Limau nipis
(nama botani: Citrus aurantifolia) merupakan sejenis tumbuhan yang buahnya
dijadikan air minuman dan juga dicampur dalam masakan. Limau nipis dipercayai
berasal dari India dan Myanmar atau Asia Tenggara. Kini, ia ditanam hampir di
seluruh kawasan tropika dan subtropika.
Buahnya
terkenal sejenis perisa yang penting dalam masakan Melayu seperti mi rebus, mi
bandung, dan lain-lain. Pokoknya pula adalah lebih kurang 5 m tinggi.
Limau nipis
juga boleh dijadikan air yang menyegarkan untuk diminum semasa hari panas
terik. Ia turut dicampurkan kepada air teh o bagi menambahkan kelazatan.
KHASIAT BUAH LIMAU NIPIS
Jus buah
limau nipis membunuh kuman disenteri, kolera dan tifoid. Asid sitrik yang
terkandung dalam limau nipis berkesan menghilangkan lemak dan menguruskan
badan. Asid sitriknya juga boleh digunakan untuk melegakan perut dan
melancarkan penghadaman. Limau nipis juga mengandungi vitamin A dan vitamin C.
Selain itu antara khasiat buah Limau Nipis adalah :
Mengurangkan Lelah
1.
Melegakan
Pening Kepala
2.
Mengatasi
Masalah Badan Berbau
3.
Menyembuhkan
Sakit Tekak
4.
Menyejukkan badan
No comments:
Post a Comment