TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
KARI TELUR
BAHAN BAHAN
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili muda
2 sudu besar serbuk
kari
½ biji kelapa parut
¼ cawan minyak
masak
2 sudu besar kicap
tomato
Garam secukupnya
1 sudu teh air
limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Telur direbus keras
& kupas. Bawang besar & bawang putih dicincang halus. Cili muda dibelah
2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air. Kelapa ambil 2 cawan santan.
Panaskan minyak
& tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning. Masukkan rempah, cili,
tomato, kicap, biar garing. Masak menggunakan api sederhana.
Masukkan santan,
telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah
sehingga pekat, (5 minit).
Sebelum menghidang,
telur dibelah 2 & aturkan di dalam pinggan. Perah air limau nipis ke dalam
sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.
No comments:
Post a Comment