DAGING
Daging,
dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
PETUA
MELEMBUTKAN DAGING
AIR
KELAPA
Rebus daging
bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
HALIA
DAN CAMPURKAN SEDIKIT GARAM
Tumbuk halia
dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran
setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti
biasa.
AIS
Masukkan
beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian
cuci. Daging akan cepat empuk.
DAUN
PANDAN
Rebus daging
bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging
seperti biasa.
DAUN
NANGKA
Rebus daging bersama daun nangka atau daun
betik. Kemudian masak
No comments:
Post a Comment