TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
LEMAK CILI API TELUR MASIN
BAHAN BAHAN
5 biji telur masin
Semangkuk santan
pekat
Semangkuk santan
cair
1 batang serai -
diketuk
1 labu bawang besar
- ditumbuk
4 ulas bawang putih
- ditumbuk
3 biji cili merah -
ditumbuk
5 biji cili padi -
ditumbuk
1 sudu teh serbuk
kunyit
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan santan
cair bersama bahan yang ditumbuk. Ketukkan serai dan masukkan sekali bersama
serbuk kunyit.
Apabila mendidih
pecahkan telur masin satu persatu dan biarkan ia masak bersama api yang
perlahan.
Apabila telur mulai
keras, kacau perlahan dan masukkan santan pekat.Tunggu mendidih dan masukkan
garam.
No comments:
Post a Comment