MAKANAN TAMBAHAN
Spirulina adalah nama bagi satu
bentuk makanan tambahan yang mirip kepada Chlorella dan Aphanizomenon
flos-aquae (Alga Biru Hijau). Spirulina wujud dalam dua jenis spesis
cyanobacteria: Arthrospira platensis, dan Arthrospira maxima. Keduanya serta
juga spesis Arthrospira yang lain pernah diklasifikasikan dalam genus
Spirulina. Kini, terdapat persetujuan bahawa mereka adalah dari jenis genus
berbeza, dan spesis makanan yang tergolong dalam kumpulan Arthrospira; walau
bagaimanapun, istilah Spirulina yang lama masih lagi sering digunapakai.
Spirulina dituai dari serata dunia, dan sering digunakan sebagai makanan
tambahan serta sebagai makanan lengkap dan boleh didapati dalam bentuk tablet,
kepingan, serbuk dan juga cecair. Ia juga digunakan sebagai makanan binatang
tambahan untuk industri akuakultur, akuarium dan ternakan ayam.
Adakah makanan tambahan perlu?
Satu kajian yang dilakukan di
Amerika Syarikat menunjukkan keperluan makanan tambahan termasuk ketiadaan
pengambilan vitamin didapati antara penyebab penyakit kronik. Kajian tersebut
merumuskan bahawa lebih daripada 80 peratus rakyat Amerika tidak mengambil
keperluan harian buah-buahan dan sayur-sayuran yang membekalkan mikro nutrien
yang penting.
Ramai beranggapan bahawa penyakit
jantung merupakan penyakit bagi golongan berumur. Tanggapan ini adalah tidak
benar kerana amalan diet dan gaya hidup boleh menyebabkan perkembangan awal
bermulanya penyakit jantung dan penyakit kronik lain.
Bagi masyarakat di negara maju
seperti Amerika Syarikat dan sebagainya, pengambilan makanan segera seperti
makanan bergoreng dan minuman ringan yang mengandungi gula yang tinggi telah
menjadi sebahagian daripada amalan diet harian.
Seorang ahli Biokimia dari
Kanada, Lyle McWilliam, mengatakan makanan tambahan merupakan satu keperluan
seperti insurans kesihatan peribadi. Makanan tambahan adalah penting untuk
mengekalkan mutu kesihatan. Beliau juga mengatakan orang ramai sukar memilih
jenama makanan tambahan yang boleh dipercayai ekoran lambakan pelbagai jenis
makanan tambahan di pasaran.
Sebelum mengambil makanan
tambahan, mereka perlu mengambil kira beberapa kriteria kerana khasiat bagi
setiap makanan tambahan tidak sama. Di antara kriteria tersebut ialah
memastikan sama ada produk berkenaan mengandungi spektrum penuh nutrien dan
berupaya menyerap rumusan bio yang dibolehkan. Pengguna juga perlu mengetahui
tahap potensi optimum bagi mengetahui keberkesanannya sebagai makanan tambahan.
Makanan kesihatan tambahan yang
lengkap hendaklah mengandungi semua vitamin dan mineral penting yang boleh
bertindak untuk melambatkan percepatan proses penuaan dan serangan penyakit
kronik.
Menurut beliau lagi, terdapat 18
kriteria penting digunakan dalam menganalisis produk makanan tambahan seperti
siap sepenuhnya, potensi, pembentukan mineral, kesihatan hati, kesihatan
metabolik, potensi toksik, kesihatan penglihatan, kawalan radang sokongan
antioksidan dan kesihatan tulang.
Maklumat tentang makanan Tambahan
Pentadbiran Makanan dan
Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (US FDA) mendefinisikan makanan tambahan
berdasarkan Akta Kesihatan dan Pendidikan Makanan Tambahan 1994 sebagai produk
yang dimakan dan mengandungi makanan tambahan.
Bahan-bahan makanan yang
dimaksudkan termasuklah tumbuhan serta asid amino, vitamin, garam galian dan
herba.
Ia juga mengandungi gentian
seperti enzim, tisu-tisu organ, glandular dan metabolit.
Makanan tambahan ini juga boleh
menjadi ekstrak atau pekatan yang boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul,
gel lembut, kapsul lembut, cecair atau serbuk.
KESAN SAMPINGAN
Dua bahaya utama pengambilan
makanan tambahan jika seseorang cuba mendiagnos diri sendiri, iaitu:
* Tindak balas alahan seperti
hipersensitif,
* Dos berlebihan - seperti
hipervitaminosis iaitu pengambilan vitamin secara berlebihan yang boleh
mengakibatkan gangguan pada sistem penghadaman.
Bahan gantian yang boleh
menyebabkan kerosakan kekal jika diambil dalam dos yang banyak dan tinggi
seperti:
* Asid nikotin - dikaitkan dengan
kerosakan sel.
* Fosforus - boleh merosakkan
organ- organ dan tisu.
* Zink - boleh merosakkan sistem
pertahanan tubuh.
* Kromium pikonulat - boleh menyebabkan
kanser.
No comments:
Post a Comment