Pokok Bambangan merupakan sejenis
tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang
lain. Nama botaninya Mangifera pajang. Pokok
Bambangan ("Mangifera pajang")[merupakan salah satu spesies
Mangifera, ialah genus tumbuhan berbunga dalam keluarga gajus, Anacardiaceae.
Ia mengandungi kira-kira 69 spesies.
BUAH BAMBANGAN MAMPU BUNUH
SEL KANSER PAYUDARA
Buah Bambangan mirip seperti
mangga ini mempunyai banyak faedah yang tak pernah kita ketahui. Tahukah anda,
buah bambangan dapat mematikan sel kanser kira-kira 15% dalam masa 24 jam?
Malah, buah ini turut tersenarai dalam tumbuhan terancam International Union
for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
Buah ini juga banyak didapati di
Sabah dan Sarawak pada kawasan pendalaman yang ditanam oleh penduduk Orang
Asli. Seorang saintis Universiti Tun Hussein Onn (UHTM) menemui khasiat
disebalik biji bambangan bagi menyekat pertumbuhan sel kanser payudara.
MELAWAN KANSER
Dr. Mohd Fadzelly Abu Bakar telah
membuat pertemuan kira-kira 15% daripada sel-sel payudara mati dalam masa 24
jam. Buah ini juga bagus bagi kaum wanita untuk mengelak dari pertumbuhan sel
kanser payudara.
Kesan selepas 48 jam
Menurut saintis ini, sel kanser
payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila ekstrak biji bambangan
didedahkan kepada sel berkenaan, manakala, tindak balasnya bermula dalam tempoh
48 jam pula. Dalam tempoh 72 jam, hampir 90% populasi sel kanser payudara mati.
VARIASIKAN CARA
MAKAN
Bagi menikmati buah ini kaedah
mengupasnya agak berbeza. Ianya tidak seperti buah mangga yang memiliki kulit
nipis, malah, buah bambangan ini kulitnya agak tebal dan cara mengupas adalah
mengoyakkan kulit tersebut.
Ada masyarakat gemar makan buah
ini bersama garam dan cili. Bagi mendapatkan rasa yang lebih sedap, buah
bambangan ini sesuai dijadikan jeruk. Malah, ianya juga sesuai jika dicampur
dengan sambal belacan dan makan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment