IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
MASAK LEMAK IKAN PARI
BAHAN BAHAN
1 kati ikan pari
½ biji kelapa
10 biji cili api
2 batang serai 2 keping asam gelugur
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka. Cili api, bawang merah dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat. Kelapa diperah ambil santannya. Serai dititik-titikkan.
Masukkan bahan yang telah ditumbuk lumat tadi ke dalam periuk bersama santandan serai jerangkan di atas api kemudian masukkan asam gelugur. Biarkan hingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan ikan kemudian tambah garam serta serbuk perasa secukupnya. Biarkan sehingga kuahnya pekat. Setelah ikan masak bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment