Pokok Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla) merupakan spesies pokok dalam keluarga mulberi (Moraceae), yang merupakan pokok tempatan di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam
Buah nangka sememangnya sedap untuk dimakan. Namun ramai yang mengelak biarpun rasanya manis dan sedap. Ia sering dianggap sebagai makanan yang menyebabkan angin dalam badan.
Kalau korang nak tau, buah nangka ni ada banyak khasiat dan kebaikannya. Dibawah ni saya share beberapa petua kecantikan guna biji nangka.
1 - HILANGKAN KEDUTAN DI WAJAH
Campuran biji nangka dengan susu segar dapat menghilangkan kedutan ringan di wajah.
Caranya :
- Rendam biji nangka dalam susu sejuk seketika, kemudian, kisarkan campuran tersebut.
- Setelah itu, sapukan pada kedutan pada wajah. Amalkan setiap hari.
PETUA 2 - SIHATKAN RAMBUT
Bagi yang mengalami masalah rambut yang lambat panjang, boleh lah mencuba petua makan biji nangka.
- Basuh bersih biji nangka, rebus hingga empuk dan boleh dimakan.
- Biji nangka juga boleh membantu melancarkan edaran darah pada kulit kepada sekaligus mampu menyuburkan rambut.
PETUA 3 - CANTIKKAN KULIT
Caranya :
- Rendamkan biji nangka dalam susu bersama madu.
- Kemudian, kisar semua bahan tersebut dan sapukan pada keseluruhan wajah.
- Biarkan hingga kering dan bilas bersih.
1. MELAWAN KANSER
Buah nangka adalah satu makanan anti kanser, kerana ia mengandungi nutrien phytonutrients yang mampu melawan punca kanser.
2. BAIK UNTUK MATA
Kandungan vitamin A serta C dalam nangka adalah antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh dan dapat menjaga kesihatan mata kita
3. MENJAGA TEKANAN DARAH
Kandungan kalium yang sangat tinggi dimana amat berguna untuk menjaga tekanan darah supaya terus normal dan mencegah sebarang jangkitan.
4. MENCEGAH RISIKO HEART ATTACK & STROKE
Buah nangka juga mempunyai banyak vitamin B seperti niacin, riboavin, thiamin serta folat yang dimana ianya amat diperlukan oleh tubuh kita.
5. MEMBANTU PEMBENTUKAN TULANG
Beton (dalam biji nangka) dapat berikan kandungan gizi seperti protein, karbohidrat serta tenaga yang tidak kurang hebat seperti buahnya.
Mineral yang sangat penting seperti zat besi, fosfor, serta kalsium yang mana dapat menjadi peranan paling utama dalam pembentukan, memperkuat dan meningkatkan kesihatan tulang.
Rajin makan buah nangka boleh kurangkan risiko osteoporosis. Bukan hanya itu, kandungan kalium dalam nangka juga boleh mengurangkan kadar kehilangan kalsium melalui ginjal.
No comments:
Post a Comment