1.PETUA KENTANG
CEPAT EMPUK
Apa bila memasuk kan kentang lebih awal dalam masakan
ia akan membuatkan kuah menjadi lebih pekat.Untuk mengelak kan ini berlaku
rebus kentang di dalam periuk lain dan apa bila sudah empuk tos kan kentang dan
masuk kan dalam kuah tadi.
2.PETUA ELAK IKAN MELEKAT DI KUALI
Ambil beberapa keping asam gelugur(asam keping) dan
masuk kan ke dalam kuali ketika menggoreng ikan.Ikan akan lebih mudah di angkat
dan tidak akan melekat di kuali.
3.PETUA HILANGKAN HANYIR SUP AYAM
Untuk mengelak kan sup ayam berbau hanyair patikan
bahan tumisan di goreng sehingga wangi dan ayam dimasuk kan ketika kuah
mendidih.Cara ini akan membuatkan sup lebih sedap dan tidak berbau hanyir
4.PETUA MENYEDAPKAN IKAN YANG SUDAH BEKU
Ikan yang sudah beku memang rasanya sudah tidak segar
dan apabila di masak ianya tidak sedap.Untuk mengembalikan rasa segar ikan
tersebut ambil semangkuk susu dan rendam ikan tersebut.Apa bila ikan sudah
lembut masak seperti biasa.Ikan akan rasa lebih sedap dan berlemak malah rasa
nya lebih segar.
5.PETUA MASAK LEMAK CILI PADI LEBIH SEDAP
Masuk kan air kelapa ke dalam kelapa parut.biar
seketika.kemudian barulah diperah kepala tersebut.Ini akan membuatkan masak
lemak lebih sedap dan terasa kelainan nya.
6.PETUA HILANGKAN BAU HANYIR DAGING'
Selepas daging dipotong dan dibersihkan , rendam
daging dengan secawan tepung gandung dan sesudu kecil garam.Biarkan seketika
dan kemudian basuh lagi sehingga bersih.
7.PETUA HALAU LALAT KETIKA MEMASAK
kebiasaan nya lalat akan datang ketika kita menumis
dan menggoreng.Untuk mengelak kn lalat datang ambil beberapa tangkai daun kari
dan letak kan berhampiran kdapur anda.Anda juga boleh meletak kan beberapa
tangkai daun kari di meja makan untuk menghalau lalat.
8.PETUA BERAS LEBIH TAHAN LAMA
Ambil beberapa ulas bawang putih dan masuk kan ke
dalam tempat simpnana beras.boleh juga menggunakan beberapa tangkai cili kering
dengan kaedah yang sama.
9.PETUA SUP TULANG LEBIH SEDAP
Potong tebu kecil2 dan masuk kan ke dalam air rebusan
tulang.kemudian masuk kan bahan rempah sup .masak seperti biasa.Sup tulang akan
lebih sedap.
10.PETUA CUCUR LEBIH LEMBUT
Untuk melembutkan cucur ,masuk kan 1/2 cawan air panas
ke dalam tepungkmudian masuk kan air biasa dan kacau sebati.cucur lebih lembut
dengan menggunakan kaedah ini
11. PETUA HILANGKAN HANYIR IKAN
Rendam ikan dengan air asam jawa dan potong limau
kasturi atau limau nipis2 dan gaul bersama ikan dan air asam jawa.Biarkan
seketika.kemudian masak seperti biasa.
No comments:
Post a Comment