TELUR
elur
ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering
dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang
baik.
Kebanyakan
telur yang boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri
daripada kulit telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen,
kuning telur, serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur
boleh dimakan, walaupun kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta
kaviar juga boleh dimakan.
Kuning
telur merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara
meluas dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian
Amerika Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan
Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
PETUA MENGETAHUI KUALITI
TELUR
Rendamkan
telur ke dalam air.
1)
Telur terbaring di dasar bekas bererti telur itu berat dan masih BARU.
2)
Telur sedikit miring di dasar bekas bererti telur sudah 1 minggu.
3)
Telur berdiri di dasar bekas bererti telur sudah 1 minggu.
4)
Telur terapung bereti telur sudah lama dan berkemungkinan busuk.
No comments:
Post a Comment