Saturday, October 17, 2020

MAKANAN YANG TIDAK BOLEH DIMAKAN BERSAMA DURIAN

 

Durian (Tulisan Jawi: دورين) ialah buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian) yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di Asia Tenggara dengan gelaran "raja buah". Saiznya besar, baunya unik dan isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri itulah durian mendapat namanya. Buah durian boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada spesies.

Isi buah ini mengeluarkan bau yang tersendiri, kuat dan tajam walaupun kulitnya belum dibuka. Sesetengah orang menganggap bau durian sebagai semerbak; manakala yang lain berasa aromanya amat kuat dan tidak dapat ditahan. Baunya menarik reaksi daripada penikmatan mendalam kepada amat jijik, dan telah diperikan serupa dengan bau badam, bawang busuk, turpentin dan stoking gim. Bau ini telah menyebabkan adanya larangan buah ini dalam sesetengah hotel dan pengangkutan awam di Asia Tenggara.

5 Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Bersama Durian  :

SUSU

Tekanan darah pada tubuh akan semakin meningkat jika minum susu bersama durian. Ini kerana durian juga memiliki kandungan sulfur yang dimiliki susu. Jadi jika dimakan bersama, tubuh badan kita tidak mampu untuk berfungsi sepenuhnya bagi mengeluarkan dan menghancurkan toksin.


KOPI

Kafein aktif dalam kopi membuatkan jantung kita berdegup lebih laju dan mampu menyebabkan suhu badan manusia menjadi lebih panas. Disebabkan kesan memakan keduanya durian dan kopi adalah sama, jadi untuk digandingkan bukan lah idea yang baik terutama untuk pesakit jantung.


TERUNG

Mungkin ramai yang tidak tahu, terung juga boleh menaikkan tubuh badan manusia apabila dikonsum. Dan kesannya adalah sama seperti kopi.


KETAM

Daging ketam mempunyai kandungan kolestrol yang tinggi, begitu juga buah durian yang mengandungi karborhidrat serta lemak tinggi. Jadi jika seseorang yang mempunyai kolestral tinggi makan durian bersama ketam secara tidak langsung ia akan memudaratkan.


DAGING LEMBU DAN KAMBING

Daging lembu dan kambing memberi kesan panas pada suhu badan kita dan sebaiknya tidak dimakan waktu berdekatan dengan durian.  Perkara ini akan membawa kepada peradangan atau inflamasi pada tubuh anda.

PETUA HILANGKAN BENGKAK AKIBAT PATAH ATAU RETAK

Fraktur tulang, patah tulang, atau retak tulang ialah keadaan perubatan yang melibatkan terdapat kepatahan pada kesinambungan tulang. Fraktur tulang boleh disebabkan oleh hentaman atau stres daya tinggi, atau kecederaan remeh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang melemahkan tulang, seperti osteoporosis, barah tulang, osteogenesis tidak sempurna, yang melibatkan fraktur kemudian diistilahi fraktur patologi sebetulnya.

Berikut merupakan petua untuk menghilangkan bengkak akibat patah atau retak tulang dan bahan bahan yang diperlukan seperti berikut :

  • 2 batang serai
  • Telur putih
  • Sehelai daun tembaga suasa
  • Kain Pembalut


PROSES PENYEDIAAN

  • Tumbuk serai sehingga lumat
  • Masukkan putih telur. Jangan sampai berair, agak-agak sesuai dengan serai. 
  • Balut bersama dengan daun tembaga suasa 
  • Akhir sekali sudahkan balutan dengan kain pembalut, ikat agar serai tak beralih tempat. Pakai sebelum tidur  selama 3 malam berturut-turut, pagi esok boleh dibasuh.
  • Elakkan terus mengurut kawasan yang bengkak. Mengurut tempat bengkak adalah sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan bengkak lebih teruk. Urutan hanya dibenarkan selepas 48 - 72 jam bengkak berlaku.

PETUA RAWAT RABUN MATA

Miopia, atau rabun jauh, adalah apabila mata tidak dapat menumpu dengan baik yang menyebabkan objek jauh kelihatan kabur. Ia adalah satu masalah normal bagi mata di mana cahaya terkolimat menghasilkan titik tumpuan imej di hadapan retina. Mereka yang ada miopia lazimnya boleh melihat objek yang dekat dengan jelas tetapi objek jauh kelihatan kabur. Kecacatan bertentangan dengan miopia adalah hiperopia atau rabun dekat, di mana kornea menjadi terlalu leper atau mata terlalu dekat.

Rabun dekat atau hiperopia adalah kesukaran melihat objek dekat. Ia adalah satu masalah normal bagi mata di mana titik tumpuan imej terbentuk di belakang retina. Masalah bertentangan dengan rabun dekat adalah rabun jauh. Rabun dekat disebabkan imej ditumpukan di belakang retina bukan di atasnya. Ia boleh jadi disebabkan bebola mata yang terlalu kecil atau kuasa menumpu terlalu lemah. Rabun dekat selalunya ada sejak lahir, tetapi kanak-kanak mempunyai lensa mata yang sangat fleksible yang dapat mengatasi masalah tersebut. Semakin meningkat usia, cermin mata atau kanta sentuh mungkin perlu untuk membetulkan penglihatan. Mereka yang mempunyai anggota keluarga yang ada rabun dekat, lebih cenderung menghadapi rabun dekat

CARA RAWATAN RABUN SECARA TRADISIONAL


1. MENGGUNAKAN WAP NASI

Apabila memasak nasi, halakan mata ke arah wap yang keluar dari periuk nasi. Amalkan setiap kali masak nasi.


2. REBUSAN SAYUR SAWI

Rebus secekak sawi dengan 2 gelas air sehingga mendidih dan tutup api. Minum setelah sejuk pada suhu bilik. Amalkan 3 kali seminggu.


3. LOBAK MERAH

Boleh makan mentah² atau minum air lobak merah. Amalkan selalu InsyaAllah semakin baik nanti. Lobak merah kaya dengan Betacaotene _(pelopor kepada Vitamin A, nutrien yang diperlukan untuk penglihatan)_, Lycopene (nutrien perlindungan sinaran UV pada mata) dan Lutein (nutrien yang melindungi kerosakan pada radikal mata). Jika anda mengalami masalah penglihatan, disarankan makan lebih banyak lobak merah.


4. MENGGUNAKAN TEH

Mencegah katarak mata. Teh membantu mengawal pertumbuhan darah baru di belakang mata. Pakar menjelaskan jika terlalu banyak saluran darah di sebalik retina, ia kan menyebabkan kebocoran darah dan cecair yang menjurus kepada bintik buta.


5. BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH

Bawang putih dan merah sangat penting dalam pengeluaran Glutation, sejenis sulfur yang bertindak sebagai anti oksidan untuk kanta mata.


6. KACANG WALNUT

Kacang Walnut mengandungi sumber Omega- 3, Vitamin E dan antioksidan yang tinggi. Nutrien ini amat penting dalam memerangi radang mata.


7. TOMATO

Tomato juga mengandungi dua nutrien penting untuk mata iaitu lycopene dan lutein. Tomato juga berkesan mencegah kanser mata.


8. KACANG SOYA

Kacang soya mengandungi antioksidan yang kuat yang dipanggil isoflavon. Antioksidan ini melindungi mata daripada sindrom mata kering.


9. TELUR

Sebatian sulfur, protein dan cysteine dalam telur membantu melindungi mata daripada pertumbuhan katarak. Makan telur sehari sekali sudah memadai bagi penjagaan mata.


10. BRAKOLI

Brokoli mengaktifkan enzim anti – radang dalam badan untuk menggalakkan detoksifikasi termasuk mencegah keradangan di bahagian belakang mata.

MAKSUD GARIS HITAM PADA PERUT IBU MENGANDUNG

Kehamilan adalah keadaan membawa satu atau lebih embrio atau fetus oleh mamalia betina, termasuk manusia, dalam tubuh mereka. Dalam kehamilan, kemungkinan berlaku kehamilan serentak (sebagai contoh, dalam kes kembar dua, atau kelahiran kembar lebih dari dua). Kehamilan manusia juga merupakan kehamilan yang paling dikaji diantara kesemua kehamilan mamalia.

Kehamilan manusia berlansung sekitar 9 bulan antara tarikh kitaran haid terakhir dan kelahiran (38 minggu dari tempoh persenyawaan). Istilah perubatan bagi wanita mengandung adalah genetalian, sebagaimana istilah perubatan bagi bayi adalah embrio (minggu awal) dan kemudiannya fetus (sehingga lahir). Wanita yang hamil buat kali pertama dikenali sebagai primigravida atau gravida 1: seorang wanita yang tidak pernah mengandung adalah dikenali sebagai satu gravida 0; serupa dengan istilah para 0, para 1 untuk penghamilan kali kedua dan seterusnya.

Ini Sebenarnya Maksud Garis Hitam Pada Perut Ibu Mengandung

Garisan hitam atau berwarna gelap yang menegak dari kawasan bawah pusat hingga ke bahagian kemaluan ini amat sinonim dengan wanita hamil. Ia biasanya muncul pada usia kehamilan 23 minggu atau trimester kedua. Sebenarnya garisan ini memang ada pada setiap orang dan dikenali sebagai linea alba. Apabila linea alba ini menjadi semakin jelas dan berubah menjadi warna gelap, ia dikenali sebagai linea nigra._


5 PERKARA TENTANG GARIS HITAM DI PERUT IBU MENGANDUNG


1. BUKAN PENENTU JANTINA BAYI DALAM KANDUNGAN

Orang lama rajin mengaitkan garis hitam di perut ibu hamil ini sebagai cara menentukan jantina bayi dalam kandungan. Menurut telahan mereka, kalau garisan ini berhenti sampai pusat maksudnya anak dalam kandungan adalah anak perempuan. Sebaliknya apabila garis hitam tersebut sampai ke atas perut (hingga ke abdomen) maksudnya anak dalam kandungan itu lelaki. Ada juga bidan-bidan kampung yang kata perempuan yang ada garisan yang ketara maksudnya dia akan mudah bersalin nanti.Walaupun kadangkala ianya tepat, namun sehingga kini tiada fakta saintifik yang dapat mengesahkan kenyataan tersebut.

 

2. GARIS HITAM TERJADI AKIBAT PERUBAHAN HORMON

Hampir semua ibu yang mengandungkan anak pertama akan mengalami perubahan pada kulit. Hormon yang aktif semasa mengandung bukan sahaja berperanan menyokong perkembangan bayi serta penghasilan susu badan, ia juga menyebabkan perubahan fizikal.

Dalam kes ini, hormon estrogen yang hadir merangsang sejenis hormon lain untuk dihasilkan iaitu hormon ‘melanocyte-stimulating hormone’. Hormon ini berperanan untuk menghasilkan pigmen pada sel yang mengandungi melanosit dan seterusnya membuatkan kulit kelihatan lebih gelap. Bukan garisan ini saja yang ketara, malah anda pasti perasan yang terdapat bahagian lain menjadi semakin gelap ketika mengandung seperti leher, pelipat dan kawasan sekitar areola. Sesetengah wanita sensitif dengan perubahan hormon ini dan ada yang tidak. Oleh sebab itu, tidak semua wanita akan mendapati perubahan yang ketara pada kulitnya.

 

 3. MUNGKIN PETANDA KURANG ASID FOLIK

Sebuah kajian yang dilaporkan dalam Journal of Family Medicine and Primary Care mendapati antara punca munculnya linea nigra ini ada kaitannya dengan kekurangan asid folik dalam tubuh. Oleh itu, jangan mengabaikan pengambilan vitamin asid folik yang dipreskripsikan oleh doktor. Selain itu, anda juga boleh menambahkan sumber asid folik dalam diet harian dengan memakan sayuran berdaun hijau serta bijirin penuh.

 Asid folik amat penting untuk perkembangan janin, mengelakkan anemia, mencegah kecacatan bayi dalam kandungan, serta menjaga kondisi kulit ibu hamil.


4. BILAKAH GARISAN HITAM INI AKAN MENGHILANG ?

Mungkin sesetengah ibu hamil merasakan penampilan mereka kurang menarik dengan kemunculan linea nigra ini. Namun para ibu tidak perlu risau kerana garisan serta pigmentasi tersebut lazimnya bersifat sementara. Ia dijangka akan memudar dan hilang beberapa bulan selepas melahirkan bayi. Walaubagaimanapun bagi sesetengah wanita, garis hitam ini mungkin tidak akan hilang sepenuhnya.

 

 5. CARA MENGHILANGKAN GARIS HITAM PADA PERUT

Linea nigra bukanlah boleh dihilangkan dengan mudah. Sungguhpun begitu, garisan tersebut boleh menjadi kurang ketara dengan melakukan beberapa cara.

Anda boleh cuba gel atau krim yang berasaskan sumber semulajadi seperti cocoa butter atau gel vitamin E. Amalan ini bukan sahaja dapat mengurangkan garisan pada perut, malah dapat membantu mengurangkan strech markpada kulit perut. Selain itu, banyakkan makan makanan yang kaya dengan folat seperti buah-buahan serta sayuran hijau serta amalkan supplemen asid folik seperti yang disarankan oleh doktor.


JENIS AIR YANG BAHAYA UNTUK DIMINUM

Air (Tulisan Jawi: اير; H2O) merupakan sebatian kimia yang berada dalam bentuk cecair pada tekanan biasa dan pada suhu bilik. Air meliputi 70% daripada permukaan bumi. Setiap kehidupan di bumi ini memerlukan air untuk terus hidup.Air juga mampu wujud dalam 3 bentuk :-

Ais (pepejal) <=> Air (cecair) <=> Wap (gas)

Di muka bumi ini, air merupakan bahan yang paling kerap ditemui terutama dalam bentuk cecair. Walau bagaimanapun, terdapat juga kuantiti air yang besar yang wujud dalam bentuk gas (wap) di atmosfera dan dalam bentuk pepejal (ais dan salji).

Air adalah 1 keperluan yang paling penting dalam tubuh badan kita.8 gelas sehari yang disyorkan untuk memenuhi keperluan kita sehari.Tetapi dalam keadaan tertentu air juga boleh menjadi racun kepada badan manusia.Terdapat 5 jenis air yang bahaya jika diminum.​


AIR MATI

Air mati adalah air yang disimpan dalam tempoh yang terlampau lama dan tidak digunakan atau diminum.Ia akan mengakibatkan melambatkan proses pembesaran sel metabolisme kanak², dan mempercepatkan proses penuan.​


AIR YANG MENDIDIH LAMA

​Mendidihkan air dengan terlalu lama ia akan mengakibatkan penambahan kalsium magnesium atau kandungan logam lain dan nitrit.Air ini bahaya jika diminum kerana akan mengakibatkan gangguan pada fungsi usus.​


AIR LEBIHAN KUKUSAN

​Minum air jenis ini akan mengakibat perubahan patalogis pada sistem pencernaan, saraf, dan pegahasilan darah.​


AIR YANG TIDAK DIMASAK

​Air yang tidak diamasak tidak sesuai untuk diminum kerana ia masih mempunyai klorin.Klorin mampu menghilang zat yang terdapat didalam air.​


AIR YANG DIMASAK KEMBALI

​Ini selalu berlaku, sisa air yang sudah dimasak, dimasak kembali bagi kerana inginkan air panas. Perlakuan ini akan mengakibatkan kandungan nitrit dalam air bertambah.​

MASA YANG SESUAI UNTUK MINUM AIR

Air (Tulisan Jawi: اير; H2O) merupakan sebatian kimia yang berada dalam bentuk cecair pada tekanan biasa dan pada suhu bilik. Air meliputi 70% daripada permukaan bumi. Setiap kehidupan di bumi ini memerlukan air untuk terus hidup.

Apakah masa paling sesuai untuk minum air?

  • Minum dua gelas air masak - SELEPAS BANGUN TIDUR. Ianya membantu mengaktifkan organ dalaman.
  • Minum segelas air masak - 30 MINIT SEBELUM MAKAN. Ianya membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan.
  • Minum segelas air masak - SEBELUM MANDI. Ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah.
  • Minum segelas air masak - SEBELUM TIDUR. Ianya dapat mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur.

KHASIAT POKOK PECAH BELING

Pokok Kaca Beling atau Pecah Beling merupakan sejenis tumbuhan herba yang digunakan untuk mengubati kencing manis, tekanan darah tinggi, kencing tidak tus dan menyelesaikan masalah batu karang di samping mencuci buah pinggang pesakit.Nama saintifiknya ialah Strobilanthes crispa.

KHASIAT POKOK PECAH BELING

KETUMBUHAN

Daun pecah beling dimakan segar 3 helai dimakan setiap hari dan dilakukan secara teratur. pantangan yang tak boleh dimakan ialah ikan masin, cili api, tauge, sawi putih, kangkung, nenas, durian, nangka, es, tempe dan limau. limau.


KENCING MANIS

3 helai daun pecah beling dibasuh bersih. Makanlah setiap hari.


PENYAKIT KUNING

5 helai daun pecah beling direbus dengan secawan air. Di minum pagi dan petang.


PINGGANG SAKIT

10 helai daun pecah beling direbus dengan 3 gelas air. Biarkan mendidih.

Setelah itu Biarkan suam Barulah minum air rebusan daun pecah beling.

Pagi segelas, tengah hari segelas dan petang segelas.

Lakukan setiap hari minum air rebusan ini nescaya pinggang akan kuat dan tidak terasa sakit lagi.

Begitupun buang air kecil akan lancar tanpa ada rasa sakit.

KHASIAT RUMPUT SEPAGI

 

Pokok Tambak Bukit atau nama sainsnya (vernonia cinerea) juga dikenali sebagai Pokok Sembong Hutan, Rumput Sepagi, Pokok Cenderong Hari, Pokok Genduan Hari, Pokok Seson Daun, Rumput Tahi Babi, Rumput Bujang Semalam, Pokok Tabak-tabak, Pokok Chong-cong Hari "Purple fleabane" adalah tumbuhan dengan pelbagai manfaat perubatan.

Ia mampu untuk merawat Hipotemia, mengurangkan suhu badan bila demam dan membuang toksin dengan meransang pengeluaran peluh." "Ia juga boleh merawat masalah pundi kencing, membersihkan darah dan merawat penyakit 'colic'. Selian itu  mampu mengubati masalah usus seperti cirit birit dan kekejangan perut selain merawat masalah berkaitan kencing.


KHASIAT LAIN

1. DEMAM

Tanaman (seluruhnya) kering 10 - 15 gram atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus dengan air 4 gelas sampai menjadi 2 gelas. Sejukkkan, tapis, minum.

 

2. PANAS BATUK

Tanaman (seluruhnya) kering 10 - 15 gram atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus dengan air 4 gelas sampai menjadi 2 gelas.

Sejukkkan, tapis, minum.

 

3. RADANG USUS

Tanaman (seluruhnya) kering 10 - 15 gram atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus denganair 4 gelas sampai menjadi 2 gelas. Sejukkkan, tapis, minum.

 

4. HEPATITIS

Tanaman (seluruhnya) kering 10 - 15 gram atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus dengan air 4 gelas sampai menjadi 2 gelas. Sejukkkan, tapis, minum.


5. LELAH TIDAK BERSEMANGAT

Tanaman(seluruhnya) kering 10 - 15 gr atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus denganair 4 gelas sampai menjadi 2 gelas. Sejukkkan, tapis, minum.

 

6. SUSAH TIDUR

Tanaman (seluruhnya) kering 10 - 15 gram atau segar 30 - 60 gram, dicuci, rebus dengan air 4 gelas sampai menjadi 2 gelas.

Sejukkkan, tapis, minum.

 

7. BISUL, DIGIGIT ULAR, LUKA TERPUKUL, SALAH URAT

Tanaman segar dilumatkan, ditampal ke bahagian yang sakit.

 

8. DENGGI

Rupanya pokok ini mustajab..

Ketika mama diserang denggi, ada auntie katil sebelah selalu minum air hijau, katanya ubatan herba. Satu hari, anak lelakinya bawa pokok ini kepada mama dan bagitahu mama,.Dikata kan kaum cina selalu guna pokok ini sebagai rawatan denggi. Tujuannya untuk naikkan platlet pesakit.

CARANYA:

Kisar pokok ini yg dipotong sehingga akar umbi dengan secukup rasa gula perang.Kemudian tapis, dan minum.

KHASIAT BUAH KULIM

 

Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Scorodocarpus borneensis Becc. Buah pokok ini digunakan sebagai perencah masakan oleh orang asli di kawasan Tapah, Perak. Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Ia dikatakan asal nama bandar Kulim.

Pokok Kulim merupakan pokok malar hijau serdahana sehingga besar sehingga ketinggian 40(-60) m, kesemua bahagian berbau bawang putih; bole columnar, tanpa cabang sehingga 25 m, garis pusat sehingga 80(-150) cm, sering kali lurus, kadang-kala memiliki banir kecil; permukaan kulit pokok merekah cetek dan berkeping menjadi kepingan segi empat nipis, kelabu-perang sehingga merah-perang, bahagian dalam batang bergentian, merah-keunguan, bahagian dalam dengan tompokan kuning bata.  

Khasiat lain yang dapat diberikan oleh air rebusan buah kulim ini ialah, ia mampu untuk membersihkan darah dan mengeluarkan toksin dari dalam badan yang merupakan punca segala permasalahan kesihatan.

Orang sihat juga boleh meminum air rebusan ini untuk membuang toksin dan mendapatkan kesihatan yang baik.


KHASIAT LAIN YANG BOLEH DIPEROLEHI DARI BUAH KULIM INI ADALAH:

  • Membuang toksin dan mencuci darah secara semulajadi. Darah akan menjadi lebih cair dan cantik.
  • Sangat berkesan bagi mengawal kencing manis, darah tinggi, gout, menghilangkan buasir dan jerawat.
  • Membantu pesakit buah pinggang dalam menurunkan index kekotoran darah (creatinine).
  • Menghakis kolesterol supaya darah berjalan dengan lancar disepanjang arteri darah.
  • Mampu menghilangkan bisa-bisa badan yang berpunca dari darah yang kotor.
  • Menambah tenaga untuk bekerja seharian tanpa ada rasa keletihan.
  • Membantu mencuci usus, menanggalkan kerak dan lemak disekeliling usus supaya usus anda menjadi bersih dan sihat.

KHASIAT POKOK SARANG SEMUT

 

Pengenalan  Pokok herbal Sarang Semut atau nama sainsnya Myrmecodia pendans, berasal dari Papua, dikatakan sangat mujarab untuk menyembuhkan berbagai jenis penyakit termasuk semua jenis kanser (kanser otak, payudara, hidung, hati, paru-paru, usus, rahim, kulit, prostat, darah), sakit jantung, rheumatism, stroke, ginjal, menambah air susu ibu, melancarkan peredaran darah dan memulihkan masalah seksual


KHASIAT POKOK SARANG SEMUT

 

1. KANSER DAN TUMOR

Jenis kanser dan tumor yang boleh ikhtiar dengan pokok sarang semut ialah kanser : otak, hidung, payudara, lever, paru-paru, usus, rahim, prostat, darah (leukemia), kecuali kanser tekak dan rongga mulut. Kemampuan Sarang Semut dapat mengubati pelbagai jenis penyakit kerana kuatnya kandungan flavonoidnya. Ada beberapa sistem kerja dari flavonoid untuk melawan tumor / cancer, misalnya inaktivasi karsinogen, antiproliferasi, penghambatan siklus sel, induksi apoptosis dan diferensiasi, inhibisi angiogenesis, dan pembalikan resistensi multi-ubat atau kombinasi dari sistem kerja tersebut.

 

2. GANGGUAN PADA JANTUNG

Kandungan multi-mineral pada Sarang Semut, terutama kalsium dan kalium dipercayai mampu menyembuhkan pelbagai penyakit / gangguan jantung.

 

3. STROKE RINGAN MAHUPUN BERAT

Pengubatan pada penyakit stroke berkaitan dengan kandungan multi-mineral yang terkandung dalam Sarang Semut.

 

4. AMBEIEN (BUASIR)

Kemampuan Sarang Semut untuk pengubatan buasir berkaitan dengan kandungan flavonoid dan taninnya yang tinggi. Kedua golongan senyawa ini dalam beberapa penelitian sains sudah terbukti dapat mengubati buasir.

 

5. KETULAN-KETULAN DALAM PAYUDARA

Yang dimaksud dengan ketulan-ketulan pada payudara adalah pembengkakan bukan tumor (non-neoplasma). Cara penyembuhannya sama dengan masalah tumor dan cancer, iaitu dengan kemampuan kandungan flavonoid yang terkandung dalam Sarang Semut.

 

6. GANGGUAN FUNGSI GINJAL DAN PROSTAT

Pengubatan gangguan fungsi ginjal dan prostat ada kaitannya dengan kandungan antioksidan (flavonoid dan tokoferol) serta multi-mineral yang sedia ada dalam Sarang Semut.

 

7. HAID DAN KEPUTIHAN

Proses pengubatan untuk keputihan dan melancarkan haid ada kaitannya dengan kandungan flavonoid, tanin, dan multi-mineralnya, terutama kalsium dan zing.

 

8. MELANCARKAN PEREDARAN DARAH

Kandungan antioksidan yang tinggi (tokoferol dan flavonoid) dan multi-mineral yang terkandung dalam Sarang Semut memiliki peranan penting dalam melancarkan peredaran darah.

 

9. MIGRAIN (SAKIT KEPALA SEBELAH)

Untuk pengubatan sakit kepala berkaitan dengan fungsi kandungan flavonoid dan multi-mineral dalam Sarang Semut, terutamanya kalsium, natrium, dan magnesium.

 

10. PENYAKIT PARU-PARU (TB)

Pengubatan TB terkait dengan peranan flavonoid yang terkandung dalam Sarang Semut yang berfungsi sebagai antivirus.

 

11. RASA SAKIT PADA TULANG.

Pengubatan berkaitan dengan kemampuan flavonoid sebagai inhibitor enzim xanthine oxidase, antioksidan dan tokoferol yang bertindak sebagai antioksidan dan multi-mineral yang terkandung dalam Sarang Semut.

 

12. GANGGUAN HIDUNG ( BERDARAH ATAU BERSIN2 - RESDUNG ).

Senyawa-senyawa yang bertanggung jawab terhadap gangguan ini adalah antioksidan (tokoferol dan flavonoid) dan tanin.

 

13. SAKIT GASTRIK

Seperti halnya sakit TB, yang berperanan dalam pengubatan gastrik adalah flavonoid yang terkandung dalam Sarang Semut sebagai antibakteria

 

MANFAAT TAMBAHAN SARANG SEMUT

A. MELANCARKAN DAN MENINGKATKAN AIR SUSU IBU (ASI)

Kandungan multi-mineral dari tumbuhan Sarang Semut diduga memiliki peranan yang penting dalam melancarkan dan meningkatkan pengeluaran ASI, mempercepat proses pemulihan kesihatan ibu setelah melahirkan, membersihkan rahim, dan berperanan sebagai agen perapat.

 

B. MEMULIHKAN GHAIRAH SEKSUAL

Kandungan antioksidan yang tinggi (tokoferol dan flavonoid) dan multi-mineral dari tumbuhan Sarang Semut diduga memiliki peranan yang penting dalam meningkatkan ghairah seksual.

 

C. MEMULIHKAN STAMINA TUBUH

Kandungan antioksidan yang tinggi (tokoferol dan flavonoid) dan multi-mineral dari tumbuhan Sarang Semut berperanan penting dalam memulihkan kesegaran dan stamina tubuh. Tubuh merasa ringan hendak bergerak, dan ketika bangun tidur hilang rasa sengal-sengal pada tubuh.

PETUA BUANG ANGIN DALAM PANTANG

Saya hendak berkongsi amalan semasa dalam pantang untuk membuang angin dari dalam badan. saya memang suka amal petua orang dulu dulu dengan menggunakan rempah ni. jimat dan selamat sikit. petua ni turun temurun dalam family. memang kalau amal ni mak & anak tak akan ada masalah kembung pun.bole amal stiap hari..senang sahaja nak buat. 
BAHAN BAHAN
  • 1/2 sdt Jintan Manis
  • 2 inci Halia
  • 1 sdb Madu (sy guna madu kelulut asli sbb kurang manis)
  • 1 sdt Kayu Manis Ceylon
  • Air kosong 2 gelas

PROSES PENYEDIAAN
Rebus sampai mendidih dalam 5minit.
  • Campur 1sdt Kayu Manis Ceylon. Orang dulu dulu guna kayu manis biasa tp diorg amal ni seminggu 3kali je.sy baca kalo nak minum hari2 kena amalkan Kayu Manis Ceylon tu sbb kandungan coumarin dia yg sgt rendah. tu sbb sy pakai Ceylon Cinnamon tu sng.pakai serbuk je mcm bancuh milo hihi.
  • Elok di minum suam. bole amal minum tiap2 pagi.mmg badan ok sgt takde rasa angin2. baby pun ok takde kembung pn.nak amik produk2 lain riso efek baby so sy suka amal rempah2 je sbb breastfeed lagi. Cuba la..sedap tau badan

Ni antara khasiat slps sy research.

Jintan Manis - Baik utk cuci usus, perut berasid & berangin.

Halia - Baik utk sistem penghadaman. Angin kembong dalam perut.

Madu - TIngkatkan sistem imun badan utk lawan bakteria dalam usus.

Kayu Manis Ceylon - Menghangatkan badan dan perut supaya angin tak masuk. Tinggi anti-oksidan dan bagus utk amalkan setiap hari. Kayu manis ceylon lg selamat utk amalan setiap hari berbanding kayu manis biasa sbb kandungan coumarin yg sgt rendah tak effect kat hati.

PETUA MENGURANGKAN BERAT BADAN

Obesiti (Tulisan Jawi: اوبسيتي) merupakan keadaan perubatan di mana lemak badan berlebihan yang terkumpul sehingga ke satu tahap yang boleh menjejaskan kesihatan seseorang.Individu itu biasanya dianggap sebagai obes apabila indeks jisim badannya (BMI), yakni ukuran yang diperoleh daripada membahagikan berat badannya (dalam kilogram) dengan ketinggian seseorang (dalam meter) yang dikalikan dengan kuasa dua.

Indeks BMI antara 20 hingga 25 dianggap normal, individu yang mempunyai BMI lebih daripada 25 dikatakan memiliki berat terlebih; dengan 30 dan ke atas, mereka ini dianggap obes, dan dengan 35 dan ke atas, mereka ini dianggap obes parah.


1) JANGAN BERLAPAR/ BIARKAN PERUT KOSONG

Makanan adalah sumber tenaga. Apabila kita menggunakan tenaga lebih dari bekalan tenaga dari makanan yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda terlalu lapar, pada kebiasaannya anda akan mengambil makanan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal namun kadar metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan kalori tidak terbakar pada tahap yang sama lagi.

2) AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN

Minum kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidaklancaran penghadaman.

3) MINUM 8 GELAS AIR KOSONG SEHARI

Air kosong mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan dapat membantu proses metabolisma bagi menyingkir simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat, cubalah minum air kosong, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4) ELAKMINUM MINUMAN BERKARBONAT

Minuman berkarbonat biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dalam satu sajian dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5) KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6) AMBIL SARAPAN PAGI

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7) MAKAN PERLAHAN-LAHAN

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8) KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9) MAKAN DENGAN KERAP

Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10) CUCI MULUT

Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula- gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11) PILIH MAKANAN BEREMPAH

Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

12) PILIH MAKANAN BERBIJIRIN/ BERKACANG

Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

13) DIARI PEMAKANAN

Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

14) UTAMAKAN KESIHATAN

Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

15) CARA MASAKAN

Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

16) PILIHAN PERKAKAS

Ketika memilih piring makanan, ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

17) TABIAT BERBELANJA

Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

18) KURANGKAN GULA

Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

19) AKTIVITI SAMPINGAN

Selain memberi peluang makanan untuk turun, kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

Untuk mengempiskan perut, gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.


Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing

i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat

ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat,kemudian sambunglah denagan menaiki lif

iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam

iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah

v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

SYMPTOMPS OF COVID-19

Coronaviruses are a large family of viruses that cause respiratory infections. The coronavirus that originated in Wuhan, China is a new strain of coronavirus that has not been detected in people before.

The virus was initially known as the ‘Novel Coronavirus (nCoV-2019)’, but it’s now officially named Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2).

The infectious disease caused by this virus is called COVID-19.


Symptoms of COVID-19 include:
  • fever
  • chills or night sweats
  • cough
  • sore throat
  • tiredness
  • difficulty breathing
  • headache
  • muscle pain (myalgia)
  • joint pain
  • loss of sense of smell (anosmia)
  • distortion of sense of taste (dysgeusia)
  • vomiting
  • diarrhoea
Four out of 5 people infected with COVID-19 experience a mild to moderate respiratory illness.

How severe is COVID-19?

Four out of 5 people infected with COVID-19 experience mild or moderate symptoms; however, in more severe cases breathing difficulties can develop into pneumonia.

People at most risk of serious infection include:

  • people 70 years of age or older
  • people who are 65 years or older with chronic medical conditions
  • Aboriginal and Torres Strait Islander peoples who are 50 years or older with a chronic medical condition
  • those with compromised immune systems (such as people with cancer)
If you do need to visit your doctor, it is very important that you call before visiting, to describe your symptoms and travel history.

If you have severe difficulty breathing, call triple zero (000) immediately and tell the call handler and the paramedics on arrival about your recent travel history.

TANDA ANDA DIJANGKITI COVID 19

Pandemik COVID-19, juga dikenali sebagai pandemik koronavirus atau wabak koronavirus ialah pandemik penyakit koronavirus 2019 yang sedang berlaku secara global berpunca daripada koronavirus sindrom pernafasan akut teruk 2 (SARS-CoV-2). 

Wabak ini pada mulanya dikesan pada pertengahan Disember 2019 di bandaraya Wuhan, Hubei, China, dan telah diiktiraf sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Mac 2020.Sehingga 28 September 2020, lebih 33.4 juta kes COVID‑19 telah dilaporkan di lebih 188 buah negara dan wilayah, mengakibatkan lebih 1.004 juta kematian manakala lebih 24.7 juta orang telah pulih


SIMPTOM COVID 19

Anda mungkin dijangkiti #COVID19 jika mengalami sekurang-kurangnya 2 simptom ini.  
1. Demam (fever) 
2. Badan seram sejuk (Chills)
3. Kekejangan otot (Rigors)
4. Mialgia (Myalgia)
5. Sakit kepala
6. Sakit tekak (sore throat)
7.  Mual atau muntah (Nausea or vomiting) https://t.co/KeG2BNoAZ6
8. Cirit birit (Diarrhea)
9. Kelesuan (Fatigue)
10. Hidung tersumbat sehingga sukar bernafas atau hidung berair (Acute Onset Nasal  Congestion or running nose)

ATAU 
salah satu simptom ini. 
1. Batuk (Cough)
2. Kesesakan nafas (shortness of breath)
3. Kesukaran bernafas (Difficulty in breathing)
4. Hilang deria bau (lost of smell)
5. Hilang deria rasa (lost of taste) 

ATAU 
Penyakit respiratori yang teruk dan mengalami salah satu simptom ini:
1. Radang paru-paru/Pneumonia
2. Sindrom Kesukaran Pernafasan (ARDS)