TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
PARPU TELUR
BAHAN BAHAN
6 biji telur
½ biji kelapa
3 cawan kacang dal
2 sudu besar minyak 1 labu bawang merah
8 labu bawang merah
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Rendam parpu
sehingga kembang. Mayang bawang merah dan lereng bawang besar. Panaskan minyak
dalam periuk. Tumis bawang merah.
Kacau hingga layu.
Masukkan kacang dal dan kacau sebentar. Masukkan bawang besar dan kacau selama
2 minit. Pecahkan telur sebiji-sebiji dan jangan kacau kuah itu.
Biarkan telur keras
semasa kuah menggelegak. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan telur daripada
hancur. Apabila semua telur telah keras, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment