Sunday, December 3, 2017

PETUA MENGHILANGKAN BAU NASI HANGIT

NASI
Nasi ialah beras yang telah direbus dan ditanak. Penanakan diperlukan untuk membangkitkan aroma nasi dan membuatkannya lebih lunak tetapi tetap terjaga konsistensinya. Penanakan nasi dengan air berlebihan dalam proses perebusannya akan menghasilkan bubur. Di Asia dan Amerika Latin, nasi biasanya dimasak menggunakan periuk nasi elektrik.

PETUA MENGHILANGKAN BAU NASI HANGIT


KULIT BAWANG
Cuci dan masukkan kulit bawang ke dalam periuk nasi yang hangit.

DAUN SIRIH ATAU ROTI
Masukkan sehelai daun sirih atau sekeping roti ke dalam periuk nasi sebaik sahaja nasi sudah kering. Keluarkan apabila baunya sudah hilang.

DAUN PANDAN
Ambil beberapa helai daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.

DAUN PISANG
 Tutup periuk nasi dengan daun pisang.

AIR
Ambil semangkuk air dan letakkan di tengah-tengah periuknasi. Tutupkan dan angkat keluar apabila bau sudah hilang.

LADA KERING

Masukkan beberapa tangkai lada kering di atas periuk nasi. Nasi hangit tidakakan berbau.





No comments:

Post a Comment