Herba adalah
tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan
baunya.
Herba digunakan
secara meluas dalam masakan, perubatan dan kecantikan. Ia juga dikaitkan dengan
rawatan akibat gangguan makhluk halus yang tidak kelihatan secara mata kasar.
Bahagian hijau
tumbuhan herba (daunnya) digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang. Namun,
perubatan herba lebih banyak menggunakan akar, bunga, kulit pokok dan bahagain
lain tumbuhan herba digunakan dalam perubatan herba boleh terdiri daripada
pokok herba atau pokok renek. Mana-mana bahagian pokok herba, termasuk buah, boleh
digolongkan sebagai herba.
Kini hampir setiap
orang menggunakan herba. Ia mungkin dalam bentuk produk siap berasaskan herba,
rempah ratus atau makanan harian. Kadang-kadang kita tidak sedar apa yang
sedang digunakan atau dimakan, turut mengandungi bahan herba.
HERBA UNTUK CAIR KAN DARAH
1. Daun durian belanda
Paling berkesan menurunkan tekanan darah tinggi kerana
ia agen vasodilator (membesarkan salur darah) yg kuat. Jadi utk pesakit
jantung, pesakit kronik terlantar yg lemah, tekanan darah rendah & anemia
perlu hati-hati kerana ia menurunkan denyut jantung.Jadi dos yg sesuai sangat
penting.
Kekerapan pengambilan perlu dikurangkan. Begitu juga dgn kombinasi
herba penyeimbang dpt mengurangkan kesan sampingan ini Badam, biji gandum,
beras perang / parboiled rice & sup ayam kampung dapat mengurangkan kesan
sampingan mengambil daun durian belanda.
2. Mahkota dewa
Juga berkesan merawat darah
tinggi. Dos : 1-2 hiris mahkota dewa yg telah dikering direndam dalam satu
cawan air panas.
3. Halba / fenugreek
Walaupun lembut
tindakannya, halba agak berkesan kerana dose-dependant. Halba boleh
diberi dalam dos yang tinggi spt 25 gm sehari utk sebulan tanpa kesan
sampingan. Halba dapat membersihkan dinding salur darah yg sempit akibat plaq
kolesterol & lemak.
4. Cuka epal, cuka kurma, cuka nipah atau cuka peraman.
Juga berkesan melarutkan plaq kolesterol &
lemak pd dinding salur darah.Makan 2 sudu besar yg dibancuh air mineral
dan madu 3 kali seminggu.
5. Jintan hitam
Jika diambil jangka masa panjang dapat menurunkan darah tinggi yg
tegar sekalipun. Sebaiknya dicampur dengan halba, halia, kunyit, daun
beluntas.
6. Daun beluntas
7. Mengkudu besar
(buah & daun)
8. Daun bidara & buah kurma merah/bidara
Berkesan merawat darah
tinggi serta migrain atau sakit kepala yg selalu dialami oleh pesakit drh
tinggi.Tetapi tidak boleh diambil setiap hari kerana melemahkan badan. Seminggu
ambil 2-3 kali. Seeloknya dicampur jintan hitam dan halba.
Nota : Daun durian belanda, daun bidara, buah mahkota
dewa, dan cuka epal tidak seharusnya dicampur sekali kerana kesan sampingan yg
terlalu kuat.
No comments:
Post a Comment