KOLESTROL
Kolesterol ialah bahan berlemak
(lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan.
Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam
darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
Kolesterol pemakanan datang
daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol
diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein.
Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.
Hati mampu menyingkirkan
kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta
merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati
mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati
menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut
dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil
lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh
bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein
ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol LDL yang terhasil
daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai
kolesterol jahat manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.
10 MAKANAN ANTI
KOLESTROL DAN BAIK UNTUK DIAMALKAN
1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan
popular yang diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein,
lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung
dan kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia
membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik
(HDL)
2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat
besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL
sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar
seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi.
3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering,
limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya
mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko
sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato,
bawang serta delima.
4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum
jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan
kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian
memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan
mencegah berlaku kemak dlm badan
5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak
omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi
tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.
6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang
mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal
bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada
serangan jantung
7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam
mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi.
Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh
8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu
menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap
hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.
9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik
yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh
menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan
risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak &
kolestrol anda.
10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras
kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam
jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh.
Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat
minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet
seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.
No comments:
Post a Comment