Tuesday, September 12, 2017

JENIS JENIS SAYUR BAYAM



Bayam ialah tumbuhan dalam kelas sayuran. Ia adalah tanaman yang banyak terdapat di Malaysia. Terdapat 2 jenis bayam yang utama dimakan di Malaysia iaitu bayam hijau dan bayam merah. Bayam adalah daripada keluarga Amaranthaceae. Ia kaya dengan Vitamin A, Vitamin B , Vitamin C dan zat-zat galian seperti zat besi (Fe), fosforus (P), kalium (K), mangan (Mn) dan zink (Zn). Di Malaysia, bayam ditanam untuk tujuan pasaran domestik dan sebahagiannya untuk diekspot ke Singapura dan Brunei.

Bayam dikenali di Malaysia danIndonesia dan juga sebagai Amaranth (English), Amaranthe (Perancis), Kulitis (Filipina), Aopa (Papua New Guinea), Phtii (Cambodia), Phakkhom-suan (Thailand), Hom (Laos) dan Raudeen (Vietnam). Bayam dipercayai berasal dari Asia Tenggara dan juga terdapat dan tersebar ke Amerika Tengah dan Afrika tetapi dari genus yang agak berbeza. Bayam merupakan sayuran yang sangat popular di Malaysia dan Indonesia dan merupakan sayuran popular yang 10 teratas dari segi penanaman dan penggunaan.

Terdapat seluas 4,180 hektar bayam di tanam di Malaysia dengan pengeluaran sebanyak 45,140 metrik tan pada tahun 2010. Kawasan utama bagi penanaman bayam di Malaysia adalah di NegeriJohor (65% keluasan Malaysia) diikuti dengan Selangor dan Pulau Pinang. Daerah Johor Bahru merupakan kawasan yang bertanam Bayam paling luas di Malaysia (1,795 hektar - iaitu meliputi hampir 50% keluasan Malaysia) diikuti dengan Daerah Kota Tinggi (460 ha) dan Daerah Muar (301 hektar). Saya memang ada pengalaman menjalankan aktiviti khidmat pengembangan teknikal tanaman Bayam di Muar bersama-sama petani yang merupakan Pengerusi Persatuan Penanam Sayur Malaysia iaitu En Tan Soo Tiok di kawasan Sengkang Mukim Gerisek.

Untuk dibuat ulam, daun dan batang muda dicelur atau direbus lalu dimakan dengan sambal belacan, budu, cencaluk atau pencecah yang lain. Rasanya manis dan sedap.

Bayam ialah herba bersaiz sederhana boleh tumbuh setinggi 45 cm hingga 1 m. Batangnya lembut tak berkayu, dan berwarna hijau ketika muda. Daun tunggal, sederhana besar, susunan berpilin, berbentuk bujur dengan hujung menirus atau membulat. Bunga majmuk, kecil hijau, terdapat dalam jambak bunga yang keluar pada hujung dahan serta celah ketiak daun. Buah kecil mengandungi biji yang sangat kecil, berbentuk bulat, berwarna hitam.

BAYAM MERAH


Bayam merah adalah dari tumbuhan keluarga Amaranthacea. Nama saintifiknya adalah Amaranthus gangeticus. Nama Inggerisnya adalah 'blood amaranth', 'red amaranth', 'purple amaranth', 'prince's feather' dan 'Mexican grain amaranth'. Ia adalah pokok berbunga tahunan yang mempunyai bunga ungu gelap. Ia mampu tumbuh setinggi 2-3 kaki tinggi.

Kajian saintifik menunjukkan ia membantutkan penyerapan kalsium. Kajian lain pula mencadangkan bahawa disebabkan kadar antioksidanya yang tinggi, ia mungkin mempunyai peranan radioprotective pada tikus.

BAYAM PUTIH ( BAYAM TAHUN)


Bayam tahun yang biasa disebut bayam sekop atau bayam kakap ini berdaun lebar. Amaranthus hybridus memiliki dua varietas, yaitu varietas caudatus dan varietas paniculatus. Varietas caudatus berdaun agak panjang, berujung runcing, dan berwarna hijau atau merah tua. Bunganya merangkai panjang di ujungujung batang. Sementara itu, varietas paniculatus memiliki dasar daun yang lebar dan berwarna hijau. Rangkaian bunganya panjang dan tersebar di ketiak daun atau cabang, tetapi lebih teratur daripada varietas caudatus.

BAYAM SPINACIA


Bayam Spinacia ialah sayuran yang digunakan untuk daunnya, dari gen Spinacia. Spinacia tidak sesuai untuk iklim tropika seperti sesebahagian tempat di Asia Tenggara kerana cepat berbunga dan tidak tumbuh banyak daun.
Bayam ini berbeza dengan bayam biasa walaupun sering diterjemah sebagai "bayam," kerana bayam biasa walaupun berasal dari keluarga sama iaitu Amaranthaceae, tetapi bayam biasa adalah daripada gen Amaranthus manakala bayam spinacia adalah dari gen Spinacia. Malah, terdapat beza dari segi jenis dan rasa.

Tidak jelas asal usul kekeliruan ini tetapi tidak salah dari segi nutrisi pemakanan kerana kedua-duanya sayuran yang mempunyai zat besi. Mungkin kartun Popeye yang mempopularkan penggunaan isltilah "spinach" untuk bayam.



Monday, September 11, 2017

JENIS JENIS IKAN






Kebaikan Madu Kelulut


Apa Dia Lebah Kelulut

Menurut Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas, Lebah kelulut atau kelulut sahaja (juga digelar meliponini) ialah lebah tidak bersengat yang menghasilkan madu sama seperti lebah madu. Dianggarkan hampir 500 spesis kelulut terdapat di seluruh dunia. Lebah kelulut boleh didapati di kebanyakan kawasan-kawasan tropika dunia, seperti Australia, Afrika, Asia tenggara, dan kawasan tropika Amerika.

Madu kelulut dikatakan mempunyai pelbagai khasiat dan lebih tinggi khasiatnya jika dibandingkan dengan madu lebah. Kelulut menyimpan madu di dalam tempayan kecil yang dilapisi propolis. Madu kelulut tidak putih seperti yang didakwa.[perlu rujukan] Rasanya masam sedikit berbanding madu lebah. Lebah ini penting sebagai agen pendebungaan di hutan-hutan dan kebanyakan spesis buah, bunga, sayur dan tanaman lain.

Kebaikan Lebah Kelulut dan Lebah Lain

1. Mencegah kanser dan penyakit jantung

Ia mengandungi flavonoid, antioksidan yang membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung.

2. Kurangkan Ulcer dan gangguan gastrousus lain

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa rawatan madu boleh membantu gangguan seperti ulser dan gastroenteritis bakteria.


3. Anti-bakteria, anti-kulat, anti-kulat

"Semua madu adalah antibakteria kerana lebah menambah enzim yang menjadikan hidrogen peroksida," kata Peter Molan, pengarah Unit Penyelidikan Madu di University of Waikato di New Zealand.


4. Meningkatkan prestasi atlet

Atlet Olimpik purba akan makan madu dan buah kering untuk meningkatkan prestasi mereka. Ini sekarang telah disahkan dengan kajian moden, menunjukkan bahawa ia adalah lebih tinggi dalam mengekalkan tahap glikogen dan meningkatkan masa pemulihan daripada pemanis lain.

5. Mengurangkan kerengsaan batuk dan kerongkong

Ia membantu dengan batuk, terutamanya madu soba. Dalam kajian 105 kanak-kanak, satu dos madu soba hanya berkesan seperti dos tunggal dextromethorphan dalam melegakan batuk nokturnal dan membolehkan tidur yang betul.

6. Baki 5 elemen madu

Ia telah digunakan dalam perubatan Ayurveda di India selama sekurang-kurangnya 4000 tahun dan dianggap mempengaruhi ketiga-tiga ketidakseimbangan bahan primitif tubuh secara positif. Ia juga dikatakan bermanfaat untuk meningkatkan penglihatan, penurunan berat badan, menyembuhkan impotensi dan ejakulasi pramatang, gangguan saluran kencing, asma bronkial, cirit-birit, dan loya.

Madu dirujuk sebagai "Yogavahi" kerana ia mempunyai kualiti menembusi tisu terdalam tubuh. Apabila madu digunakan dengan persiapan herba lain, ia meningkatkan kualiti ubat-ubatan tersebut dan juga membantu mereka mencapai tisu yang lebih dalam.

7. Peraturan gula dalam darah

Walaupun ia mengandungi gula mudah, TIDAK sama seperti gula putih atau pemanis tiruan. Gabungan tepat fruktosa dan glukosa sebenarnya membantu badan mengawal paras gula darah. Sesetengah jenis madu mempunyai indeks hypoglycemic rendah, jadi mereka tidak mengganggu gula darah anda. Perhatikan Perbandingan Sweetener video ini di mana saya membandingkan stevia, sirap beras coklat, madu, molase, dan agave, dan membincangkan kekuatan dan kelemahan masing-masing.

8. Menyembuhkan luka dan kesan terbakar

Aplikasi luar madu telah terbukti berkesan seperti rawatan konvensional dengan sulfadiazine perak. Ia berspekulasi bahawa kesan pengeringan gula mudah dan sifat antibakteria madu bergabung untuk mewujudkan kesan ini. Kajian telah menunjukkan ia sangat berjaya dalam penyembuhan luka.

9. Probiotik

Sesetengah jenis mempunyai bakteria yang mesra. Ini termasuk sehingga 6 spesies lactobacilli dan 4 spesies bifidobakteria. Ini mungkin menjelaskan banyak "sifat terapeutik misteri madu.

Sunday, September 10, 2017

JENIS PENYAKIT BERDASARKAN SAKIT PERUT

Sesetengah penyakit diketahui mempunyai gejala awal sakit perut mulai dari pedih ulu hati hingga ke dada. Bagaimana untuk membezakan sakit perut dan makna penyakit?

Kesakitan perut adalah penyakit biasa, tetapi sering sukar untuk mengetahui sebabnya. Untuk mengenali gejala sakit perut yang dirasakan.

Ada perkara-perkara tertentu yang membuat sakit perut adalah penyakit yang berbeza dengan penyakit lain, iaitu:



1. Asid reflux (penyakit asid perut yang naik ke esofagus)

Keadaan ini berlaku apabila asid di dalam perut mengalir kembali ke kerongkong.

Gejala yang muncul adalah sakit atau pembakaran haba di bahagian bawah tulang dada, keadaan ini biasanya akan bertambah buruk apabila seseorang selesai makan atau sedang berbaring.

Jika ia berlaku beberapa kali seminggu maka ia mungkin mempunyai GERD (penyakit refluks gastroesophageal). Untuk mengatasinya cuba penggunaan herba Uru yang dijamin kegunaan untuk mengurangkan pengeluaran asid perut.

2. Appendicitis
Keadaan ini berlaku apabila terdapat radang lampiran, yang merupakan poket kecil seperti jari yang dilekatkan pada usus besar.

Gejala yang muncul adalah ketidakselesaan dan sakit di sekeliling pusar dan merebak ke perut kanan bawah. Semakin kesakitan yang berlaku boleh bertambah teruk apabila keradangan bertambah buruk.

Sekiranya segera berjumpa dengan doktor, jika bahaya itu akan berlaku sebelum keradangan menjadi patah, maka keluarkan bakteria yang berada di dalamnya dan boleh mengancam nyawa.

3. Gallstones

Keadaan ini berlaku apabila terdapat sekam pundi hempedu, kantung yang menghubungkan hati ke usus kecil. Biasanya berasal dari kolesterol yang keras dan hempedu daripada makan makanan yang tinggi lemak. Wanita lebih cenderung untuk menghidapi keadaan ini daripada lelaki.

Gejala yang muncul adalah rasa sakit yang kuat di bahagian atas perut tengah dan boleh merebak ke bahagian kanan bawah tulang rusuk. Kesakitan ini boleh menjadi lebih buruk selepas makan. Sekiranya rasa sakit tidak hilang dalam beberapa jam atau disertai oleh demam dan muntah, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera.

4. Sindrom usus yang sengit (IBS) atau sindrom usus

Keadaan ini berlaku apabila terdapat kerosakan saraf yang berfungsi untuk mengawal usus.

Gejala yang muncul adalah mual, kembung, cirit-birit, sembelit dan kekejangan di abdomen bawah, biasanya gejala akan berkurang apabila perut bergerak.

Untuk mengatasinya mesti diperiksa oleh doktor supaya ia dapat diresepkan ubat antispasmodik yang berfungsi untuk mengawal impuls saraf dan mengurangkan ketidakselesaan.

 5. Intoleransi laktosa (tidak boleh mencerna laktosa)
Keadaan ini berlaku kerana kekurangan atau kekurangan enzim yang berfungsi untuk mencerna laktosa (gula yang terkandung dalam produk tenusu).

Gejala yang berlaku adalah mual, kekejangan, kembung atau cirit-birit selepas makan makanan atau minuman yang mengandungi laktosa selama 30 minit hingga 2 jam.


Untuk mengatasinya cuba mengurangkan pengambilan produk tenusu dan menggantikannya dengan sumber lain.