Limau atau
jeruk merupakan istilah am dan genus (Citrus) bagi serumpun tumbuhan berbunga
dalam keluarga Rutaceae. Kaji selidik baru-baru mendapati bahawa limau mungkin
berasal dari sekitar Australia, New Caledonia dan New Guinea.[1] Sesetengah
penyelidik percaya bahawa limau berasal dari suatu tempat di Asia Tenggara yang
bersempadan dengan India timur laut, Myanmar dan wilayah Yunnan di
China,[2][3][4] malah tempat inilah dipercayai sebagai asal-usul jenis limau
komersial seperti oren, mandarin dan lemon. Pertanian buah limau diperluas
sejak zaman purbakala; antara contoh terbaik ialah oren, lemon, limau gedang
dan limau nipis.
Khasiat limau mandarin
o
Limau kaya
dengan vitamin C yang dikatakan mampu melindungi tubuh daripada serangan
kanser, merangsang pengaliran darah serta menyembuhkan luka bahagian dalaman
dan luaran dengan lebih cepat.
o
Nilai kalsium
yang tinggi pula menguatkan gigi dan mujarab bagi meningkatkan ketahanan badan,
terutamanya tulang dari ancaman osteoporosis.
o
Selain
sebagai sumber vitamin C, buah limau juga merupakan sumber asid folik. Sebiji
buah limau dapat memenuhi 20 peratus daripada keperluan asid folik setiap hari.
Kadar pengambilan makanan dengan kandungan asid folik yang tinggi seperti buah
limau segar atau dalam bentuk jus mampu meningkatkan kadar asid folik.
o
Vitamin B
pula merupakan sumber utama bagi mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan
melawan penyakit jantung. Pektin, serat tinggi yang larut dalam air, telah
dibuktikan mampu menahan rasa lapar, di samping dapat mengurangkan tahap
kolesterol dalam darah.
o
Jus limau
mandarin dikatakan berupaya mengubati asma, tuberkulosis, demam, penyakit
bronkitis dengan merangsang larutan bergaram dalam paru-paru untuk melegakan
dan mengeluarkan kahak berlebihan serta melindungi paru-paru daripada
dijangkiti virus semula.
o
Karbohidrat
yang terdapat dalam buah limau merupakan karbohidrat sederhana, iaitu fruktosa,
glukosa dan sukrosa. Kandungan gula dalam buah ini akan bertambah apabila
buahnya semakin tua, namun kemasamannya pula semakin berkurangan. Buah yang
mendapat sinaran matahari yang mencukupi akan mengandungi gula dan vitamin C yang
lebih banyak
No comments:
Post a Comment