Sunday, March 4, 2018

PENYEBAB UTAMA SALUR DARAH TERSUMBAT DAN RISIKO TINGGI DISERANG PENYAKIT JANTUNG & STROK


Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.

Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.

Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.


PENYEBAB UTAMA SALUR DARAH TERSUMBAT DAN RISIKO TINGGĪ DISERĀNG PENYAKĪT JĀNTUNG & STRŌK


KENCĪNG MANĪS
DARĀH TINGGĪ
KOLESTRŌL

KOLESTRŌL BERPUNCA DARI PEMAKANĀN.

Bila ūmur sudah meningkāt,pemakanān perlu dijaga,elakkān dari makanān yang berlemāk,berminyāk,manīs dan juga terlalu masīm,makanān yang banyak kolestrōl seperti :

Dagīng kambīng
Makanān Bersantan
Kēju & Mentega
Coklat & Susu
Kunīng Telur
Telūr Burung Pūyuh

Kolestrōl yang tinggī dalam darāh boleh membawa kepada penyakīt kronīk,risīko tinggī terkena serangān jāntung.


TANDA-TANDA AWAL SERANGĀN KOLESTRŌL

Kēbas tangãn
Bengkāk gusī dan Lidāh
Sakīt Dadā
Rasa berdèbar dan bimbg scara tìba2
Batûk brpanjangan






No comments:

Post a Comment