Epal (Malus domestica) merupakan sejenis
tanaman saka berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan
juga antara tanaman yang paling banyak dicucuk tanam di dunia.
Pokok epal berasal dari Asia Barat, di mana
leluhur liarnya masih ditemui. Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka)
epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini.
Kultivar epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu,
walaupun bercambah dari penanti yang sama.
Kultivar berlainan dari epal mempunyai perasa
berlainan berbeza, dan ini boleh dipisahkan kepada dua faktor terasing dari
perasa dan tekstur.
Epal boleh ditinkan, dijuskan, dan secara
pilihan ditapaikan bagi menghasilkan jus epal, tuak, siderkin, cuka, dan
pektin. Tuak epal suling menghasilkan spirit, applejack dan Calvados. Wain epal
boleh juga dibuat. Mereka membuat buah lunchbox popular juga.
Epal merupakan ramuan penting dalam banyak
pencuci mulut salju, contohnya pai epal, krumble epal, epal garing dan kek
epal. Mereka selalunya dimakan dipanggang atau direbus, dan mereka juga boleh
dikeringkan dan dimakan atau dijadikan semula (direndam dalam air, alkohol atau
sesetengah cecair lain) untuk kegunaan kemudian. Epal Puréed umumnya dikenali
sebagai sos epal. Epal juga dibuat kepada mentega epal dan epal agar-agar.
Mereka juga gunakan masak dalam hidangan daging.
Di UK, epal tofi adalah konfeksi tradisional
yang dibuat dengan mensalutkan epal dalam tofi panas dan membenarkannya
menyejuk. Perlakuan sama di AS adalah epal gula-gula (disalutkan dengan
cangkerang keras dari sirap gula yang dikristalkan), dan epal karamel,
disalutkan dengan karamel yang disejuk.
Epal dimakan dengan madu pada tahun Baru
Yahudi dari Rosh Hashanah untuk melambangkan tahun baru yang manis.
Kebun dengan dusun epal mungkin membukakan
mereka kepada awam, jadi pengguna mungkin pada diri mereka memetik epal yang
akan mereka beli.
Manfaat Apel Merah :
1. Mengandung nutrisi yang penting untuk
tubuh
2. Kulit Sehat dan Terawat
3. Menambah Energi
4. Menurunkan kadar kolesterol
5. Memperkuat sistem kekebalan tubuh
6. Mengurangi resiko penyakit diabetes
7. Melancarkan pencernaan
8. Penglihatan lebih jelas dan jernih
9. Obat Diet Alami
10. Obat Kesehatan Gigi
11. Mencegah Penyakit Kanker
12. Mencegah Penyakit Alzheimer
No comments:
Post a Comment