KELOR
Pokok kelor, juga dikenali sebagai
merunggai, rambungai, rembungai, lemunggai, atau moringa adalah sejenis pokok
daripada keluarga Moringaceae. Lemunggai mempunyai pelbagai kegunaan dari akar
hingga buahnya, mudah ditanam dan mudah sesuai dengan apa-apa cuaca. Ia berasal
dari India.
Lenggai (pod) Kelor ("Moringa
oleifera") di Panchkhal, Nepal
Pokok Kelor merupakan spesies ditanam
secara meluas dalam genus Moringa, yang merupakan satu-satunya genus dalam
keluarga Moringaceae. Dalam bahasa Inggeris ia dipanggil : moringapokok kayu
dram (dari bentuk lenggi biji benih tiga segi yang panjang dan langsing), pokok
minyak ben, atau pokok benzoil (dari minyak yang dihasilkan dari benihnya). Ia
merupakan pokok cepat tumbuh, tahan kemarau tempatan di kaki bukit selatan
Himalayas di barat laut India, dan ditanam secara meluas di kawasan tropika dan
separa tropika di mana lenggai muda dan daunnya digunakan sebagai sayuran. Ia
juga boleh digunakan bagi membersihkan air dan membersihkan tangan, dan
kadang-kala digunakan dalam perubatan herba.
KEBAIKAN BUAH KELOR UNTUK KESIHATAN
Ramai yang menggemari buah kelo kerana
rasanya yang enak. Tetapi ramai yang kurang mengetahui yang buah ini mempunyai
khasiat dari segi kesihatan dan perubatan. Nama saintifiknya adalah Moringa
oleifera dan
1. buah ini amat baik untuk jantung, saraf dan peredaran darah.
2. Buah kelo amat berkesan untuk meredakan demam panas.
3. Air perahan daun kelo bukan sahaja kaya dengan vitamin A, vitamin C dan
kalsium, malahan juga mengandungi asid amino yang bersifat antibakteria yang
membantu menambahkan darah dan menentang berbagai jenis penyakit.
4. Jus buah kelo digunakan untuk tujuan melawaskan kencing
5. membantu menghilangkan rasa kembung dan senak akibat ketidakcernaan.
No comments:
Post a Comment