Wednesday, February 7, 2018

SAMBAL TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

SAMBAL TELUR

BAHAN BAHAN

3 bijhi telur (direbus kulitnya & dibelah dua memanjang)
2 camca minyak makan
½ cawan pati santan

BAHAN GILING
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2.5 cm belacan (dibakar)
1 camca gula pasir    
2 camca air asam jawa
Garam secukup rasa
1 keping telur dadar (digulung & dihiris )
timun yang direcik halus
8 batang lada kering (direndam & ditoskan)
3 batang lada merah
1 camca garam

PROSES PENYEDIAAN


Pijarkan minyak dalam kuali di atas api yang sederhana & masukkan bahan giling. Tumiskan sehingga keluar minyak,kemudian kecilkan api.

Tuangkan santan, kacau & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit. Masukkan air asam jawa & garam.Teruskan memasak sihingga campuran kuah itu menjadi pekat.

Rasa asam garamnya. Masukkan 3 belah telur & lomorkan dengan sambal.Biarkan mendidih & angkat dari api. Isikan telur itu ke dalam pinggan & masukkan 3 belah telur selebihnya.

Hiaskan dengan telur dadar & timun. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih & sayur-sayuran

SALAD TELUR

Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.


BAHAN BAHAN

10 biji telur ayam, direbus kemudian digoreng
1 ½ cawan santan pekat
3 biji bawang besar, dihiris
1 sm lengkuas, dititik
2 biji tomato, dibelah empat
2 camca sedang cili boh    
2 sm halia, dihiris
2 batang serai, dititik
½ camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN


Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, halia, serai dan lengkuas. Apabila kuning masukkan cili boh, serbuk kunyit dan santan.

Biar hingga mendidih baru masukkan garam dan asam gelugur. Masak hingga kuah pekat baru dimasukkan telur dan tomato. Kacau hingga rata. Angkat dan hidangkan.

RENDANG TELUR

Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.


BAHAN BAHAN

6 biji telur itik (digosok kulitnya perlahan-lahan di bawah air paip)
600 ml santan
4 ulas bawang merah (dihiris)  
1 helai daun kunyit
1 batang serai (dititik)
Garam secukup rasa

Bahan Giling:
6 batang lada merah
2.5 cm lengkuas
1.2 cm halia
1.2 cm kunyit hidup
1 camca garam

PROSES PENYEDIAAN

Satukan semua bahan dalam sebuah periuk. Jerangkan hingga mendidih,Kemudian kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 15-20 minit.

Apabila telurnya telah masak, Masukkan semula ke dalam periuk. Masakkan sambil dikacau perlahan-lahan hingga kuahnya pekat & hampir kering.

Sesuaikan rasanya. Buangkan daun kunyit & serai. Sendukkan ke dalam mangkuk & hidangkan panas-panas dengan nasi putih, Salad sayur-sayuran & acar atau jeruk.

PARPU TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

PARPU TELUR

BAHAN BAHAN
6 biji telur
½ biji kelapa
3 cawan kacang dal
2 sudu besar minyak 1 labu bawang merah
8 labu bawang merah
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Rendam parpu sehingga kembang. Mayang bawang merah dan lereng bawang besar. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah.

Kacau hingga layu. Masukkan kacang dal dan kacau sebentar. Masukkan bawang besar dan kacau selama 2 minit. Pecahkan telur sebiji-sebiji dan jangan kacau kuah itu.

Biarkan telur keras semasa kuah menggelegak. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan telur daripada hancur. Apabila semua telur telah keras, angkat dan hidangkan.

MURTABAK MAGGI


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

MURTABAK MAGGI

BAHAN BAHAN
1 paket mee maggi
7 biji telur
200 gm daging cincang
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
daun sup

BAHAN2 UTK DIBANCUH :
1 paket perencah maggi
2 sudu makan serbuk kari daging/ayam
sedikit garam
Sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
1.Rebus mee maggi dan toskan
2.Pukul telur hingga kembang, masukkan daging cincang,cili merah,bawang besar & daun sup yang telah dicincang.
3.Masukkan bahan-bahan yang telah dibancuh dengan air.
4.Masukkan mee maggi yang telah ditoskan dan kacau rata.
5.Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu mentega dan kukus selama 30 minit


TELUR MASAK LEMAK


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

TELUR MASAK LEMAK


BAHAN BAHAN
3 biji telur ayam
satu peket santan

bahan untuk ditumbuk
sedikit kunyit
5 ulas bawang kecil
bahan tabur untuk diatas
3 tangkai daun kari
6 tangkai cili kering ( digunting halus-halus)


PROSES PENYEDIAAN
1 . masukkan santan didalam periuk yang sederhana besar.
2 . masakan diatas api yang kecil agar sanatn tidak pecah minyak.
3 . apabila mendidih masukan telur sebiji demi sebiji.
4. tambahkan garam.
5 gorengkan daun kari dan cili kering sehingga garing. (minyak sedikit sahaja
6. kemudian masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk yang berisi telur tadi.

LEMAK CILI API TELUR MASIN


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
LEMAK CILI API TELUR MASIN


BAHAN BAHAN
5 biji telur masin
Semangkuk santan pekat
Semangkuk santan cair
1 batang serai - diketuk
1 labu bawang besar - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
3 biji cili merah - ditumbuk
5 biji cili padi - ditumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan santan cair bersama bahan yang ditumbuk. Ketukkan serai dan masukkan sekali bersama serbuk kunyit.
Apabila mendidih pecahkan telur masin satu persatu dan biarkan ia masak bersama api yang perlahan.
Apabila telur mulai keras, kacau perlahan dan masukkan santan pekat.Tunggu mendidih dan masukkan garam.

KUKUS TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

KUKUS TELUR

BAHAN BAHAN
garam
lada putih
telur 3 biji
9 separuh telur air

PROSES PENYEDIAAN
Pecahkan telur dan kacau rata dan tambah air, garam dan lada

Kukus(Stim) di atas wok selama 10 minit

KERABU TELUR MASIN


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

KERABU TELUR MASIN

BAHAN BAHAN
5 biji telur Masin yang telah di rebus
1 biji limau nipis
2 biji bawang merah
5 tangkai lada api( nak pedas tambah lagi)
1 biji tomato
Secubit garam (secukup rasa}

PROSES PENYEDIAAN
1. Telur Masin dibuang kulit dan di belah dua.
2. Hiris bawang merah, tomato dan lada, masukkan ke dalam mangkuk.
3. Perah limau nipis kedalam mangkuk yang berisi telur tadi.


KENTANG TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

KENTANG TELUR

BAHAN BAHAN
3 Biji Telur
3 Biji Ubi Kentang
Serbuk Perasa Ayam
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Cili
Garam
Minyak Masak

PROSES PENYEDIAAN
Pecahkan Telur kedalam mangkuk bersama garam dan 1 sudu kecil serbuk perasa ayam, pukul sampai telur tadi kembang.
Manakala kentang di potong nipis-nipis (potong macam mana rupa pun tak pe)dan gaulkan bersama serbuk lada hitam dan serbuk cili.
gorengkan kentang tadi dalam minyak yang panas tapi api kena kecik ok. selapas kentang dah empuk angkat dan campur bersama telur yang telah di pukul tadi (kacau@gaulkan).
kemudian gorenglah telur bercampur kentang ini macam goreng telur dadar.

KARI TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.

Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.

Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

KARI TELUR

BAHAN BAHAN
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili muda
2 sudu besar serbuk kari  
½ biji kelapa parut
¼ cawan minyak masak
2 sudu besar kicap tomato
Garam secukupnya
1 sudu teh air limau nipis

PROSES PENYEDIAAN

Telur direbus keras & kupas. Bawang besar & bawang putih dicincang halus. Cili muda dibelah 2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air. Kelapa ambil 2 cawan santan.

Panaskan minyak & tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning. Masukkan rempah, cili, tomato, kicap, biar garing. Masak menggunakan api sederhana.

Masukkan santan, telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah sehingga pekat, (5 minit).

Sebelum menghidang, telur dibelah 2 & aturkan di dalam pinggan. Perah air limau nipis ke dalam sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.

ACAR TELUR


TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.
Kuning telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.

ACAR TELUR


BAHAN BAHAN
15 biji telur ayam
10 biji cili kering
2 tin kecil tomato puri
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 sudu kicap
Sedikit kacang peas  

BAHAN UNTUK DIGILING
½ sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah - dimayang
Sedikit halia
Sedikit cuka, gula dan garam

PROSES PENYEDIAAN
Telur direbus sampai masak, setelah itu buang kulitnya dan goreng sebiji-sebiji hingga kuning angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang yang telah dimayang, setelah itu masukkan pula bahan yang telah digiling tadi bersama air, cuka, gula, garam dan tomato puri serta serbuk perasa.

Bila telah mendidih masukkan telur, cili merah, kacang peas dan bawang besar. Setelah itu bolehlah diangkat.