Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis
rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit
juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada
masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan
khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di
samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang
digemari sebagai ulam.
Kunyit Hitam
Nama lain dari kunyit hitam ini antara lain
adalah cadvar di turki, black turmenic di inggris, black hardy, black curcuma
dan masih banyak nama lainnya lagi di setiap negara. Berikut ini adalah anatomi
dari tanaman kunyit hitam:
Khasiat kunyit
hitam
Kunyit hitam digunakan sebagai ubat
tradisional terutama di negara asalnya, india. Di india, kunyit hitam digunakan sebagai ubat batuk, pneumonia,
demam dan penyakit asma. Selain itu kunyit juga digunakan sebagai ubat
mengurangkan migran dengan cara ditumbuk dan ditetakkan ke dahi serta mampu mengatasi
gigitan ular, serangga.
Kunyit hitam biasanya digunakan sebagai jamu
untuk mengatasi sakit perut, menambah nafsu seks, menambah stamina dan mengtasi
batuk. Selain itu juga digunakan sebagai pembersih darah. kunyit hitam juga
digunakan sebagai obat ruam, kadas dan kudis. Berikut ini adalah manfaat kunyit
hitam pada kesihatan:
Osteoarthritis
Osteoarthritis merupakan dimana terjadi sakit
pada bagian tulang dan sendi sehingga mampu membuat tulang kaku dan tidak
fleksibel. Kunyit hitam mengandung ibuprofen yang mampu membantu mengurangi
rasa sakit yang ditimbulkan oleh osteoarthritis.
Kulit gatal
Kunyit hitam juga mengatasi kulit gatal. kandungan
di dalam kunyit hitam yang mampu menjadi antiinflamasi sehingga selain
mengatasi kulit gatal, kunyit juga dapat dijadikan sebagai anti radang pada
kulit yang gatal tersebut.
slm
ReplyDeletewsalam
Deletewaalaikumusalam
Deleteslm
ReplyDelete