TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
TELUR MASAK LEMAK
BAHAN BAHAN
3 biji telur ayam
satu peket santan
bahan untuk
ditumbuk
sedikit kunyit
5 ulas bawang kecil
bahan tabur untuk
diatas
3 tangkai daun kari
6 tangkai cili
kering ( digunting halus-halus)
PROSES PENYEDIAAN
1 . masukkan santan
didalam periuk yang sederhana besar.
2 . masakan diatas
api yang kecil agar sanatn tidak pecah minyak.
3 . apabila
mendidih masukan telur sebiji demi sebiji.
4. tambahkan garam.
5 gorengkan daun
kari dan cili kering sehingga garing. (minyak sedikit sahaja
6. kemudian
masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk yang berisi telur tadi.
No comments:
Post a Comment