Monday, October 11, 2021

KHASIAT SAYUR BENDI UNTUK KESIHATAN

Bendi (Jawi: ‏بيندي‎‎), kacang lendir (Jawi: ‏كاچڠ لندير‎‎), kacang bendir atau nama saintifiknya Abelmoschus esculentus merupakan tumbuhan berbunga yang menghasilkan s buah yang dimakan sebagai sayuran. Ia banyak ditanam di negara-negara yang beriklim panas lembap seluruh dunia termasuk Afrika, India dan Brazil. Sebelum ini, bendi dikelaskan dalam genus Hibiscus, tapi kini telah ditukar kepada Abelmoschus.Bendi sesuai ditanam sebagai komoditi komersial dan tanaman keliling rumah dalam pasu atau polibeg sebagai satu program Bumi Hijau.

Kalau nak tau, kacang bendi ni ada pelbagai khasiat yang cukup baik untuk kesihatan kita. Memang elok sangatlah kita amalkan makan bendi. Ni antara Khasiat Kacang Bendi


1. Perkembangan otak

Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan.


2. Melawaskan Pembuangan Air Kecil

Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.


3. Merawat Kudis dan Bisul

Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusa yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.

 

4. Boleh bunuh sel kanser payudara

Lektin dalam kacang bendi dapat bunuh sel kanser payudara.Kajian menunjukkan amalan makan sayur bendi dapat kurangkan risiko kanser payudara sebanyak 63 peratus.

 

Buat ulam pun sodap
5. Cegah penyakit hati

Hati adalah salah satu organ terpenting dalam tubuh manusia. Dengan bantuan vitamin K, ia hasilkan protein yang penting dalam pembekuan darah.Bendi juga dapat bantu pecahkan sel darah tua dan sel rosak selain memastikan hati kita terlindung dari penyakit.

6. Tingkatkan kesihatan jantung

Dari penelitian menunjukkan kacang bendi dapat bantu turunkan kemungkinan penyakit kardiovaskular. Serat yang ada pada bendi  juga dapat kurangkan kolestrol.

 

7. Tingkatkan penglihatan

Kajian menunjukkan vitamin A dan beta-karoten yang ditemui dalam bendi yang juga dikenali sebagai okra adalah nutrisi penting untuk menjaga penglihatan. Selain itu, ia dapat cegah penyakit berkaitan mata seperti katarak dan masalah penglihatan akibat faktor usia.

 

Antara resepi kacang bendi
8. Sumber kalsium

Kajian membuktikan bendi dapat berikan banyak kalsium dan magnesium pada tubuh badan kita.

 

9. Menstabilkan kandungan gula dalam darah

Air rebusan bendi boleh mengenyahkan toksik, di samping menstabilkan paras gula dan mencegah diabetes. Rendam dua batang bendi yang dihiris besar-besar ke dalam segelas air selama semalam. Pastikan gelas ditutup. Amalkan minum air rendaman tersebut selama 2 minggu sebelum sarapan kerana dikatakan mampu memberikan hasil yang sangat baik untuk kesihatan badan.


KHASIAT BUAH EPAL HIJAU UNTUK KESIHATAN

Epal (Jawi: ‏ايڤل‎‎), apel (Jawi: اڤل),tufah atau topoh (Jawi: تفاح‎; nama saintifik: Malus domestica) merupakan sejenis tanaman saka berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan juga antara tanaman yang paling banyak dicucuk tanam di dunia.

Pokok buah ini bertaburan asal dari Asia Barat, di mana leluhur liarnya masih ditemui. Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka) epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini. Kultivar epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu, walaupun bercambah dari penanti yang sama.


Buah epal mempunyai khasiat untuk kesihatan manusia. Mengamlakan salah satu pemakanan berasaskan buah epal akan memberi manfaat kesihatan seperti berikut:


1. Mengurangkan Risiko Barah Kolon, prostat

Mengikut kajian, epal boleh mengurangkan risiko barah kolon, barah prostat dan barah paru-paru.Berbanding dengan buah-buahan yang lain dan sayur-sayuran, epal mengandungi jumlah vitamin C yang tidak seberapa, tetapi kaya dengan sebatian antioksidan yang lain.Biarpun tidak sebanyak buah-buahan lain, namun kandungan serabut dalam epal membantu mengawal pergerakan usus secara lembut dan sihat, maka ia dapat mengurangkan risiko barah kolon. Serat epal juga membendung penyakit jantung,mengawal berat badan dan tahap kolesterol,kerana buah epal tiada kolesterol dan ada serat yang mengurangkan kolesterol dengan mencegah penyerapan semula.

 

2. Mencegah Penyakit Barah

Terbukti bahawa bahawa epal yang dibiakkan secara in vitro memiliki sebatian fenol yang boleh mencegah barah serta menunjukkan aktiviti antioksidan. Fitokimia fenol yang utama dalam epal adalah kuersetin, epikatekin, dan prosianidin  Namun demikian, benih epal adalah sedikit beracun kerana mengandungi sedikit amigdalin, sejenis glikosida sianogen; meskipun boleh menghindarkan burung, namun tidak cukup berbahaya kepada manusia.

 

3. Mengekalkan Tahap Kolestrol

Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Iowa, Amerika Syarikat, kulit epal yang mengandungi asid ursolik mampu membantu mengekalkan tahap kolestrol dan gula dalam darah pada peringkat terkawal. Selain itu, apabila tindak balas antara asid ursolik dengan hormon tubuh badan ternyata ia mampu mengekang sedikit demi sedikit penyusutan otot akibat proses penuaan.

4. Boleh mengempiskan perut

Jus epal
Epal dikatakan mampu mengempiskan perut dengan mengamalkan meminum dengan campuran serai. Meminum air epal ini juga perlu konsisten dan kerap. Menu bagi menghasilkan air Epal adalah seperto berikut :

BAHAN-BAHANNYA :

  • 3 biji epal hijau
  • 5 batang serai diketuk
  • 1.5 liter air 

 CARA-CARANYA :

  • Epal tu dipotong 6 (macam biasa kita makan tu).
  • Serai 5 batang diketuk.
  • Masukkan 1.5 liter air dalam periuk.
  • Masak sehingga epal lembik. Siap.
  • Minum ketika suam-suam.

KHASIAT BAYAM HIJAU UNTUK KESIHATAN

Bayam hijau adalah dari tumbuhan keluarga Amaranthacea. Nama saintifiknya adalah Amaranthus gangeticus. Nama Inggerisnya adalah Red Spinach. Ia adalah pokok berbunga tahunan yang mempunyai bunga hijau gelap. Ia mampu tumbuh setinggi 2-3 kaki tinggi.

Kajian saintifik menunjukkan ia membantutkan penyerapan kalsium. Kajian lain pula mencadangkan bahawa disebabkan kadar antioksidanya yang tinggi, ia mungkin mempunyai peranan radioprotective pada tikus. Termasuk dalam herba berumur 1 tahun, berciri umum tegak atau condong seringkali bercabang banyak dan berduri. Daun bulat berbentuk lanset, panjang 5-8 cm, dengan ujung tumpul dan pangkal runcing.

1. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh.

Bayam juga dikenal tinggi akan kandungan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan magnesium. Beragam nutrisi tersebut diketahui dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

 

2. Mencegah Barah atau Kanser

Bayam mengandungi dua komponen, MGDG dan SQDG, yang dapat memperlambat pertumbuhan barah. Dalam satu kajian, sebatian ini dapat membantu memperlambat pertumbuhan tumor pada serviks sekaligus mengurangkan ukuran tumor. Selain itu bayam hijau juga dapat pengurangan risiko barah prostat pada lelaki. Bayam juga dapat membantu mencegah barah payudara pada wanita.

 

3. Mencegah stres oksidatif.

Radikal bebas adalah produk metabolisme sampingan. Kedua-duanya boleh menyebabkan tekanan oksidatif, yang mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko barah dan diabetes. Bayam mengandungi antioksidan yang dapat melawan tekanan oksidatif dan membantu mengurangkan kerosakan yang ditimbulkannya.

4. Menjaga kesIhatan otak.

Bayam dapat melindungi otak dari kerosakan. Dalam kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa orang yang makan satu hingga dua hidangan sayur-sayuran berdaun setiap hari mempunyai kemampuan kognitif yang sama dengan seseorang yang berusia 11 tahun lebih muda daripada mereka yang tidak makan sayur-sayuran berdaun.

 

5. Mencegah anemia.

Sayur Bayam adalah salah satu sayuran yang mengandungi kandungan zat besi yang baik dan tinggi sehingga dapat mencegah anemia. Namun, bayam juga mengandungi oksalat yang dapat menghambat penyerapan zat besi ketika dimakan. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi ini adalah dengan mengambil vitamin C yang dapat membantu menyerap zat besi.

 

6. Menjaga kesehatan mata.

Mata manusia juga mengandungi sejumlah besar pigmen ini, yang melindungi mata manusia dari kerosakan akibat sinar matahari. Untuk menjaga kesihatan mata, anda boleh mengambil bayam secara berkala. Ini kerana bayam kaya dengan zeaxanthin dan lutein, yang merupakan karotenoid yang bertanggungjawab terhadap warna beberapa sayur-sayuran

 

7. Mengubati diabetes.

Sayur Bayam mengandungi asid alfa-lipoik yang terbukti menurunkan gula darah, meningkatkan kepekaan insulin dan mencegah perubahan oksidatif yang disebabkan oleh tekanan pada pesakit diabetes. Sebagai tambahan kepada manfaat ini, bayam juga dapat mengurangkan risiko neuropati periferal dan autonomi pada pesakit diabetes.

Antara menu bayam

8. Turunkan tekanan darah tinggi.

Bayam mengandungi jumlah nitrat yang tinggi, yang terbukti dapat membantu mengurangkan tahap tekanan darah dan menurunkan risiko penyakit jantung.

 

9. Mengurangi risiko asma.

Sayur bayam juga dapat mengatasi atau mengurangkan risiko asma. Beta-karoten yang terdapat dalam bayam jdapat membantu penghidap asma mengurangkan simptomnya.Kandungan magnesium bayam juga baik untuk penghidap asma. Magnesium boleh menjadi rawatan kecemasan yang berkesan untuk serangan asma.


10. Menurunkan risiko gangguan kardiovaskular.

Sayur Bayam dipercayai dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan berkaitan jantung dengan adanya kandungan dalam bayam iaitu serat dan mineral. Serat dan mineral dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah pembentukan plak pada saluran darah. Bukan hanya itu, bayam mempunyai kandungan kalium tinggi yang bermanfaat untuk tubuh. Oleh itu, orang yang menghidap darah tinggi disarankan untuk makan bayam secara berkala.9. Menjaga kesehatan tulang.


11. Menambah Tenaga

Dengan memakan sayur  bayam akan meningkatkan keperluan magnesium dalam badan, sehingga dapat menghasilkan lebih banyak tenaga bagi seseorang untuk menjalankan kegiatannya. Bayam juga merupakan sumber folat yang hebat, nutrien yang membantu tubuh manusia mengubah makanan menjadi tenaga yang boleh digunakan.


12. Mencegah infeksi bakteri dan virus.

Sayur Bayam kaya dengan vitamin A yang membantu kulit dan selaput lendir dilindungi daripada bakteria dan virus. Supaya badan juga lebih sihat ketika memakan bayam dalam jumlah yang mencukupi.

 

13. Menjaga Kesihatan Jantung.

Tahap vitamin K dalam bayam dikaitkan dengan kesihatan jantung dan pembekuan darah. Menurut Linus Pauling Institute, vitamin K adalah faktor penting dalam pembekuan darah, dan kekurangan vitamin K dapat menyebabkan pendarahan.

Terdapat juga spekulasi bahawa vitamin K dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Kerana tanpanya, mekanisme yang menghentikan pembentukan kalsifikasi vaskular mungkin tidak aktif.


14. Menjaga Kesehatan Kehamilan.

Memakan sayur bayam semasa mengandung dapat membantu menjaga kesihatan ibu hamil kerana bayam mengandungi asid folik. Telah diketahui, asid folik dapat membantu mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi. Bayam dapat membantu meningkatkan pengambilan asid folik pada ibu dengan 66 peratus daripada keperluan folat harian.

 

Bayam merah adalah dari tumbuhan keluarga Amaranthacea. Nama saintifiknya adalah Amaranthus gangeticus. Nama Inggerisnya adalah 'blood amaranth', 'red amaranth', 'purple amaranth', 'prince's feather' dan 'Mexican grain amaranth'. Ia adalah pokok berbunga tahunan yang mempunyai bunga ungu gelap. Ia mampu tumbuh setinggi 2-3 kaki tinggi.Dapat meningkatkan kerja ginjal, mengatasi diabetes mellitus, kolesterol, darah tinggi dan melancarkan pencernaan. Akar bayam merah berkhasiat sebagai obat disentri.Kajian saintifik menunjukkan ia membantutkan penyerapan kalsium. Kajian lain pula mencadangkan bahawa disebabkan kadar antioksidanya yang tinggi, ia mungkin mempunyai peranan radioprotective pada tikus.

Tinggi batang daun 0.4-1 meter dan bercabang, batang lemah dan berair, daun bertangkai, berbentuk bulat telur, lemas, panjang 5-8 cm, ujung tumpul, pangkal runcing serta berwarna merah.

1.    DAPAT MENCEGAH PENYAKIT GINJAL MENYEHATKAN PENCERNAAN

Kandungan bayam merah yang tinggi serat dapat menyihatkan saluran pencernaan, dan dikatan boleh membantu dari segi melancarakan pembuangan najis terutama oleh penghidap kanser usus.

Selain itu, makanan berserat seperti bayam merah ini juga sesuai diamalkan dari segi pemakanan  oleh anda yang ingin menurunkan berat badan, mengurangi kadar gula darah, dan membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Selain itu, serat larut pada kandungan bayam merah membantu membersihkan saluran pencernaan sehingga membantu mengatasi penyakit disentri.

 

2. DAPAT MENINGKATKAN FUNGSI PENGLIHATAN

Vitamin C dan E yang terdapat dalam bayam merah boleh meningkatkan fungsi penglihatan. Nutrisinya boleh memerkuat saraf optik, dana mat sesuai kepada mereka yang kerap menghadap laptop, computer atau gadget. Amalkan makan bayam sekurangnya 3 kali seminggu.

Bayam masak bening.

3. MENGATASI ANEMIA

Kerap pening dan kepala berputar disebabkan anemia boleh dikurangkan dengan pengambilan sayur bayam merah. Bayam merah sesuai dimakan oleh penderita anemia defisiensi besi

Kandungan bayam merah kaya akan zat besi yang mampu meningkatkan produksi sel darah merah dan menyehatkan metabolisme tubuh secara keseluruhan.  Selain itu,  bayam merah juga mengandung vitamin C yang dapat mengoptimalkan penyerapan zat besi di dalam tubuh.

 

4. MENGUATKAN SISTEM IMUN

Manfaat bayam merah berupa meningkatkan sistem kekebalan tubuh datang dari kandungan vitamin C. Vitamin ini penting untuk mengatasi infeksi dan mempercepat proses penyembuhan. Vitamin C juga dapat menangkal radikal bebas di lingkungan yang kerap dihubungkan sebagai penyebab penuaan  hingga penyakit kanser.

Daun bayam

5. ALTERNATIF PROTEIN

Kandungan protein dalam bayam merah yang tinggi menjadikan ia memberi manfaat daun bayam merah sebagai sumber protein nabati yang baik. Protein nabati cenderung rendah lemak dibanding protein dari daging haiwan dan tidak mengandung kolesterol.

 

6. MEMPERKUAT AKAR RAMBUT

Kandungan dalam bayam merah termasuklah asam amino lisin yang boleh atau dapat membantu merangsang penyerapan tenaga dan kalsium lebih baik pada tubuh.

Selain itu, lisin juga mampu mengatasi masalah rambut, seperti rambut gugur dan rambut memutih sebelum waktunya. Memperkuat akar rambut, supaya tidak mudah gugur. Campurkan bayam merah dengan garam secukupnya, lalu jus dan minum secara teratur.

 

7. MENCEGAH OSTEOPOROSIS DAN MEMBUAT TULANG SEMAKIN SEHAT DAN KUAT

Bayam Merah juga mengandungi Vitamin K yang membantu melambatkan proses osteoporosis atau tulang reput. Bayam merah merupakan sayuran yang kaya akan kandungan kalsium dan vitamin K. Kedua nutrisi ini terbukti dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang dan mencegah datangnya berbagai penyakit, salah satunya ialah osteoporosis.

 

8. MEMBANTU MENGENDALIKAN TEKANAN DARAH

Bayam merah juga  mengandung kalium. Mineral iaitu mineral yang boleh mengurangi kadar natrium berlebih pada tubuh melalui urine. Diketahui, natrium adalah zat yang menyebabkan tekanan darah meningkat. Selain itu, kalium juga mengurangi tekanan pada dinding pembuluh darah sehingga tensi pun turun. 

KHASIAT TAUGEH UNTUK KESIHATAN

Tauge atau kecambah ialah anak benih yang baru bercambah dan menjadi sejenis sayuran yang popular dan boleh dimakan mentah atau sesudah masak. Disamping itu, ianya bersih daripada racun kulat atau serangga, dan mempunyai vitamin A dan C dan sumber kalsium yang tinggi.

Walaupun ada pelbagai jenis tauge, di Malaysia hanya terdapat dua jenis tauge yang utama dan biasa digunakan dalam masakan harian iaitu tauge halus dan tauge kasar. Cara penghasilannya adalah mudah dan bersih jikalau langkah-langkah tertentu diambil dan diawasi. Tauge dicambah dengan mengalirkan air pada biji benih selama beberapa minit dalam beberapa kali sehari sehinggalah tauge mencapai tahap matang yang dikehendaki. Tahap matang tauge berbeza mengikut pasaran tempatan. Tauge biasanya dijadikan dalam ramuan bahan makanan penduduk Asia dan kini menjadi pilihan juga bagi masyarakat Barat.

Tauge kaya dengan vitamin terutamanya vitamin C, mineral, asid amino, protein, dan fitokimia kerana tumbuhan mengeluarkan kandungan tersebut pada tahap yang tinggi ketika benih sedang bercambah.

Tauge juga kaya dengan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan manusia. Para penyokong diet makanan mentah mempromosikan tauge sebagai cara yang berkesan untuk meningkatkan nilai nutrien dan kebolehcernaan. Sebenarnya tauge merupakan makanan yang paling padat nutriennya di dunia; kepadatan nutrien merujuk kepada jumlah nutrien per kalori. Inilah alasannya mengapa ramai orang yang makan diet kalori rendah menjadikan tauge dan kecambahan-kecambahan lain sebagai bahan utama dalam diet mereka, khususnya apabila dicampurkan untuk memudahkan pencernaan. Antara khaisat sayur taugeh adalah seperti berikut  :

Taugeh

1. TINGKATKAN PENGHADAMAN

  • Taugeh mengandungi antinutrien yang rendah, ini sekali gus menjadikan badan anda lebih cepat menyerap nutrien semasa proses penghadaman. Proses pencambahan ini membantu meningkatkan jumlah serat yang tidak larut, sejenis serat yang membantu pembentukan najis dan proses pengeluarannya melalui usus, yang akan mengurangkan risiko untuk berkemungkinan mengalami sembelit.

 

2. KESIHATAN JANTUNG

  • Mengambil taugeh dalam pengambilan makanan harian anda, ia dipercayai dapat memberikan manfaat kepada jantung anda. Ini kerana ia dapat membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung seperti paras kolesterol darah tinggi. Beberapa kajian kepada haiwan menunjukkan bahawa memakannya akan membantu meningkatkan tahap kolesterol HDL yang dikatakan sebagai kolesterol ‘baik’ dan mengurangkan tahap kolesterol LDL yang dikatakan sebagai kolesterol ‘tidak baik’.

Antara resepi taugeh

3. TEKANAN DARAH

  • Selain itu Taugeh kaya dengan kalium, magnesium dan serat yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah seseorang. Mempunyai tekanan darah tinggi adalah satu masalah kesihatan yang serius kerana ia meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit jantung, satu penyakit utama yang menyebabkan kematian di dunia.
  • Ia boleh membantu menurunkan tekanan darah. Melalui kajian yang menghubungkan nutrien seperti kalium, magnesium dan serat yang terkandung di dalam taugeh dapat menjadikan tekanan darah tinggi lebih rendah.

 

4. GULA DALAM DARAH

  • Apabila seseorang individu mempunyai tahap gula dalam darah yang tinggi dan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Ia adalah ciri utama masalah diabetes dan telah dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan yang kronik. Oleh sebab ini, profesional perubatan dan kesihatan sentiasa menasihati ramai individu untuk mengekalkan dan memastikan tahap gula dalam darah berada pada tahap yang sihat.
  • Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan mengamalkan memakan taugeh bagi membantu mengurangkan kadar gula dalam darah. Ini kerana komposisi nutrien dalam taugeh baik dalam menurunkan tahap gula dalam darah. Ia tinggi serat dan protein yang menjadikan proses pelepasan gula ke dalam aliran darah menjadi perlahan.

 

5. BERAT BADAN

  • Terdapat kajian yang dilakukan menunjukkan kandungan serat dan protein dalam taugeh dapat menghalang hormon lapar seperti ghrelin. Tambahan lagi, terdapat kajian tambahan yang mendapati kedua-dua nutrien dalam taugeh ini juga menggalakkan pembebasan dan penghasilan hormon yang menjadikan anda berasa lebih kenyang seperti peptida YY, GLP-1 dan cholecystokinin.
  • Dengan membuatkan anda berasa kenyang, ia sekali gus dapat mengawal pengambilan kalori dan membantu mengurangkan berat badan anda.

 

6. KEHAMILAN SIHAT

  • Bagi wanita hamil, anda sememangnya akan disarankan untuk mengambil makanan yang tinggi kandungan folat semasa tempoh kehamilan. Ia adalah penting untuk membantu pertumbuhan optimum dan perkembangan bayi dalam kandungan anda. Lebih membahayakan wanita yang tidak mendapat keperluan folat yang mencukupi, berdepan dengan risiko kecacatan kelahiran yang lebih tinggi.
  • Taugeh mengandungi 80% jumlah pengambilan nutrien makanan yang disyorkan bagi folat dalam satu cawan taugeh yang dimasak, iaitu sebanyak 202 gram. Ia juga tinggi kandungan zat besi, protein dan serat yang sememangnya amat diperlukan oleh individu wanita mengandung.
  • Namun, individu wanita yang mengandung harus mengelakkan dari memakan taugeh mentah kerana ia berkemungkinan membawa bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan dan berbahaya kepada bayi dalam kandungan. Sebaiknya pastikan taugeh yang hendak dimakan dimasak dengan sebaiknya.

 

 

 

KHASIAT PEGAGA

Pegaga atau juga dikenali sebagai antanan (bahasa Inggeris: pennywort / gotu kola), dengan daun hijau bentuk ginjal juga dirujuk sebagai 'Indian pennywort' kerana rupanya yang seakan satu keping duit syiling. Ia adalah asli di Malaysia, Sri Lanka, India, utara Australia, Indonesia, Iran, Melanesia, New Guinea dan beberapa bahagian Asia lagi. Nama saintifiknya adalah Centella asiatica/Hydrocotyle asiatica. Terdapat pelbagai jenis pegaga di Malaysia seperti:

  • Pokok Pegaga Cina atau Pokok Pegaga Nyonya yang biasanya berdaun kecil,
  • Pokok Pegaga Daun Lebar,
  • Pegaga Embun - Hydrocotyle sibthorpiodes
  • Pokok Pegaga Kelantan,
  • Pokok Pegaga Renek
  • Pokok Pegaga Salad
  • Pokok Pegaga Gajah
  • Pokok Pegaga Brunei

KHAISAT PEGAGA

  • Pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan Vitamin C. Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.
  • Pegaga banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
  • Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk.  Dalam perubatan tradisional Cina, pegaga digunakan untuk antaranya untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.

 

ANTARA KHASIAT LAIN PEGAGA ADALAH :

  •  Penawar alahan
  • Merawat asthma dan sesak nafas
  • Merawat jangkitan paru-paru
  • Merawat kegusaran dan kegigilan
  • Anti kanser
  • Melawaskan air kencing dan membantu merawat buah pinggang
  • Penawar batu karang
  • Penawar kencing berdarah
  • Penawar ulser
  • Merangsang peredaran darah
  • Merawat cirit birit dan gastrik
  • Menurunkan tekanan darah

Pegaga boleh dimaklumkan sebagai ulam yang bernutrisi dan berkhasiat. Ia boleh dimakan mentah atau dimasak. Rasanya agak sedikit pahit, dan sering digunakan oleh orang Asia untuk memasak sebagai sayuran tambahan. Diakhir penyediaan hidangan seperti kari, mi goreng atau nasi goreng, penyudah hiasan makanan tersebut biasanya diletakkan hiasan seperti hirisan daun pegaga, dan daun bawang. Masyarakat Nusantara juga menjadikan ekstrak pegaga sebagai minuman herba atau tonik herba atau jamu. Pegaga juga sering dimakan bersama nasi putih yang berlauk-pauk, daun pegaga dicicah dengan sambal belacan juga dijadikan pencuci mulut tradisional yang sedap dan pedas. Masyarakat India pula menjadikan ekstrak daun pegaga sebagai minuman musim panas yang dicampur ais dinamakan “thandaayyee”.

Pegaga telah digunakan sejak zaman dahulu kala khususnya dalam sistem perubatan yang mengamalkan kaedah Ayurvedic di India dan kaedah perubatan Cina. Lebih lagi, pegaga dipercayai mempunyai kelebihan dalam memberi kesan terus kepada masalah tekanan darah rendah dan selalu dirujuk sebagai ubat tradisional untuk mengembalikan keserian wajah dan awet muda.


KHASIAT ULAM PEGAGA MEMILIKI SIFAT MELINDUNGI SISTEM SARAF & PENCEGAHAN PENYAKIT STROK*

Pegaga merupakan ulam yang cukup sinonim dalam peradaban orang melayu kerana sejarah panjang berkaitan kegunaannya untuk pelbagai perkara; sama ada sebagai makanan, dijadikan dalam bentuk minuman mahupun untuk tujuan perubatan. Ia boleh dimakan secara mentah atau dimasak terlebih dahulu. Tumbuhan ini mempunyai rasa yang sedikit pahit dan ia kerap dijadikan sebagai ulam atau sayur tambahan kepada pelbagai jenis hidangan tempatan yang popular seperti mi kari, kari ikan, mi goreng ataupun nasi goreng. Dalam hidangan nasi putih berlauk, daun pegaga dihidangkan dengan sambal belacan untuk dicicah dan boleh juga dijadikan sebagai pencuci mulut tradisional yang sedikit pedas tetapi sedap. 

Kini, tumbuhan ini ditanam dan dituai dengan jayanya di beberapa negara bukan asli untuk tumbuhan ini , seperti negara Turki. Motivasi untuk menanam tumbuhan di negara-negara lain ini adalah kerana manfaat kesihatan dan perubatan yang ia miliki. Tidak cukup dengan pembuktian berdasarkan kajian perubatan moden, pegaga telah lama digunakan oleh tamadun dan peradaban purba dunia seperti tamadun China dan juga dalam perubatan ayurveda di India, sebagai salah satu bahan rawatan mereka untuk pelbagai jenis masalah dan penyakit. 

ulam pegaga
Manfaat kesihatan daripada pegaga

Seperti yang ramai mungkin pernah dengar berdasarkan hikayat perubatan tradisional, pegaga digunakan dengan begitu banyak sekali bagi tujuan rawatan merentasi pelbagai tamadun yang berbeza-beza. Untuk tujuan itu, dunia kajian moden mengambil minat yang cukup kuat dan mendalam untuk mengkaji manfaat yang tersimpan dalam tumbuhan pegaga ini. Bahan-bahan aktif yang terkandung di dalam tumbuhan ini antaranya adalah asiaticoside, madecassoside dan juga asid  madasiatik. Ketiga-tiga bahan ini tergolong dalam kumpulan besar saponin (turut disebut sebagai triterpenoid) dan dikatakan memainkan peranan utama dalam pelbagai unsur penyembuhan dan manfaat kesihatan. Berikut merupakan antara manfaat-manfaat kesihatan tumbuhan pegaga yang ditemui oleh kajian-kajian perubatan moden. 

1. Merangsang penyembuhan luka 

  • Untuk sekian lama, pegaga dikatakan membantu memberikan impak yang positif kepada penyembuhan luka. Untuk tujuan itu sesetengah orang menggunakan daun pegaga sebagai bahan demah atau tuam untuk merawat sakit akibat luka. Penggunaan tumbuhan ini untuk tujuan penyembuhan luka bukanlah sesuatu yang sembarangan kerana terdapat banyak kajian yang menyokong sifat tumbuhan ini dalam membantu luka untuk sembuh. Kajian yang menggunakan Ekstrak Centella asiatica (CAE) mendapati bahawa walaupun dalam formulasi yang berbeza (krim, gel, salap) ia tetap memberikan kesan positif terhadap penyembuhan luka. Walau bagaimanapun, antara ketiga-tiga jenis formulasi, mereka mendapati kesan terbaik diperolehi daripada formulasi CAE dalam bentuk gel. Kajian praklinikal yang membabitkan tikus tersebut mendapati penggunaan CAE meningkatkan kandungan kolagen dan juga kekuatan tegangan. Para pengkaji juga mendapati bahawa luka yang dirawat dengan CAE juga mengalami proses pembentukan lapisan epitelium yang lebih laju dan pengecutan luka yang lebih baik berbanding luka yang tidak dirawat dengan CAE. 

  • Asiaticoside, salah satu bahan aktif yang terdapat dalam pegaga, dilaporkan membantu untuk meningkatkan pembentukan kolagen di kawasan luka di samping merangsang proses pembentukan salur darah yang baru (angiogenesis). Bahan ini juga membantu untuk menambah baik kekuatan tegangan tisu di kawasan luka, secara tidak langsung menyokong penyembuhan dan pembentukan kulit baru. Selain itu, asiaticoside juga dikenal pasti berupaya untuk menambah baik masalah kebocoran salur darah kapilari ketika luka dan menghalang atau menekan proses keradangan. Proses keradangan yang berlaku dalam luka dikaitkan dengan pembentukan parut hipertropi. Lebih sekadar mempercepatkan penyembuhan luka, asiaticoside yang terdapat dalam CAE turut membantu dari aspek kosmetik luka.

  • Keupayaan untuk merangsang penyembuhan luka ini turut diperhatikan dalam kajian yang membabitkan penyembuhan luka jenis lengah (delayed-type wound healing). Rumusan kajian-kajian yang dilakukan adalah ekstrak CAE membantu merangsang penyembuhan luka dengan lebih baik dan cepat pada pelbagai fasa penyembuhan di samping mempunyai tindakan positif kepada aspek kosmetik luka.

2. Mempunyai sifat perlindungan kepada sistem saraf (neuroprotective)

  • Ekstrak pegaga dikatakan mempunyai sifat perlindungan yang baik untuk sistem saraf akibat daripada kandungan kompaun antioksidan yang terdapat di dalamnya. Memandangkan kesan stres oksidatif dan juga gangguan dalam mekanisma antioksidan semula jadi badan memainkan peranan penting dalam pembentukan penyakit kognitif seperti penyakit Alzheimer (AD) jenis sporadik, ekstrak Centella asiatica (CAE) melalui tindakan antioksidannya dikatakan berpotensi untuk mencegah defisit kognitif hasil daripada pendedahan kronik kepada radikal bebas. Sebagai contoh, satu kajian yang melihat tindakan terbitan bahan asiaticoside menentang kesan toksik beta-amyloid pada kultur sel dan juga hirisan bahagian hippocampus mendapati ia berupaya untuk menghalang kematian sel yang dicetuskan oleh radikal bebas dan juga daripada pendedahan kepada beta-amyloid. Pendedahan kepada beta-amyloid merupakan salah satu mekanisma yang membawa kepada terjadinya penyakit Alzheimer. Terbitan kompaun asid asiatik yang terdapat dalam ekstrak pegaga juga menunjukkan kesan perlindungan saraf yang signifikan pada sel kortikal otak dengan cara menguatkan mekanisma perlindungan oksidatif sel. 

  • Dalam satu kajian lain yang membabitkan tikus yang telah diberikan streptozotocin untuk mencetuskan gangguan kognitif dan stres oksidatif, CAE telah diberikan (100, 200 dan 300 mg/kg selama 21 hari) sebagai rawatan untuk melihat keupayaan CAE untuk menambah baik fungsi kognitif tikus tersebut di samping menzahirkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalamnya. Dalam kaitan yang bergantung kepada dos (dose-dependent relationship), tikus-tikus yang telah dirawat tersebut didapati berupaya untuk menunjukkan peningkatan fungsi kognitif mereka. Penurunan paras malondialdehyde (MDA) yang signifikan dan juga peningkatan paras antioksidan glutathione dan enzim catalase diperhatikan dalam tikus-tikus yang dirawat dengan 200 dan 300 mg/kg CAE. Kompaun-kompaun yang terdapat dalam CAE ini terbukti berkesan dalam memberi perlindungan kepada sel-sel saraf daripada kecederaan oksidatif.


3. Pencegahan strok sekunder dan peningkatan keupayaan kognitif pasca-strok

  • Strok, atau dikenali sebagai angin ahmar dalam warga tempatan, boleh mengakibatkan penurunan keupayaan kognitif. Kekerapan gangguan kognitif selepas strok iskemia ini berada pada julat 20 hingga 30%, dengan risiko yang meningkat dalam dua tahun pertama selepas diserang strok. Sekitar 25% pesakit yang telah diserang strok akan menghidap dementia dan risiko kumpulan pesakit pasca-strok untuk menghidap dementia dalam masa 5 tahun akan datang adalah sebanyak 9 kali ganda berbanding populasi sihat, khususnya pada domain memori dan keupayaan untuk memfokus. Mengurus dan merawat gangguan kognitif selepas diserang strok bermatlamat untuk mencegah strok sekunder (diserang strok lagi sekali) dan untuk menambah baik keupayaan kognitif. 

  • Kandungan homocysteine yang tinggi dikenali sebagai faktor risiko untuk strok. Untuk tujuan itu, rawatan pencegahan untuk serangan strok sekunder ditumpukan pada mengurangkan paras homocysteine dalam darah. Pengambilan asid folik sekitar 0.5-5mg sehari didapati berjaya untuk mengurangkan paras homocysteine dalam darah sebanyak 15-40% dalam masa 6 minggu. Memandangkan penggunaan gabungan ubat-ubat seperti sedatif, antikegelisahan, antimurung dan ubat-ubat saraf yang lain adalah mahal dan berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, fokus kajian semasa adalah untuk melihat kepada alternatif yang lebih semula jadi. Untuk tujuan itu, CAE digunakan sebagai bahan kajian. 

  • Walaupun selepas menghidap serangan strok, penggunaan CAE juga dikenal pasti mampu untuk memberikan peningkatan fungsi kognitif pesakit yang efektif. Dalam kajian tersebut, dos 750 mg dan dos 1000 mg CAE telah digunakan manakala dos sebanyak 3 mg digunakan untuk asid folik. Berbeza dengan kajian lain yang bersifat praklinikal, kajian ini melibatkan 48 pesakit-pesakit yang telah diserang strok yang mempunyai masalah kognitif dan telah dirawat di dua hospital di Yogyakarta, Indonesia. 17 pesakit diberikan CAE pada dos 1000mg/hari, 17 lagi pesakit diberikan CAE pada dos 75mg/hari dan 14 subjek terakhir dirawat menggunakan asid folik 3mg/hari, selama 6 minggu. Selepas tempoh 6 minggu kajian, para pengkaji mendapati berdasarkan sistem permarkahan MoCA-Ina, kesemua kumpulan menunjukkan penambahbaikan dari segi keupayaan kognitif berbanding keupayaan masing-masing sebelum menjalani rawatan. Apa yang menarik adalah walaupun tiada perbezaan signifikan antara keberkesanan CAE dan juga asid folik dalam meningkatkan keupayaan kognitif pesakit pasca-strok, CAE didapati dapat menghasilkan peningkatan domain kognitif memori yang lebih baik berbanding asid folik.


4. Mempunyai sifat antiradang dan tahan sakit

  • Penggunaan pegaga untuk merawat sakit sendi dan juga rasa sakit secara am pada tubuh badan telah lama dipraktikan. Walaupun amalan rawatan tradisional tidak ditambah dengan sebarang pembuktian saintifik dan penjelasan yang terperinci, kini keupayaan untuk CAE menghasilkan kesan tahan sakit dan juga sifat antiradang ini telah banyak dilaporkan oleh kajian-kajian praklinikal. Kesan tahan sakit ini diuji dengan memberikan CAE dalam bentuk akueus pada dos 10, 30, 100 dan 300 mg/kg pada tikus kajian manakala kesan antiradang diuji dengan sampel keradangan kaki tikus akibat suntikan prostaglandin E2. Dari sudut kesan tahan sakit, kajian tersebut mendapati bahawa CAE berkesan dalam menghasilkan tindakan antikeradangan dan juga berupaya untuk menghasilkan kesan tahan sakit yang sama kuat dengan ubat aspirin, namun tidak sekuat kesan ubat tahan sakit yang lain seperti morfin.

  • Terdapat satu kajian yang melihat kesan madecassoside, salah satu komponen yang terdapat dalam CAE, ke atas penyakit arthritis cetusan kolagen jenis II (CIA) dalam tikus. Kajian yang bertujuan untuk melihat kesan terapeutik dan juga mekanisma tindakan madecassoside terhadap CIA itu melibatkan formulasi oral pada dos 10, 20 dan 40 mg/kg yang diberikan selama 20 hari. Berdasarkan ujian histopatologi, para pengkaji mendapati bahawa penggunaan bahan aktif tersebut berjaya untuk mengurangkan pencerobohan sel-sel keradangan ke dalam rawan dan juga darjah hiperpalasia lapisan synovium. Tindakan ini menunjukkan kesan perlindungan daripada kerosakan sendi yang biasa dilihat dalam penyakit arthritis. Tambahan lagi, madecassoside juga menurunkan paras antiCII IgG, menghalang tindak balas hipersensitif lengah terhadap CII dan pada kadar sederhana, menekan pembahagian limfosit cetusan CII daripada nodus limfa di bahagian popliteal.

  • Rumusan daripada kajian yang telah dilakukan adalah madecassoside cukup berkesan dan berjaya dalam menghalang pembentukan penyakit CIA dalam tikus, dan mungkin juga mewakili komponen aktif utama yang terdapat dalam pegaga bagi menjelaskan penggunaan tradisionalnya dalam merawat sakit sendi. Keputusan kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tradisional CAE dalam merawat rasa sakit dan sakit sendi secara khususnya adalah tindakan yang mempunyai justifikasi dari sudut pandang sains.


5. Membantu masalah ketidakcekapan vena (venous insufficiency)

  • Salah satu daripada kesan utama CAE ke atas tisu penghubung (connective tissue) yang diketengahkan oleh dapatan kajian adalah ia dapat membantu menguatkan saluran vena yang lemah. Dalam rawatan untuk penyakit scleroderma, ia mungkin membantu untuk menstabilkan kadar pembesaran tisu penghubung, mengurangkan pembentukannya dengan cara merangsang pembentukan hyaluronidase dan chondroitin sulfate, di samping menghasilkan kesan imbangan ke atas tisu penghubung. CAE dilaporkan bertindak ke atas dinding salur darah, menghasilkan kesan perlindungan daripada kecederaan mikroangipati akibat daripada tekanan darah tinggi dan ketidakcekapan vena. CAE juga membantu untuk mengurangkan kadar penapisan salur darah kapilari dengan meningkatkan paramater mikro-peredaran. 


6. Mempunyai sifat antikeresahan

  • Dalam pelbagai budaya timur, ekstrak pegaga telah lama digunakan untuk menghasilkan kesan penenangan  dan antikeresahan. Dalam karya tamadun India, ekstrak daripada tumbuhan pegaga dikatakan mempunyai kesan seperti penenang, pelega dan juga sifat yang menyokong kepintaran dan kecerdasan otak. Kesan penenang ini dikenal pasti berpunca daripada bahan aktif brahmoside dan juga komponen brahminoside, manakala aktiviti antikeresahan dikatakan disumbang oleh aktiviti ikatan kepada reseptor cholecystokinin (CCKB), sejenis reseptor protein G yang mengikat hormon peptida cholecystokinin (CCK) atau hormon gastrin. Reseptor CCKB ini dikatakan memainkan peranan dalam mengawal keresahan, rasa sakit, ingatan dan juga rasa lapar dalam manusia dan juga binatang. 

  • Sebagai konklusi kepada artikel ini, tumbuhan ini merupakan khazanah alam yang menyimpan pelbagai khasiat dan manfaat kesihatan kepada manusia. Maka, tidak hairanlah untuk zaman berzaman, ia digunakan oleh pelbagai tamadun merentas garis masa sejarah, sebagai tambahan dalam hidangan mereka dan juga untuk tujuan perubatan. Sungguhpun begitu, dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan jika anda mungkin mempunyai alahan atau keadaan kesihatan yang menyebabkan anda tidak sesuai untuk mengambil tumbuhan ini dalam hidangan harian anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan atau inginkan penjelasan, berjumpalah dengan pakar kesihatan demi mendapatkan maklumat yang sahih dan tepat.

KHASIAT DAUN KESUM

Kesum (Polygonum minus) adalah sejenis tumbuhan herba dari keluarga Polygonaceae yang terdapat di Malaysia dan negara yang beriklim tropika. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Vietnam. Ia digunakan sebagai ulaman dan bahan untuk masakan seperti Asam Pedas dan juga Laksa Penang. Tumbuhan ini tumbuh liar di kawasan tanah lembab dan berair seperti di tepi kolam, tepi parit dan juga di kawasan kebun keliling rumah kampung (selalunya di tepi bilik air). Daun kesum merupakan bahagian yang paling banyak digunakan terutamanya dalam masakan. Ia akan menghasilkan rasa masam lemak dan aroma yang cukup menyelerakan setelah dicampurkan dalam masakan. Nama lain bagi kesum adalah seperti Chinese Knotweed (English), Duo mao lio (China), Surudo kudami (Jepun). Walau bagaimanapun ianya adalah spesis yang lain dari Kesum di Malaysia.

Pokok Kesum merupakan sejenis tumbuhan renek yang menjalar di atas tanah atau memanjat pokok yang lain sebagai sokongan. Ketinggian pokok kesum mampu mencapai sehingga 1 meter di kawasan tanah rendah tetapi di kaawasan tanah tinggi seperti di Tanah Tinggi Cameron, ia mampu tumbuh sehingga setinggi 1.5 meter. Daun kesum berwarna hijau gelap dengan bentuk panjang dan tajam dihujung daun, berukuran 1.5 - 2 cm lebar, dan 5.0 - 7.0 cm panjang. Susunan daun kesum adalah bersilang dalam bilangan 3-5 helai daun pada satu tangkai daun. Batang tua berwarna coklat gelap manakala warna kehijauan terdapat pada bahagian pucuk yang berbentuk silinder dengan ruas yang banyak. Bahagian ruasnya mampu mengeluarkan akar jika berada atas tanah dan ia cepat membesar. Akar kesum merupakan akar serabut, padat pada bahagian perdu pokok.

Bunga kesum mempunyai 4 kelopak berwarna putih keunguan dengan ditengahnya terdapat stigma dan filamen yang juga berwarna putih dan sedikit keunguan. Saiz bunga kesum sangat kecil. Ia tumbuh pada bahagian pucuk terutama pada pokok yang telah berumur lebih dari 4 bulan dan yang menerima 80-100% cahaya matahari. Buah kesum jarang sangat kecil dan hanya boleh dilihat jika diperhatikan dengan betul-betul.

KHASIAT DAUN KESUM

  1. Menguatkan daya penglihatan
  2. Mengatasi masalah kembung atau ketidakhadaman
  3. Mengharumkan tubuh
  4. Mengatasi masalah keputihan
  5. Baik untuk wanita lepas bersalin
  6. Menghilangkan panau – Campurkan secekak daun kesum dengan sedikit minyak tanah. Gosokkan pada bahagian yang mempunyai panau setiap hari sehingga panau itu sembuh.
  7. Mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan dan awet muda – Makan pucuk daun kesum sebagai ulam setiap kali makan nasi.
  8. Mengharumkan tubuh
  9. Bagi wanita lepas bersalin – anda bolehlah cuba merebus daun ini dan minum air rebusannya ketika suam.
  10. Air rebusannya juga boleh diminum untuk merawat masalah keputihan.
  11. Tonik hati, buah pinggang dan darah
  12. Mengeluarkan angin dari perut dan usus.
  13. Merangsang dan melawaskan pembuangan air kecil dan pembuangan air besar,
  14. Membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai stimulan serta merangsang haid.
  15. Ubat Gout/radang sendu.
  16. Merawat radang sendi
  17. Melegakan batu karang.
  18. Masalah kelemumur – Jus yang dihasilkan melalui perahan daunnya pula dikatakan boleh merawat masalah kelemumur, menghitamkan rambut
  19. ubat kudis


KHASIAT ULAM RAJA

Ulam raja atau kenikirmerupakan tumbuhan spesies Cosmos yang berasal dari Amerika Latin merangkumi kawasan dari Rio Grande do Sul di selatan Brazil ke Tamaulipas di utara Mexico)serta kepulauan Caribbean diperkenalkan ke kawasan-kawasan tropika benua Asia, Afrika, dan Australia.

Pokok ini dipercayai diperkenalkan para penakluk Sepanyol ke kepulauan Filipina yang kemudiannya tersebar meliar serata Asia Tenggara.Tumbuhan ini menjadi dimanfaatkan dalam kalangan masyarakat rantau ini terutamanya sebagai sejenis sayuran ulam yang amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah dengan budu, sambal belacan atau tempoyak serta cincalok.

Masyarakat Eropah tidak begitu menyukai pengambilan tumbuhan ini sebagai sumber makanan kerana bau kuat yang dilepaskan, namun ia masih dimanfaatkan sebagai suatu tanaman hiasan kerana kuntum bunga ia yang digemari. Ia juga ditanam sebagai suatu tanaman sungkup mengelakkan keringan tanah serta untuk menyegarkan udara sekitar.


Ulam raja mempunyai banyak khasiat untuk manusia . Antara khasiat ulam raja adalah :

 

TINGGI KANDUNGAN ANTI-OKSIDAN

Orang selalu mengatakan bahawa ulam ulaman adalah makanan yang akan mencanttikan kulit dana wet muda. Ulam raja antara ulaman yang termasuk dalam senarai ini. Dalam sebuah kajian, ulam raja telah ditemukan mempunyai kadar anti-oksidan iaitu vitamin C yang tinggi. Bahkan juga, ia merupakan ulam yang mempunyai kadar vitamin C yang lebih tinggi berbanding ulam-ulaman yang lain seperti daun selom, daun kari, pegaga dan juga petai .

 

2. KAYA DENGAN FLAVONOID GLUCOSIDA

 

Selain dijadikan sebagai ulam, Ulam raja juga dijadikan alternatif yang dapat mengawal kadar gula dalam darah terutama sekali bagi pesakit kencing manis. Ini kerana, ulam raja mengandungi sejenis bahan bio-aktif iaitu flavonoid glucosida. Flavonoid glucosida akan merencatkan kadar aktiviti enzim yang terlibat dalam pencernaan karbohidrat. Hasilnya, kadar gula tidak akan naik secara mendadak sebaik sahaja selepas makan


3. MENGAWAL KENAIKAN GULA DALAM DARAH

Ulam Raja yang kaya dengan flavonoid, polifenol, tannin, saponoid dan alkaloid banyak memainkan peranan yang tersendiri yang dapat membantu mengawal kadar gula di dalam darah. Disarankan orang yang menghidap kencing manis untuk mengamalkan pemakanan ulaman termasuk ulam raja.

Ulam Raja
4. ANTI RADANG

Kandungan flavonoid yang tinggi di dalam ulam raja dapat menghalang penghasilan enzim yang mengakibatkan keradangan

 

5. MEMBANTU MELINDUNGI TULANG

Oleh kerana ulam raja mengandungi kadar anti-oksidan yang tinggi, maka secara tidak lansung ia juga telah memainkan peranan yang penting dalam melindungi tulang. Sebuah kajian mendapati bahawa ulam raja mampu melindungi tulang terutama dalam kalangan wanita yang telah mengalami fasa menopos.

 

6. MEMBANTU MENURUNKAN KANDUNGAN LEMAK & KOLESTEROL DI DALAM DARAH

Memandangkan kandungan bahan bio-aktif adalah tinggi, ulam raja  turut memainkan peranan dalam menurunkan paras lemak dan juga kolesterol di dalam darah. Kajian telah mendapati bahawa, fungsi ulam raja dalam menurunkan paras lemak dan kolesterol adalah setanding dengan atorvastatin, sejenis ubat yang digunakan oleh pesakit hiperlipidemia untuk menurunkan kadar kolesterol di dalam darah

 

7. FUNGSI DETOKS

Hati memainkan peranan yang terbesar dalam fungsi detoks. Walaubagaimanapun, enzim yang terlibat dalam proses detoks juga turut terdapat di paru-paru, perut dan juga buah pinggang. Sebuah kajian telah mendapati bahawa fungsi enzim detoks seperti catalase, glutathione s-transferase, dt-diaphorase dan malondialdehyde meningkat di dalam organ-organ tersebut

 

8. MENGAWAL TEKANAN DARAH

Di Indonesia Timur, ulam raja telah dijadikan sebagai salah satu kaedah perawatan alternatif bagi mengawal tekanan darah tinggi. Ulam raja mempunyai satu ciri klinikal di mana ia dapat membantu menurunkan kadar tekanan darah melalui fungsi diuretik iaitu peningkatan jumlah cecair yang dikeluarkan melalui urin (air kencing). Tambahan pula, ulam raja juga mampu merencatkan sejenis enzim yang mengecutkan saluran darah yang seterusnya akan mengawal tekanan darah

 

9. BERTINDAK SEBAGAI ANTI-KANSER

Kandungan anti-oksidan seperti klorogenik, catechin dan juga quercetin dapat membantu untuk melawan penyakit yang berpunca daripada radikal bebas yang dihasilkan oleh tubuh. Selain itu, ia juga berpotensi untuk bertindak sebagai anti-kanser