT DAUN INAI

Inai (nama botaninya Lawsonia inermis), merupakan sejenis pohon berbunga yang mana daunnya digunakan untuk mewarnai kulit badan manusia, rambut, kuku, barangan kulit (contoh beg, uncang, talipinggang dsbnya.) dan juga pewarna untuk kain. Pokok inai boleh membesar sehingga ketinggian 2.6m. Inai ditanam secara komersial di negara-negara UAE, Maghribi, Algeria, Yaman, Tunisia, Libya, Arab Saudi, Mesir, barat India, Iraq, Iran, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Turki, Somalia dan Sudan.

Orang Islam menggunakan Inai untuk mewarnai rambut dan janggut sepertimana yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Ini merupakan amalan Sunnah dan sangat digalakkan. Diriwayatkan, baginda juga menggalakkan kaum wanita menggunakan inai ke atas kuku kerana ianya akan memudahkan atau membezakan pengenalan diantara tangan seorang perempuan dengan tangan lelaki.

KHASIAT DAUN INAI

Inai adalah sejenis pokok yang mempunyai khasiat dan nilai perubatan yang tinggi terutamanya bahagian daunnya. Daun inai mengandungi bahan pewarna glukosid dan asid henotanik. Asid henotanik pada daun inai menyebabkan kulit yang disapu inai akan berwarna merah. 

Dipercayai inai mempunyai sifat antibiotik, malah bertindak sebagai agen antibakteria, antikulat dan astringen. Cuma sekarang ni dah jarang kita gunakan rawatan ni. Dulu pernah ada pengalaman sakit selepas bersalin. Badan jadi lenguh-lenguh dan selalu berasa sangat sejuk walaupun cuaca panas terik. Puas berubat cara moden tapi tak baik- baik.

Antara lain khasiat daun inai ialah :

1. Merawat Dalaman Wanita.

Rebus 5 helai daun sirih dan segenggam daun inai dalam 5 gelas air. Rebus sehingga 4 gelas air. Minum segelas setiap pagi. Air rebusan boleh menghilangkan sakit urat dan sengal-sengal badan.


2. Sembuhkan Luka dan Kudis (kuku), Bisul dan Kulit.

Caranya ialah tumbuk daun sehingga hancur. Sapukan ramuan daun tersebut pada tempat yang sakit. 


3. Merawat Sakit Perut. 

Caranya adalah dengan meminum air rebusan campuran daun inai segar dan inai kering yang dicincang. 


4. Merawat Kebotakan. 

Caranya ialah dengan merebus minyak biji sawi bersama daun inai. Kemudian sapukan ramuan ini di kepala. 


5. Melancarkan Haid, Keputihan dan Lepas Bersalin.

Jus inai dapat merawat masalah pendarahan berlebihan (haid), melancarkan haid dan nifas, mengawal keputihan serta lenguh-lenguh badan.  Tumbuk segenggam daun inai sehingga jadi pes. Bancuh pes inai dalam segelas air suam, tapis dan minum setiap pagi selama 3 hari berturut-turut. Rawatan ini juga dikatakan mampu menurunkan berat badan.


6. Merawat Sakit Kepala dan Kelemumur.

Tumbuk segenggam/lebih daun inai. Campurkan sedikit air, lumur diseluruh kepala. Biarkan hingga kering dan bilas. 


7. Merawat Bengkak Gusi dan Sakit Tekak. 

Rebus segenggam daun inai. Kumur setiap pagi dan malam sebelum tidur dengan air rebusan ini.


KHASIAT BUAH TERUNG

Terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.

Pokok terung ialah pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh sehingga 40 - 150 cm (16 - 57 inci) tingginya. Daunnya besar, dengan lobus yang kasar. Ukurannya 10 -20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5 - 10 cm (2-4 inci) lebarnya. Jenis-jenis separa liar adalah lebih besar dan bertumbuh sehingga 225 cm (7 kaki), dengan daun yang melebihi 30 cm (12 inci) panjangnya dan 15 cm (6 inci) panjangnya. Batang pokok seringnya berduri. Warna bunganya antara putih hingga ungu, dengan korola yang memiliki lima lobus. Stamennya berwarna kuning. Buah tepung berisi, dengan diameter yang kurang daripada 3 cm untuk pokok liar, dan lebih besar lagi untuk jenis yang ditanam.

Terung atau yang dipanggil eggplant di Barat merupakan tumbuhan yang saiz agak panjang, berbentuk bujur yang mempunyai warna ungu gelap. Ia juga boleh didapati dalam pelbagai jenis warna, bentuk dan saiz.Walaupun ia mungkin bukan sesuatu yang popular, namun terung merupakan antara sayuran yang sering dijadikan pilihan dalam masakan Melayu. 

Sebenarnya, terung walau dimakan secara mentah tidaklah beracun. Tapi, daun dan bunga tumbuhan ini mungkin boleh menjadi toksik.Ini kerana tumbuhan yang berasal daripada keluarga nightshade, seperti terung, ubi kentang, lada benggala dan tomato ini mengandungi alkaloid yang dipanggil solanine. Dalam dos yang sangat tinggi, solanine boleh menyebabkan keracunan. 

KHASIAT BUAH TERUNG

1. Pencegah Diabetes.

kerana terung merupakan makanan sumber serat dan rendah karbohidrat larut yang sangat baik untuk mencegah diabetes.


2. Pencernaan Yang Lebih Baik

Kandungan serat yang tinggi dalam terung dapat bantu menyehatkan saluran pencernaan serta menghindarkan kanser yang boleh menyerang usus besar kita. 


3. Elok Untuk Jantung.

Terung dapat bantu turunkan kadar kolesterol jahat yang berisiko membahayakan organ jantung kita. 


4. Mengawal tekanan darah tinggi

Kandungan bioflavonoid berperanan besar membantu menurunkan tekanan darah tinggi yang boleh mengancam kualiti kesihatan tubuh kita. 


5. Tulang Yang Lebih Sihat Dan Kuat.

Kandungan kalsium dalam terung dapat menguat dan mempertahankan kekuatan sendi dan tulang.


6. Cegah Anemia.

Kandungan zat besi dalam terung dapat bantu mencegah anemia atau kurang darah yang mungkin di hidapi sebahagian orang.


7. Untuk otak

Kandungan nutrisi phyto pada terung merupakan salah satu nutrisi yang sangat di perlukan otak. Ia dapat memberikan manfaat kesehatan mental secara keseluruhan. Kesimpulannya terung mempunyai banyak khasiat yang diperlu oleh badan. Jadi tak salah kalau terung dijadikan sayuran kegemaran semua. 



KHASIAT BIJI DAN BUAH NANGKA

Pokok Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla) merupakan spesies pokok dalam keluarga mulberi (Moraceae), yang merupakan pokok tempatan di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam

Buah nangka sememangnya sedap untuk dimakan. Namun ramai yang mengelak biarpun rasanya manis dan sedap. Ia sering dianggap sebagai makanan yang menyebabkan angin dalam badan. 


Kalau korang nak tau, buah nangka ni ada banyak khasiat dan kebaikannya. Dibawah ni saya share beberapa petua kecantikan guna biji nangka.

1 - HILANGKAN KEDUTAN DI WAJAH

Campuran biji nangka dengan susu segar dapat menghilangkan kedutan ringan di wajah. 

Caranya :

  • Rendam biji nangka dalam susu sejuk seketika, kemudian, kisarkan campuran tersebut. 
  • Setelah itu, sapukan pada kedutan pada wajah. Amalkan setiap hari.

PETUA 2 - SIHATKAN RAMBUT

Bagi yang mengalami masalah rambut yang lambat panjang, boleh lah mencuba petua makan biji nangka. 

  • Basuh bersih biji nangka, rebus hingga empuk dan boleh dimakan. 
  • Biji nangka juga boleh membantu melancarkan edaran darah pada kulit kepada sekaligus mampu menyuburkan rambut.

PETUA 3 -  CANTIKKAN KULIT 

Caranya :

  • Rendamkan biji nangka dalam susu bersama madu. 
  • Kemudian, kisar semua bahan tersebut dan sapukan pada keseluruhan wajah. 
  • Biarkan hingga kering dan bilas bersih.

Khasiat buah nangka pula ada la seperti berikut :

1. MELAWAN KANSER

Buah nangka adalah satu makanan anti kanser, kerana ia mengandungi nutrien phytonutrients yang mampu melawan punca kanser. 


2. BAIK UNTUK MATA

Kandungan vitamin A serta C dalam nangka adalah antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh dan dapat menjaga kesihatan mata kita


3. MENJAGA TEKANAN DARAH

Kandungan kalium yang sangat tinggi dimana amat berguna untuk menjaga tekanan darah supaya terus normal dan mencegah sebarang jangkitan.


4. MENCEGAH RISIKO HEART ATTACK & STROKE

Buah nangka juga mempunyai banyak vitamin B seperti niacin, riboavin, thiamin serta folat yang dimana ianya amat diperlukan oleh tubuh kita.


5. MEMBANTU PEMBENTUKAN TULANG 

Beton (dalam biji nangka) dapat berikan kandungan gizi seperti protein, karbohidrat serta tenaga yang tidak kurang hebat seperti buahnya. 

Mineral yang sangat penting seperti zat besi, fosfor, serta kalsium yang mana dapat menjadi peranan paling utama dalam pembentukan, memperkuat dan meningkatkan kesihatan tulang. 

Rajin makan buah nangka boleh kurangkan risiko osteoporosis. Bukan hanya itu, kandungan kalium dalam nangka juga boleh mengurangkan kadar kehilangan kalsium melalui ginjal.


PETUA ATASI SENGGUGUT

Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS,the official definition limits the scope to having symptoms of "sufficient severity to interfere with some aspects of life".Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa dua minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.

PETUA ATASI SENGGUGUT 


BAHAN YANG DIGUNAKAN

Halia

Lada hitam

  • Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam. Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. 
  • Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid .Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun



PETUA SIMPAN CILI PADI AGAR KEKAL SEGAR

Cili padi , cili api, cili rawit, cabai burung, lada jarum, atau lada tunggeng (kerana buahnya dalam keadaan terbalik) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Solanaceae yang sangat popular di Asia Tenggara terutama di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Nama lain bagi cili api di Indonesia lebih popular dengan Cabe Rawit atau Lombok Rawit. Penanaman cili padi di Malaysia dibuat untuk bekalan tempatan dan menerima permintaan yang tinggi dikalangan masyarakat tempatan setiap hari.

Bagi penggemar sambal belacan atau masak lemak cili padi mesti suka beli cili padi banyak banyak kan. Bila dah beli banyak tu kena la simpan betul betul biar kekal segar dan tak busuk.Berikut saya  kongsikan cara mudah bagaimana nak kekalkan kesegaran cili padi ni.

PETUA SIMPAN CILI PADI AGAR KEKAL SEGAR 

BAHAN BAHAN

  • Cili padi
  • Bekas tipuware (kalau nak guna brand 'Tupperware' pun boleh)
  • 1 ulas bawang putih (kupas kulitnya)

CARA CARANYA :

  1. Korang ambil cili padi tu, korang buang tangkainya.
  2. Lepas tu korang cuci bersih cili padi tu dan toskan.
  3. Masukkan cili padi dan seulas bawang putih yang telah dikupas kulit ke dalam tipuware. Tutup rapat ye. 
  4. Simpan la dalam peti ais korang tu.
  5. In syaa Allah, cili padi tetap segar dan dapat bertahan dalam tempoh 1-2 minggu.

KHASIAT BUAH LABU

Labu merupakan tumbuhan herba memanjat dan buahnya berbentuk bulat berwarna jingga 

KHASIAT DAN KEBAIKAN BUAH LABU


1- Vitamin A :

  •  untuk cegah katarak mata, 
  • cegah sel kansel
  • sihatkan sistem peranakan


2- Vitamin C - sebagai antioksida


3. Serat Tinggi & Kandungan Lemak Sihat :

  •  untuk lancarkan sistem penghadaman
  • kontrol nafsu makan
  • bantu turunkan kolestrol jahat dalam darah

4. Selain dari itu, labu kuning ni jugak boleh :

  •  bantu masalah radang, 
  • pulihkan masalah saraf dan otak
  • tingkatkan daya ketahanan badan
  • cegah sakit jantung dan 
  • bantu kurangkan serangan migraine. 

5. Kalau nak tau lagi, isi labu yang kuning tu kalau direbus, boleh rawat sakit darah tinggi dan sakit kuning.


6. Biji labu yang dah kering pulak kan mampu rawat masalah cacing. 

 Caranya:

  •  Tumbuk halus biji yang di keringkan.
  • Campur dengan air suam
  • Lepas tapis campuran air tadi, boleh lah di minum.

MasyaAllah, banyaknya kebaikan buah labu. Lepas ni boleh lah kita masukkan menu labu dalam diet harian kita. 


LOBAK MERAH DAN KHASIAT UNTUK KESIHATAN

Lobak merah (Daucus carota subsp. sativus) merupakan sejenis tumbuhan yang menyimpan makanannya dalam umbi. Ia digunakan oleh manusia sebagai makanan. Warnanya jingga, namun warna ungu, merah, putih dan kuning juga wujud. Teksturnya rangup ketika segar

Lobak merah nie baik untuk mata, kulit, tulang, hati dan otot. Lobak nie pun bagus untuk bersihkan darah, bantu sistem pencernaan dan anti gas perut. Lain lain khasiat lobak merah adalah seperti berikut :

1. Sebagai tonik

Makan lobak merah mentah atau minum jus secara konsisten dapat jadi tonik yang terbaik untuk mata dan kulit. Lobak jugak boleh pertahankan kesihatan yang baik.


2. Masalah mata

Minum jus lobak merah boleh memperbaiki kemampuan penglihatan. Makan dan minum jus lobak merah setiap hari dapat mengubati rabun tau.


3. Sakit kepala

Minum jus campuran lobak merah, ubi bit, dan timun. Campuran jus nie mampu kurangkan sakit kepala.


4. Batu karang

Minum 1 gelas jus lobak merah, ubi bit, dan timun dalam sukatan yang sama. Campuran nie dapat hancurkan dan keluarkan batu karang daripada tubuh.


5. Reumatisme

Minum jus lobak merah yang dicampurkan ubi bit secara konsisten dapat berikan kelegaan daripada reumatisme


6. Masalah kulit

Minum jus lobak secara konsisten dapat sembuhkan jerawat, kulit kering, gatal gatal dan darah kotor. Kulit pun akan jadi cantik jea.


7. Gangguan perut

Minum jus campuran lobak merah dan bayam setiap kali lepas makan dapat bantu hilangkan sembelit. Makan lobak segar atau minum jus lobak secara konsisten akan sembuhkan cirit birit, yang disebabkan pencernaan yang kronik dan kurangkan ketidakselesaan kulit.


8. Masalah pundi kencing

Minum jus lobak merah 2x sehari dapat jaga saluran pundi kencing supaya tidak kotor atau tersumbat.


KHASIAT CEKUR

Cekur atau cekur putih atau nama saintifiknya Kaempferia galanga Linn dari keluarga "Zingiberaceae" adalah sejenis tumbuhan tropika yang terdapat di Malaysia. Cekur adalah tumbuhan herba yang bersaiz kecil dan hanya mempunyai dua hingga tujuh helai daun sahaja. Daun cekur boleh mencapai saiz 10 cm dan bunga tumbuhan ini pula mempunyai belahan yang berwarna putih dan dua belahan lengkuk yang berwarna ungu. Batang yang muda biasanya berwarna hijau muda dan batang yang tua berwarna hijau tua dan kelabu. Batang pada pangkal pokok biasanya sebesar ibu jari.

KHASIAT CEKUR

  1. Sembuhkan kembung perut dan perut memulas.
  2. Kurangkan bengkak.
  3. Legakan batuk dan sakit tekak.
  4. Hilangkan lenguh dan sakit sendi.
  5. Hilangkan kelemumur dan kutu kepala.
  6. Sembuhkan selsema hanya dengan menghidu jer.
  7. Merawat jerawat.
  8. Sakit gigi.
  9. Sakit kepala.
  10. Ubati sembelit.
  11. Ubati resdung.
  12. Lancarkan darah haid.
  13. Lancarkan perjalanan darah dalam badan.
  14. Wangikan badan.

Cekur nie sangat bagus untuk pecahkan angin dalam urat saraf dan juga baik untuk wanita yang dalam pantang, mengalami keguguran, atau pun yang masih menyusukan anak. Orang lelaki pun boleh minum air nie. 


BAHAN BAHAN AIR KECUR

  • 2 genggam cekur / kencur
  • 1 genggam halia
  • 1 gengam beras yang dah dicuci dan dirend 3jam
  • 1 ketul gula melaka kecil
  • 1 sudu teh bunga cengkih 
  • 1 liter air


CARA PENYEDIAAN

  • Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
  • Cuci dan kupas kulit cekur / kencur dan halia.
  • Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
  • Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
  • Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
  • Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
  • Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.
  • Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing. Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu taksub sampai membebankan badan. 
  • Jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain. Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam. Pastikan juga minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.

Selain membuang angin, air kencur juga membantu menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.


KHASIAT GAMBIR

Pokok gambir (Uncaria gambir) digunakan untuk perubatan tradisional dan bahan untuk makan sireh. Negara India menjadi pengimport 68 % gambir keluaran negara Indonesia kerana rakyatnya masih suka makan sireh.

Kalau dimalaysia selalunya area di sarawak mungkin ramai yg mengenali pokok nie, lokal panggil pokok gambir sarawak. Pokok Gambir Sarawak merupakan pokok menjalar berdahan separa keras, dalam famili 'Rubiaceae' yang banyak dijumpai di kawasan hutan tropika.

Menurut sejarah tanaman gambir ini berasal dari Pulau Sumatra dan Kalimantan. kelebihan & Kegunaan, Ciri-ciri tanaman gambir adalah tanaman ini merambat, daun tunggal, bunga berbentuk bulat berkumpul berwarna merah muda dan hijau. 

Buah tanaman gambir  berupa bulat lonjong dengan dua ruang, dengan ukuran 14-18 mm,  bersayap dan bertangkai hingga 20 mm. Bijinya berbentuk bulat lijong berwarna coklat dengan jumlah yg banyak dalam sebiji buah. cara pembiakan tanaman gambir dengan keratan batang dan biji benih.

Antara kegunaan tanaman gambir ini bagi sebagian masyarakat digunakan sebagai bahan pewarna, dan bahan campuran menyirih. Namun yang jarang kita ketahui dimana tanaman gambir ini memiliki banyak manfaat dan khasiat untuk menyembuhkan berbagai penyakit dalam tubuh kita.


KHASIAT GAMBIR

Antara bahagian pokok yg digunakan adalah : daun & ranting, dan akar 

  1. Tanaman akar gambir mengandung flavonoid (terutama gambiriin), katekin (sampai 51%), zat penyamak (22-50%), serta sejumlah alkaloid (seperti gambirtannin) dan turunan dihidro- dan okso-nya.
  2. menbantu memperlancar proses pencernaan perut dan usus.
  3. Tanaman gambir berkhasiat merawat sakit kepala.
  4. bermanfaat untuk menyembuhkan luka melecur pada kulit.
  5. Berguna untuk ubat sakit diarrhea. 
  6. Digunakan sebagai ubat disentri.
  7. sebagai ubat ulser
  8. ubati penyakit kulit. dicampur bersama losyen untuk kulit.
  9. Berkhasiat menyembuhkan hepatitis dan luka pada hati.

CARA MENGGUNAKAN GAMBIR
  1. Gambir Sarawak sangat berkesan untuk melegakan sakit gigi, Cara penggunaan dengan hanya menghancurkan gambir hingga menjadi serbuk yang halus lalu diletakkan di dalam gigi geraham yang berlubang. Kira-kira 5 minit selepas itu gigi akan berasa berdenyut-denyut dan kesakitan gigi akan beransur hilang sedikit demi sedikit.
  2. Gambir Sarawak juga boleh digunakan untuk kanak-kanak berkhatan. Kaedah penggunaanya ialah dengan cara menghancurkan gambir tersebut sehingga halus lalu dibancuh dengan sedikit air dan disapukan pada lemaluan kanak-kanak tersebut. Kesan dari penggunaan gambir ini ia boleh menjadi kebas dan tahan sakit. Fungsinya hampir sama seperti ubat bius tetapi penggunaan gambir Sarawak ini agak memanaskan apabila terkena pada bahagian kulit.
  3. Selain itu juga gambir Sarawak ini boleh digunakan untuk melegakan sakit sementara sebelum di bawa ke hospital seperti terkena gigitan binatang yang berbisa seperti ular, kala jenking atau sengat ikan seperti ikan keli, ikan sembilang dan sebagainya.
  4. Bagi masyarakat pendalaman di negeri Borneo ini mereka menggunakan gambir Sarawak untuk menghilangkan rasa sakit ketika membuat lubang telinga (bertindik). Kaedah ini sama seperti ubat bius iaitu untuk mengurangkan rasa sakit ketika proses menindik dilakukan.
  5. Ranting pokok yg matang dipotong dan dikeringkan aepenuhnya sebelum digunakan sebagai teh/ekstrak
  6. Ekstrak Gambir Sarawak digunakan sebagai penguat tenaga batin dan bagus untuk  memberi tenaga untuk orang lelaki. (macam tongkat ali lah).
  7. Air rebusan daun dan ranting pokok digunakan sebagai sirap/ekstrak.

KHASIAT BUAH LANGSAT

Pokok Langsat merupakan sejenis tumbuhan yang berasal daripada hutan Semanjung Malaysia, dan kini ditumbuh secara meluas di kawasan-kawasan tropika disebabkan buahnya yang manis. Pokok ini kini juga didapati di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Lansium domesticum Jack.  atau juga Lansium domesticum var pubescens.

Warna kulitnya adalah antara kuning dan coklat, dan seringnya bertompok-tompok, dengan tekstur yang licin atau lekit-lekit. Apabila kulitnya dikopek, isinya yang terdiri daripada ulas yang berasingan terdedah. Isinya yang lut cahaya adalah manis, tetapi biji-bijinya adalah pahit dan tidak dimakan. Nama sub spesies lain adalah dokong, duku, lansa, langseh, langsep, lanzon, lanzone, lansone, atau kokosan.

Buah langsat hampir nak sama dengan buah duku. Saiz buah, warna kulit buah dan isinya tu sangat mirip dengan buah duku. Apa yang berbeza dengan buah duku ialah rasa buah langsat yang lebih masam sikit dari buah duku. 

Kulit buah langsat juga lebih nipis jika dibandingkan dengan buah duku dan dalam beberapa hari selepas dipetik, kulit langsat juga bertukar hitam dengan lebih cepat.

Tapi kalau nak tahu, di sebalik rasa masamnya, buah langsat mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan dan kecantikan. antara khasiatnya ialah : 

1. KABOHIDRAT

Setiap 100 gram buah langsat mengandungi 13 gram karbohidrat. Kiranya kalau kita makan lebih daripada 100 gram buah ni, dah tentu lagi banyak la karbohidrat yang kita dapat.


2. UBAT KECACINGAN

biji langsat boleh digunakan sebagai ubat cacing.  Keringkan biji buah langsat dan kemudian hancurkan. Di tambah dalam minuman atau dibancuh dan minum.


3. UBAT NYAMUK

Kulit buah langsat mengandung beberapa zat yang cukup dibenci nyamuk. Untuk sebagai ubat nyamuk, keringkan kulit buah ini. Setelah kering, bakar seperti bakar ubat nyamuk. Ini cara lebih alami, kerana ubat nyamuk dari kulit buah langsat tidak mengganggu pernafasan.


4. SENGATAN KALA JENGKING

Getah kulit buah langsat boleh di sapu pada pada kulit yang terkena gigitan kala jengking dan biarkan ia kering. Lakukan berulang kali sehingga bengkak dan luka sembuh sepenuhnya.


5. KUATKAN TULANG DAN GIGI

Dalam 100 gram buah langsat terdapat kandungan fosforus 9 mg dan kalsium 18 mg dan mineral 0.7 gram. Sesetengah bahan ini cukup penting dalam mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.  Makan buah langsat secara tak langsung tulang dan gigi kita  sihat yang mungkin dapat mencegah dari sakit tulang dan kehilangan gigi.


6. UBAT REDAKAN PANAS BADAN.

Biji dari buah langsat dapat digunakan sebagai ubat turunkan panas badan. Selepas isinya dimakan, bijinya jangan dibuang.  Jemur hingga kering. Selepas di keringkan, panggang atau sangai biji buah langsat. Setelah itu dikisar halus dan dibancuh dengan air panas. 

Rasanya agak pahit, tetapi ia sangat berkesan untuk menurunkan panas badan. Jadi, jangan teragak-agak nak jadikan langsat ni sebagai makanan ringan yang sihat. Banyak manfaat dari buah langsat ni.


PETUA IKAN BILIS GORENG RANGGUP

Ikan bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air masin kecil yang lazim. Ikan ikan genera Stolephorus dan Encrasicholina (bunga air) adalah biasa di Malaysia. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm. Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya. Mulutnya lebih besar daripada ikan herring. Makanan utama ikan bilis ialah plankton.

Petua Ikan Bilis Goreng Lebih Rangup 

Ikan bilis yang digoreng garing, memang lazat kalau di ratah begitu saja. Apatah lagi kalau buat sambal tumis ikan bilis, kerabu ikan bilis, letak bawang besar, cili padi goreng dan perah asam limau. Perghhhh merecikk.

Ikan bilis goreng ni memang enak dimakan dengan pelbagai cara. Tapi kalau goreng tak kena gaya, hmmmm..terus rasa tak sedap ikan bilis tu. Sebab dah tak rangup, lemau dah tak KRUP KRAP bunyinya.

BAHAN BAHAN

  • Ikan bilis
  • Cuka makan


PROSES PENYEDIAAN

  • Bersihkan ikan bilis dan masukkan ke dalam bekas, tos kan.
  • Masukkan cuka dan gaulkan rata bersama ikan bilis.
  • Perap selama 5-10 minit.
  • Goreng ikan bilis seperti biasa. Insya-Allah ikan bilis akan lebih garing dan KRUP KRAP bunyinya dan tahan lama.
  • Selamat menikmati keenakan ikan bilis goreng.

Friday, November 27, 2020

RESDUNG DAN RAWATAN TRADISIONAL

Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman. 'Resdung, juga dikenali sebagai sinusitis / jangkitan sinus atau rinosinusitis, adalah keradangan pada sinus yang menunjukkan gejala/tanda. Tanda dan gejala biasa termasuk lendir tebal dalam hidung, hidung tersumbat, dan sakit pada muka. Tanda dan gejala lain mungkin termasuk demam, sakit kepala, kurang deria bau, sakit tekak dan batuk.Batuk sering lebih teruk pada waktu malam. Komplikasi yang serius jarang berlaku.Ia ditakrifkan sebagai rinosinusitis akut (ARS) jika ia berlangsung kurang dari 4 minggu, dan sebagai rinosinusitis kronik (CRS) jika ia berlangsung selama lebih daripada 12 minggu.

Resedung ("Sinusitis") boleh disebabkan oleh jangkitan, alahan, pencemaran udara, atau masalah struktur dalam hidung. Dalam kebanyakan kes, ia adalah disebabkan oleh jangkitan virus. Jangkitan bakteria boleh hadir sekiranya gejala bertahan lebih daripada sepuluh hari atau jika seseorang menjadi lebih teruk selepas menjadi bertambah baik. Episod berulang lebih cenderung pada mereka yang memiliki asma, cystic fibrosis, dan fungsi imun yang lemah. X-ray biasanya tidak diperlukan melainkan sekiranya komplikasi disyaki. Dalam kes-kes kronik, ujian pengesahan adalah disyorkan sama ada melalui visualisasi langsung atau tomografi berkomputer.


PETUA RAWATAN RESDUNG

  1. Amik sebatang kayu manis bakar dia then sedut asap tu..sedut guna lubang hidung korang tu..fuhhh mencabarr..sbb kayu manis ni boleh bertindak sbgai antiseptic semulajadi yg boleh membunuh kuman.
  2. Kalau yg muka ada parut korang try parut kulit kayu manis ni..sapu dkt muka..mmg pedih tapi hasil dia wow weh..parut pudar..so ni lah rahsia resdung akak sekarang..dah tak de bau tahik..bau kayu manis pulak dlm lubang hidung.


KHASIAT DAUN LIMAU PURUT UNTUK KESIHATAN

LIMAU PURUT (Citrus hystrix DC) merupakan sejenis tanaman dari kumpulan limau (Citrus) tetapi ia juga dikategorikan sebagai tanaman Herba. Limau purut juga dikenali dengan beberapa nama lain diseluruh dunia seperti Keiffer lime atau Kafir lime dalam bahasa Inggeris.  Ia juga dipanggil sebagai Jeruk Purut (Indonesia) dan juga sebagai Bai Makrut (Thailand). Kajian saintis juga mendapati tumbuhan limau purut ialah tanaman saka yang berasal dari Asia. la telah ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand sejak lama dahulu sehingga sukar di kesan habitat asalnya. Kebanyakan tanaman ini ditanam di persekitaran rumah secara kecil-kecilan untuk kegunaan sendiri. Kegunaan utama limau purut ialah daunnya yang sering digunakan dalam masakan

Khasiat dan kegunaan limau purut memang telah lama diketahui oleh masyarakat tempatan. Pastinya daun limau purut banyak digunakan sebagai perasa terutama dalam masakan Ala-Thailand seperti tomyam. Aroma dan rasa yang dikeluarkan oleh daun limau purut memberikan keistimewaan yang tersendiri dan dikatakan tidak dapat digantikan oleh herba jenis lain.Antara khasiat limau purut adalah seperti berikut : 


1. Mengatasi Influenza

Influenza adalah jenis penyakit yang menyerang sistem pernafasan. Dan biasanya penderita merasakan menggigil. Badan terasa lelah dan tidak bersemangat.

Cara membuat:

  • Ambil pati limau purut, kemudian campurkan dengan air panas.
  • Air limau purut, tambahkan madu sebagai pemanis.
  • Setelah itu minum perlahan sampai air limau purut habis.
  • Minum ramuan tersebut secara teratur.
  • Sehingga influenza segera reda.


2. Sebagai antibiotik

Kadaan tubuh yang lemah, tentunya akan menyebabkan penyakit mudah menyerang tubuh. Oleh karena itu kandungan antibiotik pada limau purut dapat membantu mengatasi kondisi tubuh/fisik yang melemah. Dan menolong menangkal bakteria jahat serta virus yang menyerang tubuh.

Cara membuat:

  • Campurkan daun limau purut dalam masakan.
  • Atau rebus limau purut, dan diminum air rebusannya.
  • Dengan begitu tubuh akan mendapatkan antibiotik.


3. Menambah Stamina tubuh

Dengan kondisi stamina badan yang sangat menurun.Boleh sangat mengganggu aktivitas kerja. Untuk mengembalikan stamina tubuh yang menurun.

Cara membuat:

  • Rebus daun limau purut seperlunya.
  • Lalu tapis dan tambahkan sedikit madu.
  • Lalu minum ramuan tersebut selagi masih panas.
  • Dengan cara ini stamina tubuh yang turun, dapat pulih kembali berkat ramuan daun limau purut tersebut.


Serai atau serai makan (nama botani: Cymbopogon citratus) adalah tumbuhan herba malar hijau yang dikenali juga sebagai sereh makan (Indonesia), takrai (Thailand) lemongrass (Inggeris). Tanaman serai makan (cymbopogen citratus) dipercayai berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Tumbuhan ini selalunya digunakan dalam masakan di kalangan masyarakat Asia terutamanya masakan Thailand, Kemboja,Vietnam) dan Caribbean.

Tumbuhan ini mempunyai perasa lemon dan boleh dikeringkan untuk menjadi tepung atau digunakan segar. Digunakan dalam teh, sup, dan masakan kari, serai juga sesuai digunakan dalam masakan ayam, ikan, dan makanan laut.

Terdapat lebih 50 spesies Cymbopogon. Serai India Timur (Cymbopogon flexuosus) adalah tempatan di India, Sri Lanka, Burma, dan Thailand sementara Serai India Barat (Cymbopogon citratus) dipercayai berasal dari Malaysia. Sementara kedua-dua boleh digunakan, C. citratus lebih sesuai untuk memasak. Di India C. citratus digunakan untuk herba perubatan dan wangi-wangian.

Spesies lain digunakan dalam industri minyak wangi adalah Cymbopogon martini (disuling menjadi minyak palmarosa) dan Rumput Citronella (Cymbopogon winterianus Jowitt) dari mana minyak citronella didapati. Lilin atau gaharu diperbuat dengan minyak citronella pekat boleh digunakan sebagai penghalau nyamuk.

KHASIAT SERAI UNTUK KESIHATAN

1. Memutihkan gigi

Masalah gigi kuning akibat merokok sudah lazim kita dengari. Jangan risau, ia boleh di atasi dengan mengunakan serai sahaja. Caranya, tumbuk halus dua batang serai yang di potong kecil dengan sedikit arang dapur dan gosokkan pada gigi anda. Lakukan tiga kali seminggu dan lihat hasilnya. 


2. Mengatasi masalah perut

Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan. 


3. Serai sebagai 'Pain Killer'

 Jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot dan sendi, minum teh limau berserai pasti dapat melegakan sakit anda itu. Ia bertindak sebagai penahan sakit semula jadi. 


4` Detoksifikasi

Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang. 


5.Melegakan senggugut

Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang. 


6. Agen pencegah kanser 

Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.


7. Menurunkan tekanan darah

Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.


8. Mencantikkan kulit

Penggunaan daun serai juga sudah tidak asing dalam bidang kosmetik. Efek dari penggunaan kosmetik yang mengandung daun serai adalah dapat menghilangkan jerawat dan berfungsi juga sebagai penyegar wajah.


9. Mengubati infeksi kulit

Serai memiliki kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria. Kandungan tersebut berguna khususnya dalam mengubati infeksi(jangkitan) pada perut, usus, saluran najis dan luka. Serai juga banyak dipercayai dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit seperti infeksi kulit, tipus, keracunan makanan, dapat juga menghilangkan bau badan.



KHASIAT DAUN POKOK SAMBUNG NYAWA

Sabung nyawa (atau akar sebiak) merupakan tumbuhan herba yang boleh dijadikan ubat. Biasanya ia dimakan sebagai ulam.

Daun sambung senyawa memiliki ciri-ciri tertentu seperti daun yang berwarna hijau muda, tangkai daun panjangnya hingga 1 – ½ cm, serta letak daunnya yang berselingan. Selain itu bentuk daunnya bulat seperti telur, memanjang pada ujung runcingnya, dan panjangnya sekitar 3 – 12 cm, serta lebar pada daunnya hingga 5 cm. Ciri-ciri daun sambung nyawa yang bisa kita ketahui juga, bisa kita rasakan saat kita memegangnya pada permukaan daunnya terasa agak sedikit kasar karena memiliki bulu-bulu halus, daun yang bergelombang, menyirip dan sedikit bergigi.

Khasiat daun sambung nyawa untuk kesehatan ini memang cukup banyak mampu mengobati berbagai macam jenis penyakit tubuh. Dalam hal ini tentunya tidak lepas dari beberapa kandungan yang terdapat pada daun sambung senyawa seperti flavonoid, saponin, dan minyak asiri. Selain itu, daun sambung senyawa ini memiliki sifat netral, dingin, antitoktik, anti kanker, anti radang, serta bersifat hiportensif yang dapat menurunkan tekanan darah. Kandungan inilah yang mampu melancarkan darah, mengobati maag, dan mengobati berbagai macam jenis penyakit. Dan berikut di bawah ini beberapa manfaat daun sambung nyawa untuk menjaga kesehatan serta mengatasi berbagai macam penyakit tubuh sebagai obat tradisional, berikut poin-poin di bawah ini antara lain :

1. Bermanfaat untuk mengubati diabetes

Cara yang boleh anda lakukan untuk memanfaatkan daun sambung nyawa untuk mengatasi penyakit diabetes ini antara lain sebagai berikut :

  • siapkan beberapa helai daun sabung nyawa atau 7 lembar yang masih segar, cuci dengan air mengalir untuk menghilangkan debu, kotoran, atau bakteri. 
  • Setelah itu, anda bolehlah mengkonsumsinya secara langsung sebagai lalap dengan nasi. Lakukanlah cara ini setiap makan 2 kali dalam satu hari.

2. Bermanfaat untuk mengubati darah tinggi

Cara yang bisa anda lakukan untuk memanfaatkan daun sambung nyawa sebagai obat tradisional untuk mengatasi darah tinggi ini antara lain sebagai berikut :

  • Siapkan 7 helai daun sambung nyawa, cuci dengan air mengalir untuk menghilangkan kotoran dari daun tersebut. 
  • Setelah itu, anda bolehlah langsung mengkonsumsinya sebagai lalapan nasi atau bisa juga di kukus atau di tumis sebentar sebelum di makan dengan nasi, atau bisa juga dibuat seperti jus. Baca juga Buah-buahan untuk darah tinggi


3. Bermanfaat untuk mengobati sinusitis dan pita tenggorokan

Cara yang boleh anda lakukan untuk memanfaatkan daun sambung nyawa untuk kesehatan ini yaitu dengan cara sebagai berikut :

  • Siapkan 4 – 7 helai daun sambung nyawa yang masih segar, kemudian cuci dengan air mengalir untuk menghilangkan kotorannya. 
  • Setelah itu, anda bisa langsung mengkonsumsinya sebagai lalap atau di buat seperti jus.


4. Bermanfaat untuk mengUbati penyakit tumor

Cara yang bOLEH anda laukan untuk mengobati panyakit tumor dengan memanfaatkan daun sambung nyawa sebagai obat tradisional yaitu sebagai berikut :

  • siapkan 3 helai daun sambung nyawa segar, lalu bersihkan dengan air mengalir agar bersih dari kotoran atau debu. 
  • Setelah itu, makan sebagai lalap nasi secara rutin dan teratur.
  • Perlu anda perhatikan bagai penderita penyakit ini untuk menghindari beberapa makanan seperti ikan asin, durian, nanas, kangkung, sawi putih, tape, toge, cabai, nangka es, vetzin, dan limun.


5. Bermanfaat untuk mengubati masalah hati

Cara yang boleh anda laukan untuk memanfaatkan daun sambung nyawa sebagai obat tradisional untuk mengatasi liver ini yaitu sebagai berikut :

  • Siapkan 3 lembar daun sambung nyawa segar, lalu cuci dengan air mengalir untuk menghilangkan debu dan kotorannya.
  •  Setelah itu konsumsi sebagai lalapan nasi atau jus dan sebagainya. Perlu di perhatikan bagi penderita penyakit ini untuk menghindari makanan atau mengkonsumsi yang  berlemak.


6. Bermanfaat untuk mengobati kolestrol tinggi

Cara yang bisa anda lakukan untuk mengatasi kolestrol jahat dengan memanfaatkan daun sambung nyawa ini yaitu sebagai berikut :

  • Siapkan 3 helai daun sambung nyawa segar, cuci dengan air mengalir agar lebih segara dan untuk menghilangkan kotoranya.
  • Setelah itu, konsumsilah sebagai lalap nasi dengan rutin dan teratur.



KHASIAT BUAH PETAI UNTUK KESIHATAN

Pokok Petai merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Fabaceae yang berasal dari kawasan Asia Tenggara yang beriklim panas lembap. Pokok ini selalunya tumbuh meliar di dalam hutan-hutan Malaysia, Indonesia, Brunei and Thailand, tetapi jarang didapati selain kawasan Asia Selatan. Nama botaninya Parkia speciosa

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.

Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

Menerusi informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En. Tajuddin Abd. Manap. Kandungan klorofil dalam biji-biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)


KHASIAT BUAH PETAI 

Orang luar memang akan anggap petai ini sebagai makanan yang paling buruk dan busuk sedangkan mereka langsung tidak tahu apa-apa tentang khasiat petai. Sama seperti sesetengah warga kota yang sudah terdedah kepada makanan moden yang kuranng berkhasiat, hasilnya macam-macam penyakit dihadapi. Berbeza pula dengan orang kampung atau mereka yang berhijrah ke bandar, kalau tak dapat petai untuk dijadikan ulam-ulaman, memang akan rasa sedikit ‘kureenggg’. Lebih-lebih lagi kalau dimakan dengan nasi panas, kicap dan belacan. Menu yang ringkas tetapi bersih daripada minyak.

1. Awet muda

Orang asli dan orang dulu-dulu mempercayai dengan makan petai, anda dapat menjadikan muka anda kelihatan lebih awet muda dan sentiasa segara. Dengan makan petai sahaja pun, anda dah tak perlukan ubat mahal-mahal untuk menjaga kulit wajah.


2. Dapat kurangkan stress

Dalam masa sama, makan petai boleh membuatkan anda hilang stress dan dapat lepaskan segala tekanan. Kandungan tryptophan yang terdapat dalam petai juga mampu meredakan permasalahan tersebut fungsi tryptophan ialah memperbaiki mood anda.


3. Atasi anemia

Anemia boleh berlaku jika anda kurang zat besi dalam badan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anda jadi lesu, kurang bermaya dan kadang-kala ngilu pada bahagian tulang. Oleh itu, petai adalah antara penawarnya kerana mengandungi zat besi yang tinggi untuk mengurangkan masalah kurang darah atau anemia.


4. Cegah serangan strok

Berdasarkan salah satu penelitian yang dibuat oleh The New England Journal of Medicine, mereka mendapati amalan makan petai dapat membantu untuk mengurangkan risiko serangan strok dan ia baik untuk kesihatan tubuh.


5. Turunkan suhu dalam badan

Selain berkhasiat untuk awet muda dan tambah zat besi, buah petai juga dikenali sebagai buah penyejuk badan. Dengan makan buah petai, anda akan dapat menyejukkan tubuh badan. Lagi-lagi dalam musim yang agak panas seperti sekarang.


6. Turunkan darah tinggi

Kandungan kalium yang tinggi dalam petai tetapi rendah garam mampu menurunkan masalah darah tinggi dan stabilkan dengupan jantung. Selain itu, petai boleh kurangkan gejala yang disebabkan oleh darah tinggi seperti cepat marah dan senang letih.


7. Melancarkan sistem pencernaan

Petai mengandungi serat yang tinggi. Oleh itu, serat dan fiber dalam petai mampu menstabilkan sistem pencernaan anda sekali gus mengelakkan terjadinya sembelit, sakit perut atau pun perut masuk angin.


8. Hilangkan rasa senak sewaktu kenyang

Jika anda adalah orang yang selalu senak selepas makan, petai adalah ubat yang sangat mujarab. Ini kerana petai mengandungi antiasid yang mampu mengurangkan rasa senak dan mual selepas makan.


KHASIAT BAWANG PUTIH LANANG / TUNGGAL

Bawang putih (Allium sativum) merupakan sejenis tumbuhan dari genus bawang sama seperti bawang besar, bawang merah, bawang perai, dan kucai. Bawang putih telah ditanam dan digunakan oleh manusia sejak beribu tahun dahulu dalam perubatan dan masakan. Bawang putih mempunyai daun yang panjang dan bebawang yang berada dalam tanah yang cetek. Berbeza dengan bawang besar yang mempunyai sebiji bebawang, bawang putih dibentuk dari beberapa ulas bebawang yang membentuk sebiji bawang.

Bawang putih dipercayai berasal dari tengah pergunungan Asia iaitu di Tajikstan, Turkmenia, Uzbekistan dan utara Iran, Afghanistan dan Pakistan.Ia berasal dari tumbuhan liar yang kemudiannya dibiakbakakan.


Keberkesanan bawang putih tunggal /bawang lanang (Solo Garlic /Single Clover)

Bawang putih sangat popular di kalangan masyarakat untuk rawatan pelbagai jenis penyakit. Akan tetapi bawang putih tunggal / bawang lanang (alium sativum linn) mempunyai khasiat 7x lebih hebat daripada bawang biasa.

Kandungan kimia semulajadi Bawang Lanang dan faedahnya:

  • Minyak pati mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti-septik. Aroma yang tersendiri dipanggil alicine. Mengeluarkan bahan dalam tubuh boleh merosakkan protein kuman, maka kuman akan mati. Bawang putih lanang adalah bahan anti biotik semula jadi yang kuat, walaupun kekuatannya adalah 15 kali lebih tinggi daripada penisilin anti-biotik. Alisin mempunyai spektrum luas, artinya disamping membunuh kuman penyakit juga boleh melicinkan, mencairkan dan melancarkan darah beku.
  • Aduan hipertensi, kolesterol, migrain, strok, boleh disembuhkan dengan bawang putih tunggal. Scordinin dalam satu bawang putih meningkatkan imuniti dan stamina. Bahan-bahan salai merangsang pertumbuhan dan perkembangan badan. Silenium, enzim antioksidan yang menghalang dan membaiki sel-sel badan yang rosak. Sinergi dari empat bahan antara menghapus, scordiin, saltifine dan salenium menyembuhkan pelbagai penyakit.

Penyakit yang boleh disembuhkan:

Selsema / flu, batuk, asma, darah tinggi, kolesterol, jantung, strok, migran, kanser, flu, kembung, sembelit, sariawan, lemah syahwat, meningkatkan stamina, disentri, ulser perut, ashma, batuk kering, broncitis, kencing manis, melicinkan darah, kanser usus, pegal linu, jerawat, sakit gigi, batuk kokol, kecacingan, mati pucuk, jangkitan saluran kencing, Monilia dan keputihan, buasir / hemoroid, sakit sendi, menormalkan berat badan, melancarkan pencernaan, memperbaiki saraf otak, mengurangkan rasa sakit ketika haid, menghilangkan cecair serous di dalam rongga perut, meningkatkan daya tahan, mencegah meningitis.


Cara Memproses Bawang Putih Lanang:

  • Bawang putih lanang dikupas kulit luar
  • Kemudian dibasuh secukupnya
  • Sediakan botol atau balang di mana ada mempunyai madu .
  • Peram sekurang-kurangnya 2 minggu. Semakin lama semakin baik kerana rasa "rapuh" bersih menjadi hilang
  • Boleh juga dimakan terus selepas dikopek. Hanya celupkan dgn sedikit madu dan makan pgi sebelum sarapan. 
  • Boleh diamalkan 2 kali sehari

Badan anda akan berpeluh-peluh selepas mengambil bawang ini. Insya allah dalam masa terdekat anda akan dapat lihat perubahan kesihatan anda.