Bangun-bangun,
bebangun, pokok ubat batuk, raja bangun, hati-hati hijau atau sedingin ataupun
nama saintifiknya Plectranthus amboinicus / Coeus amboinicus merupakan sejenis
herba wangi dan boleh dimakan.
Ia
selalunya dimakan sebagai ulam dan juga digunakan sebagai ubat tradisional.
Pucuk muda bangun-bangun segar dimakan dengan cecahan seperti sambal belacan,
budu, cencaluk atau lain-lain pencecah. Rasanya manis, lemak sedikit pedas
serta berangin.
Pokok
bangun-bangun atau dikenali juga dengan ati-ati hijau biasa ditanam sebagai
ulaman dan penyedap rasa dalam masakan. Pucuk mudanya dijadikan ramuan untuk
sambal tempoyak. Ia juga dijadikan ramuan untuk nasi ulam. Bangun-bangun senang
membiak melalui keratan batang dan daun. Medium pilihan ialah tanah gembur yang
mempunyai pengaliran air yang baik dan terdedah kepada cahaya matahari.
Kegunaan
dan Khasiat:
Bangun-bangun
terkenal dalam perubatan Melayu dan Cina terutamanya untuk menjadi penawar
kepada batuk, mual-mual , sakit kepala dan masalah pencernaan. Caranya sehelai
daun bangun-bangun diseduh dengan air panas dan dimasukkan sedikit gula batu
sebelum di minum.
Jusnya
pula boleh dijadikan ubat untuk asma, batuk dan bronkitis. Daun nya yang
dilumatkan dapat menjadi penawar gigitan serangga bisa dan kulit melecur dengan
cara menampal daun lumat yang telah menjadi seperti pes pada bahagian yang
terlibat.
No comments:
Post a Comment