Cempedak
merupakan sejenis tumbuhan yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah
Cempedak banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur.
Nama saintifiknya ialah Artocarpus integer sinonim Artocarpus champeden
(Thunb.) Merr., Artocarpus polyphema Pers.). Pokok ini berasal dari kawasan
Asia Tenggara iaitu dari Semenanjung Malaysia, Brunei, Indonesia, dan pulau New
Guinea/Papua. Pokok Cempedak turut diperkenalkan ke Queensland. Pokok Cempedak
cepat tumbuh, dan pokok bersaiz serdahana mampu menghasilkan buah yang banyak.
Di Malaysia terdapat spesies liar yang dikenali sebagai pokok Bangkong yang
juga boleh dimakan.
Pokok
Cempedak jarang ditanam secara meluas kerana ia mudah diserang oleh bakteria,
iaitu Erwinia caratovora di mana dahan pokok yang diserang akan mengeluarkan
getah berwarna kehitaman dan akhirnya dahan tersebut akan mati.
Pokok
Cempedak menghasilkan buah secara bermusim di mana dalam setahun hanya terdapat
satu musim utama. Ini berbedza dengan nangka di mana buahnya tidak bermusim.
Buah cempedak dikenali sebagai 'multiple fruit' memandangkan ia terdiri
daripada gugusan banyak bunga betina dalam satu jambak. Buah cempedak mengambil
masa 100 hingga 120 hari untuk masak setelah bunganya mengorak.
Buah
Cempedak juga hampir sama dengan buah nangka di mana kulitnya dipenuhi dengan
duri-duri halus yang pendek. Walaubagaimana pun buah Cempedak adalah lebih
kecil dari buah
KHASIAT BUAH CEMPEDAK :
1.
Menyihatkan mata
2. Sebagai
bahan makanan
3.
Merendahkan kolesterol pada darah
4. Meredakan
tumor
5. Meredakan
malaria
6. Mengusir
parasit
7. Menjaga
pencernaan
8. Memberi
asupan air
9. Menjaga
daya tahan tubuh
10. Mencegah
risiko stroke
11.
Pelangsing tubuh
No comments:
Post a Comment