Teh adalah minuman berkafeina dan dihasilkan
daripada daun atau pucuk pokok renek Camellia sinensis atau Camellia thea di
dalam air panas dan sejuk, melalui cara rendaman atau campuran. Cara
pemprosesan melibatkan pengoksidaan, pemanasan dan pengeringan. Selain itu,
untuk memberi rasa yang berlainan dan peningkatan kualiti, teh dicampurkan
dengan pelbagai jenis herba, rempah, bunga dan perasa buah.
Perkataan "teh" juga digunakan, secara
lanjutan, untuk sebarang rendaman buah atau herba; sebagai contoh, "teh
rosehip" atau "teh camomile". Dalam kes ini di mana tidak
terdapat daun teh Camellia sinensis, sesetengah orang cenderung memanggil
mereka "tisane" atau "teh herba" untuk mengelakkan
kekeliruan. Rencana ini adalah mengenai teh "biasa", Camellia
sinensis.
JANGAN DIBUANG UNCANG TEH, INI SEBABNYA KENAPA
PERLU DISIMPAN
SEGARKAN TANAMAN
Enzim dan mineral yang terkandung di dalam seuncang
teh cukup besar manfaatnya pada tanaman. Ia dikatakan mampu menyuburkan tanaman
malah hasilnya pokok akan lebih cepat berbunga dan berbuah. Jadi selepas sahaja
habis menggunakannya, letakkan sahaja pada pasu di rumah anda.
DAGING LEBIH LEMBUT
Bukan hanya lembut, bahkan daging juga beraroma
lebih harum dan segar dengan adanya uncang teh. Caranya, perapkan daging dengan
lebihan uncang yang telah digunakan. Gunakan dua uncang untuk rasa lebih enak
dan harum. Biarkan diperap bersama daging selama 30 minit kemudian masaklah
seperti biasa. Mahu lebih hebat lagi, buka uncang dan gaulkan serbuknya ke
dalam daging.
HILANGKAN BAU KASUT
Kasut berbau memang buat rasa rendah diri. Nak
hilangkannya jadi satu masalah pada kita. Tak payah pening kepala lagi, ambil
sahaja uncang yang sudah dikeringkan dan letakkan ke dalam kasut yang berbau.
Boleh juga gunakan uncang yang masih baru namun hasilnya tidaklah sama seperti
selepas digunakan.
SEGARKAN ALMARI
Bukan hanya hilangkan bau kasut, anda juga boleh
letakkan ke dalam almari pakaian. Syaratnya perlu keringkan dahulu uncang teh
yang basah. Kemudian barulah digantungkan di dalam almari. Hasilnya baju berbau
lebih harum dan segar. Bau kayu dari almari juga akan hilang.
LAP CERMIN
Uncang teh yang telah digunakan juga boleh
digunakan untuk mencuci kekotoran di rumah anda seperti mengelap cermin,
menghilangkan kesan kotor di lantai malah singki juga boleh dibersihkan dengan
cara ini. Menarik.
RELAKSKAN MATA
Bagi merehatkan mata atau mengatasi masalah mata
yang kepenatan, rendamkan 2 uncang teh yang telah digunakan di dalam air sejuk
selama 2 hingga 3 minit. Kemudian letakkan uncang tersebut di kelopak mata dan
biarkan selama 10 minit. Anda boleh juga tidur sebentar untuk hilangkan
ketegangan ini. Biarkan seketika dan relaks. Mata akan kembali segar.
No comments:
Post a Comment