Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang
merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga
ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah
diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam,
ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam
peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni
dipanggil chylomicron.
Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada
peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol
ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada
peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan
kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali
jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol
yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein
ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme
kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’
manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.
PENYEBAB UTAMA SALUR DARAH TERSUMBAT DAN
RISIKO TINGGĪ DISERĀNG PENYAKĪT JĀNTUNG & STRŌK
KENCĪNG MANĪS
DARĀH TINGGĪ
KOLESTRŌL
KOLESTRŌL BERPUNCA DARI PEMAKANĀN.
Bila ūmur sudah meningkāt,pemakanān
perlu dijaga,elakkān dari makanān yang berlemāk,berminyāk,manīs dan juga
terlalu masīm,makanān yang banyak kolestrōl seperti :
Dagīng kambīng
Makanān Bersantan
Kēju & Mentega
Coklat & Susu
Kunīng Telur
Telūr Burung Pūyuh
Kolestrōl yang tinggī dalam darāh boleh
membawa kepada penyakīt kronīk,risīko tinggī terkena serangān jāntung.
TANDA-TANDA AWAL SERANGĀN KOLESTRŌL
Kēbas tangãn
Bengkāk gusī dan Lidāh
Sakīt Dadā
Rasa berdèbar dan bimbg scara tìba2
Batûk brpanjangan
No comments:
Post a Comment