Tuesday, December 1, 2020

PETUA MENGELAKKAN PEDIH PERUT KERANA MASAKAN CILI PADI PEDAS

Petua adalah prinsip dengan amalan luas yang tidak terikat dengan tepat atau berguna untuk setiap keadaan. Ia mudah dipelajari dan senang untuk diaplikasikan bagi mengira atau mengingati beberapa nilai, atau untuk membuat beberapa penentuan. Apabila dibandingkan dengan kaedah heuristik, satu konsep bersamaan digunakan dalam wacana matematik, psikologi, dan sains komputer, khususnya dalam rekabentuk algoritm

PETUA MENGELAKKAN PEDIH PERUT KERANA MASAKAN CILI PADI PEDAS

Pernah tak korabng makan sambal pedas lepastu terus berulang alik ke tandas? Mesti ramai pernah kann? Atul ada petua supaya korang tak perlu ulang alik ke tandas lagi lepasni. Petua ni daripada ibu mertua Atul sebab suami jenis peminat makanan pedas tapi seringkali sakit perut apabila makan makanan berasaskan cili padi yang pedas.


CARANYA

  1. Potong separuh daripada tangkai cili padi tersebut. Tangkai tersebut perlu dikisar/ditumbuk bersama cili padi kerana penawarnya ada pada tangkai.*
  2. Namun walaupun penawarnya ada pada tangkai, tangkai tersebut perlu dipotong separuh. Jika tidak dipotong langsung, rasa tangkai yang pahit akan mempengaruhi rasa masakan.
  3. Dah tahu kan. Jadi lepasni, bolehlah kita amalkan petua ini untuk mengelakkan perebutan "Bank Kecil" akibat makan cili padi


No comments:

Post a Comment