Thursday, November 26, 2020

DAUN PANDAN DAN KHASIAT UNTUK KESIHATAN

Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya bagi orang-orang India. Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.

Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau lebih wangi. Pokok Pandan merupakan sejenis tumbuhan tropika dalam keluarga genus Pandanus dan digunakan dengan meluas dalam masakan di Asia Tenggara. Ia ialah pokok hijau menegak dengan daun panjang halus seperti bilah berjambak dan akar berkayu. Pokok ini adalah mandul dan jarang berbunga, dan ia membiak melalui keratan.

DAUN PANDAN BANYAK KHASIAT UNTUK KESIHATAN

  1. Menurunkan darah tinggi..(rebus dan minum airnye).*
  2. Mengubati Lemah Saraf..(rebus dan minum airnye).
  3. Masukkan daun pandan dalam masakan boleh elakkan makanan cepat basi..
  4. Buang angin dalam badan..(rebus dan minum airnye).
  5. Amalan minum air rebusan daun pandan boleh matikan kuman dalam darah..
  6. Meringankan sakit kepala .
  7.  Mengatasi masalah sembelit..(rebus dan minum airnye).
  8.  Menyembuhkan insomnia..(rebus dan minum airnye).
  9. Mencantikkan kulit / awet muda..(rebus dan minum airnye).
  10. Akar daun pandan direbus elok untuk ibu dalam pantang amalkan selama 40hari untuk mengecutkan peranakkan..*
  11. Melembutkan daging dan wangikan masakan..
  12. Menghilangkan bau busuk dalam peti dan kreta..


No comments:

Post a Comment