TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
SAMBAL TELUR
BAHAN BAHAN
3 bijhi telur
(direbus kulitnya & dibelah dua memanjang)
2 camca minyak
makan
½ cawan pati santan
BAHAN GILING
10 ulas bawang
merah
1 ulas bawang putih
2.5 cm belacan
(dibakar)
1 camca gula pasir
2 camca air asam
jawa
Garam secukup rasa
1 keping telur
dadar (digulung & dihiris )
timun yang direcik
halus
8 batang lada
kering (direndam & ditoskan)
3 batang lada merah
1 camca garam
PROSES PENYEDIAAN
Pijarkan minyak
dalam kuali di atas api yang sederhana & masukkan bahan giling. Tumiskan
sehingga keluar minyak,kemudian kecilkan api.
Tuangkan santan,
kacau & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit. Masukkan air asam jawa
& garam.Teruskan memasak sihingga campuran kuah itu menjadi pekat.
Rasa asam garamnya.
Masukkan 3 belah telur & lomorkan dengan sambal.Biarkan mendidih &
angkat dari api. Isikan telur itu ke dalam pinggan & masukkan 3 belah telur
selebihnya.
Hiaskan dengan
telur dadar & timun. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih
& sayur-sayuran