Pokok
Kaduk atau nama saintifiknya Piper sarmentosum merupakan tumbuhan yang banyak
terdapat di ASEAN. Daunnya menyerupai pokok Sirih tetapi berbeza dengan pokok
sirih, ia bukannya pokok memanjat, tetapi tumbuh di atas tanah.
Merupakan
sejenis sayuran tempatan yang mudah ditemui. Tumbuhan ini dikenali sebagai
Piper sarmentosum roxb dan berasal dari keluarga Piperaceae.
Air
yang direbus dengan akar pokok ini dapat melawaskan kencing. Daunnya mujarab
untuk merawat demam malaria dengan minum air rebusannya. Air rebusan ini juga
berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selsema ,sakit pinggang, sakit gigi dan
sengal-sengal tulang.
Rencana
ini ialah rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.
Kaduk
ialah sejenis tanaman yang banyak digunakan sebagai perisa dalam masakan melayu
seperti masak lemak terutamanya masak lemak udang dan ketam. Kaduk sedap
dijadikan ulam jika direbus dan dicicah dengan sambal belacan. Ia mudah ditanam
dan hidup subur terutamanya di kawasan-kawasan yang lembap dan hidup liar. Daun
kaduk lembut berbentuk bujur bulat, nipis, berwarna hijau tua, berkilat dan
berselang-seli manakala bunganya banyak, padat, sangat kecil dan tersusun
rapat. Ia adalah tumbuhan jenis memanjat yang sesuai hidup dikawasan beriklim
panas seperti tropika. Kaduk hidup meliar terutama di kawasan teduh, lembap
atau di bawah sudur pokok lain manakala penanamannya menggunakan kaedah keratan
batang.
Kegunaan
dan Khasiat:
Merawat
penyakit sembelit,sakit gigi,sakit malaria, cacing, lemah dan sakit dalam
tulang, batuk dan panau
Air
yang direbus dengan akar pokok kaduk dapat melawaskan kencing. Daunnya pula
mujarab untuk merawat demam malaria dengan cara meminum air rebusannya. Air
rebusan itu juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selesema, sakit
pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. Daunnya yang ditumbuk pula boleh
dijadikan ubat panau dengan cara menambal pada bahagian panau tersebut.
No comments:
Post a Comment