Epal (Malus domestica) merupakan sejenis tanaman saka berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan juga antara tanaman yang paling banyak dicucuk tanam di dunia.
Pokok epal berasal dari Asia Barat, di mana
leluhur liarnya masih ditemui. Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka)
epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini.
Kultivar epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu,
walaupun bercambah dari penanti yang sama
Mengikut kajian, epal boleh Berbanding dengan
buah-buahan yang lain dan sayur-sayuran, epal mengandungi jumlah vitamin C yang
tidak seberapa, tetapi kaya dengan sebatian antioksidan yang lain. Biarpun
tidak sebanyak buah-buahan lain, namun kandungan serabut dalam epal membantu
mengawal pergerakan usus secara lembut dan sihat, maka ia dapat mengurangkan
risiko barah kolon.,
Terbukti bahawa bahawa epal yang dibiakkan
secara in vitro memiliki sebatian fenol yang boleh mencegah barah serta
menunjukkan aktiviti antioksidan. Fitokimia fenol yang utama dalam epal adalah
kuersetin, epikatekin, dan prosianidin B2
Apel Hijau memiliki kandungan nutrisi di mana
menimbulkan manfaat-manfaat yang tidak sedikit. Baik untuk segi kesehatan
maupun manfaat lainnya. Apel Hijau mengandung Vitamin B1, B2, B6, C, E, dan K.
Buah yang sering dimasak menjadi keripik ini juga mengandung Panthotenic Acid
dan Folate.
Manfaat Apel Hijau :
1.
Apel Hijau Dapat Menyehatkan mata
2.
Apel Hijau Memberi tenaga yang cukup
3.
Apel Hijau Sebagai antioksidan
4.
Apel Hijau Dapat Memperbaiki jaringan tubuh
5.
Apel Hijau untuk mencegah pendarahan
6.
Apel Hijau Melancarkan pencernaan
7.
Apel Hijau Membuat rambut sehat
8.
Apel Hijau Efektif Menyehatkan gigi
9.
Apel Hijau Menghindari penyakit Alzhaimer
10. Apel Hijau Mencegah Parkinson
11. Apel Hijau Ampuh Mencegah Diabetes
12. Apel Hijau Untuk Diet dan Makanan Alternatif
13. Mengurangkan risiko barah kolon, barah prostat dan barah paru-
paru.
14.
Serat epal juga membendung penyakit jantung
15.
Mengawal berat badan dan tahap kolesterol
No comments:
Post a Comment