TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
KERABU TELUR MASIN
BAHAN BAHAN
5 biji telur Masin
yang telah di rebus
1 biji limau nipis
2 biji bawang merah
5 tangkai lada api(
nak pedas tambah lagi)
1 biji tomato
Secubit garam
(secukup rasa}
PROSES PENYEDIAAN
1. Telur Masin
dibuang kulit dan di belah dua.
2. Hiris bawang
merah, tomato dan lada, masukkan ke dalam mangkuk.
3. Perah limau
nipis kedalam mangkuk yang berisi telur tadi.
No comments:
Post a Comment