Sunday, November 29, 2020

KHASIAT KISMIS UNTUK KESIHATAN

Kismis adalah anggur yang dikeringkan dan dapat dimakan langsung atau digunakan dalam masakan. Pada abad ke-11 Masehi tentara salib memperkenalkan kismis di Eropa setelah kembali dari Mediterania. Kismis sangat manis karena memiliki konsentrasi gula yang tinggi, dan jika disimpan lama, gula tersebut akan terkristalisasi di dalamnya. Proses ini dapat menyebabkan kismis menjadi kasar, walaupun tidak berpengaruh bagi penggunaannya. 

Dekristalisasi kismis dapat dilakukan dengan merendam dalam cairan (alkohol, sari buah, atau air mendidih) sebentar untuk melarutkan gula.

Zabib, yang berasal dari bahasa Arab untuk menyebut kismis, merupakan buah kismis yang kering. Sementara nama kismis dalam bahasa Indonesia berasal dari kata "kishmish" di bahasa Hindi, Urdu, dan Persia.

Kismis merupakan anggur yang dikeringkan. Biasanya kismis terdapat dalam dua jenis iaitu kismis hitam dan kuning. Kismis boleh dimakan begitu sahaja atau digunakan dalam masakan. Selain itu kismis mengandungi banyak khasiat.

KHASIAT KISMIS 

  • Menambah berat badan
  • Meningkatkan penghasilan sel darah merah
  • Menjaga kesihatan dan kekuatan gigi
  • Kismis kaya dengan garam mineral dan vitamin vitamin yang baik untuk tubuh
  • Kismis baik untuk kecergasan minda
  • Serat yang tinggi dalam kismis bantu kurangkan sembelit
  • Membersihkan hati
  • Mencerahkan mata
  • Banyak nye khasiat kismis ni kan. Boleh jek kita jadikan kismis ni makanan harian untuk anak anak kita. Lagi sihat dan baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak anak kita tau.  Moga bermanfaat. 


No comments:

Post a Comment