Cermai atau
nama saintifiknya Phyllanthus acidus merupakan satu-satunya pokok dalam
keluarga Phyllanthaceae yang boleh dimakan.
Buah cermai
biasanya dimakan mentah bersama garam atau dijadikan jeruk (masin/masam ataupun
manis). Buah muda boleh dijadikan ulam dengan ditumbuk bersama dengan sambal
belacan dan dimakan bersama nasi. Pucuk mentah atau yang dicelur atau direbus
boleh dicecah bersama sambal belacan, budu, cencaluk atau pencecah yang lain.
Rasa buahnya masam dan pucuk pula masam dan sedikit kelat. Terdapat biji benih
tunggal yang keras di tengah-tengahnya.
Buah Cermai
lebih sering dijadikan manisan karena rasanya yang asam. Tentu saja buah ini
memiliki manfaat yang menguntungkan bagi kesehatan kita.
Daun cermai
mengandungi banyak air, karbohidrat, saponin, flavonoida, tanin, polifenol,
protein, lemak, dan serat. Manakala buah cermai pula mengandungi serat, mineral
dan vitamin C.
KHASIAT BUAH CERMAI
Dikatakan
memakan pucuk cermai dapat merawat alahan kulit, penawar racun gigitan serangga
biasa, lumbago, sengal-sengal peha, tekanan darah tinggi, dan kanser.[perlu
rujukan] Buahnya pula dapat merawat sembelit.
Lain lain
khasiat buah cermai adalah : -
1. Mengubati
Sembelit
2. Mengatasi
Asma
3.
Meringankan Kanser
4.
Menyehatkan Kulit
5. Sebagai
Pelangsing
6. Menambah
Kekebalan Tubuh
7.
Menyihatkan Tulang
8. Baik
Untuk Pertubumbuhan
No comments:
Post a Comment