Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
BAHAN BAHAN
10 biji telur ayam,
direbus kemudian digoreng
1 ½ cawan santan
pekat
3 biji bawang
besar, dihiris
1 sm lengkuas,
dititik
2 biji tomato,
dibelah empat
2 camca sedang cili
boh
2 sm halia, dihiris
2 batang serai,
dititik
½ camca teh serbuk
kunyit
1 keping asam
gelugur
Minyak untuk
menumis
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di
dalam kuali. Tumis bawang besar, halia, serai dan lengkuas. Apabila kuning
masukkan cili boh, serbuk kunyit dan santan.
Biar hingga
mendidih baru masukkan garam dan asam gelugur. Masak hingga kuah pekat baru
dimasukkan telur dan tomato. Kacau hingga rata. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment