Pokok Petai merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Fabaceae
yang berasal dari kawasan Asia Tenggara yang beriklim panas lembap. Pokok ini
selalunya tumbuh meliar di dalam hutan-hutan Malaysia, Indonesia, Brunei and
Thailand, tetapi jarang didapati selain kawasan Asia Selatan. Nama botaninya
Parkia speciosa
Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada
papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding
tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71%
air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut
umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak
membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional
Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan
penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing
daripada kanak-kanak yang kecacingan.
Menerusi informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan,
Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), En. Tajuddin Abd. Manap.
Kandungan klorofil dalam biji-biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan
yang baik untuk kulit, memastikan kesegaran tubuh, dan memperbaiki sistem
penghadaman pengamal (makanan berasaskan petai). (Kosmo 28 Mei 2011)
KHASIAT BUAH PETAI
Orang luar memang akan anggap petai ini sebagai makanan yang paling buruk dan busuk sedangkan mereka langsung tidak tahu apa-apa tentang khasiat petai. Sama seperti sesetengah warga kota yang sudah terdedah kepada makanan moden yang kuranng berkhasiat, hasilnya macam-macam penyakit dihadapi. Berbeza pula dengan orang kampung atau mereka yang berhijrah ke bandar, kalau tak dapat petai untuk dijadikan ulam-ulaman, memang akan rasa sedikit ‘kureenggg’. Lebih-lebih lagi kalau dimakan dengan nasi panas, kicap dan belacan. Menu yang ringkas tetapi bersih daripada minyak.
1. Awet muda
Orang asli dan orang dulu-dulu mempercayai dengan makan petai, anda dapat menjadikan muka anda kelihatan lebih awet muda dan sentiasa segara. Dengan makan petai sahaja pun, anda dah tak perlukan ubat mahal-mahal untuk menjaga kulit wajah.
2. Dapat kurangkan stress
Dalam masa sama, makan petai boleh membuatkan anda hilang stress dan dapat lepaskan segala tekanan. Kandungan tryptophan yang terdapat dalam petai juga mampu meredakan permasalahan tersebut fungsi tryptophan ialah memperbaiki mood anda.
3. Atasi anemia
Anemia boleh berlaku jika anda kurang zat besi dalam badan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anda jadi lesu, kurang bermaya dan kadang-kala ngilu pada bahagian tulang. Oleh itu, petai adalah antara penawarnya kerana mengandungi zat besi yang tinggi untuk mengurangkan masalah kurang darah atau anemia.
4. Cegah serangan strok
Berdasarkan salah satu penelitian yang dibuat oleh The New England Journal of Medicine, mereka mendapati amalan makan petai dapat membantu untuk mengurangkan risiko serangan strok dan ia baik untuk kesihatan tubuh.
5. Turunkan suhu dalam badan
Selain berkhasiat untuk awet muda dan tambah zat besi, buah petai juga dikenali sebagai buah penyejuk badan. Dengan makan buah petai, anda akan dapat menyejukkan tubuh badan. Lagi-lagi dalam musim yang agak panas seperti sekarang.
6. Turunkan darah tinggi
Kandungan kalium yang tinggi dalam petai tetapi rendah garam mampu menurunkan masalah darah tinggi dan stabilkan dengupan jantung. Selain itu, petai boleh kurangkan gejala yang disebabkan oleh darah tinggi seperti cepat marah dan senang letih.
7. Melancarkan sistem pencernaan
Petai mengandungi serat yang tinggi. Oleh itu, serat dan fiber dalam petai mampu menstabilkan sistem pencernaan anda sekali gus mengelakkan terjadinya sembelit, sakit perut atau pun perut masuk angin.
8. Hilangkan rasa senak sewaktu kenyang
Jika anda adalah orang yang selalu senak selepas makan, petai adalah ubat yang sangat mujarab. Ini kerana petai mengandungi antiasid yang mampu mengurangkan rasa senak dan mual selepas makan.