TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang dihasilkan oleh haiwan betina
untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai makanan, dan merupakan salah
satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang boleh dimakan, termasuk
telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit telur yang keras dan
berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur, serta berbagai-bagai
selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun kulitnya
biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
ACAR TELUR
BAHAN BAHAN
15 biji telur ayam
10 biji cili kering
2 tin kecil tomato
puri
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga
lawang
4 kuntum bunga
cengkih
2.5 sm kulit kayu
manis
2 sudu kicap
Sedikit kacang peas
BAHAN UNTUK DIGILING
½ sudu teh jintan
manis
1 sudu teh jintan
putih
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
- dimayang
Sedikit halia
Sedikit cuka, gula
dan garam
PROSES PENYEDIAAN
Telur direbus
sampai masak, setelah itu buang kulitnya dan goreng sebiji-sebiji hingga kuning
angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak
kemudian tumiskan bawang yang telah dimayang, setelah itu masukkan pula bahan
yang telah digiling tadi bersama air, cuka, gula, garam dan tomato puri serta
serbuk perasa.
Bila telah mendidih
masukkan telur, cili merah, kacang peas dan bawang besar. Setelah itu bolehlah
diangkat.
No comments:
Post a Comment