Pokok Ulam Raja (nama lain: Pokok kenikir)
merupakan tumbuhan tropika yang berasal dari Amerika Latin, tetapi tumbuh
meliar dan mudah didapati di Florida, Amerika Syarikat, serta di Malaysia dan
negara-negara ASEAN. Ulam Raja adalah sejenis spesis bunga intan berayun yang
berwarna unggu atau kuning dan berbunga kecil. Manakala pokok bunga yang
berwarna kuning jarang digunakannya sebagai ulam, yang berwarna unggu merupakan
sayuran ulam yang amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah dengan
budu, sambal belacan atau tempoyak serta cincalok.
Berdasarkan kajian tempatan, ulam raja mengandungi
3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium
dan vitamin A.
Herba ini adalah herba semusim mencapai ketinggian
hampir satu meter. Batangnya berwarna hijau tua dan keunguan sedikit.
Kebiasaannya herba ini bercabang banyak di bahagian atas.
Daunnya bergaris bentuk ovat atau segi tiga dengan
anak daunnya yang runcing, kesat dan berwarna hijau tua. Bunganya bertangkai
panjang, berwarna kuning keunguan. Daun herba ini mengeluarkan bau apabila
diramas.
KHASIAT ULAM RAJA
1.
Ulamnya yang
digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara tradisi untuk
memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk menguatkan tulang.
2. Ulamnya mempunyai
keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang
segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid
askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam
ulam raja.
3. Bahan-bahan
antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang
wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik,
asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan
ulam raja untuk mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri
daripada kandungan antioksidanya yang tinggi.
4.
Memperbaiki
peredaran darah dan mencuci darah dari bahan toksid.
5.
Ia juga dikatakan
dapat menguatkan tulang.
6. Klorofom yang
diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan
bipyridine yang dikatakan dapat terencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan
fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.
No comments:
Post a Comment