TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
KENTANG TELUR
BAHAN BAHAN
3 Biji Telur
3 Biji Ubi Kentang
Serbuk Perasa Ayam
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Cili
Garam
Minyak Masak
PROSES PENYEDIAAN
Pecahkan Telur
kedalam mangkuk bersama garam dan 1 sudu kecil serbuk perasa ayam, pukul sampai
telur tadi kembang.
Manakala kentang di
potong nipis-nipis (potong macam mana rupa pun tak pe)dan gaulkan bersama
serbuk lada hitam dan serbuk cili.
gorengkan kentang
tadi dalam minyak yang panas tapi api kena kecik ok. selapas kentang dah empuk
angkat dan campur bersama telur yang telah di pukul tadi (kacau@gaulkan).
kemudian gorenglah
telur bercampur kentang ini macam goreng telur dadar.
No comments:
Post a Comment