NASI
Nasi ialah
beras yang telah direbus dan ditanak. Penanakan diperlukan untuk membangkitkan
aroma nasi dan membuatkannya lebih lunak tetapi tetap terjaga konsistensinya.
Penanakan nasi dengan air berlebihan dalam proses perebusannya akan
menghasilkan bubur. Di Asia dan Amerika Latin, nasi biasanya dimasak
menggunakan periuk nasi elektrik.
PETUA MENGHILANGKAN BAU
NASI HANGIT
KULIT BAWANG
Cuci dan masukkan kulit bawang ke dalam
periuk nasi yang hangit.
DAUN SIRIH ATAU ROTI
Masukkan sehelai daun sirih atau sekeping
roti ke dalam periuk nasi sebaik sahaja nasi sudah kering. Keluarkan apabila
baunya sudah hilang.
DAUN PANDAN
Ambil beberapa helai daun pandan, masukkan ke
dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.
DAUN PISANG
Tutup
periuk nasi dengan daun pisang.
AIR
Ambil semangkuk air dan letakkan di
tengah-tengah periuknasi. Tutupkan dan angkat keluar apabila bau sudah hilang.
LADA KERING
Masukkan beberapa tangkai lada kering di atas
periuk nasi. Nasi hangit tidakakan berbau.
No comments:
Post a Comment