TELUR AYAM
Telur ialah ovum yang
dihasilkan oleh haiwan betina untuk pembiakan. Ia sering dipergunakan sebagai
makanan, dan merupakan salah satu sumber protein yang baik.
Kebanyakan telur yang
boleh dimakan, termasuk telur-telur burung dan penyu, terdiri daripada kulit
telur yang keras dan berbentuk bujur, putih telur atau albumen, kuning telur,
serta berbagai-bagai selaput yang nipis. Setiap bahagian telur boleh dimakan, walaupun
kulitnya biasanya dibuang. Selain itu, telur ikan serta kaviar juga boleh
dimakan.
Kuning telur
merupakan kandungan utama untuk protein dan kolinadan digunakan secara meluas
dalam masakan. Oleh kerana kandungan proteinnya, Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai Daging dalam Piramid Makanan. Walaupun
nilai pemakanan telur, terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang bakal timbul
daripada kualiti telur, penyimpanan, dan alahan individu.
MURTABAK MAGGI
BAHAN BAHAN
1 paket mee maggi
7 biji telur
200 gm daging
cincang
2 tangkai cili
merah
1 biji bawang besar
daun sup
BAHAN2 UTK DIBANCUH :
1 paket perencah
maggi
2 sudu makan serbuk
kari daging/ayam
sedikit garam
Sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
1.Rebus mee maggi
dan toskan
2.Pukul telur
hingga kembang, masukkan daging cincang,cili merah,bawang besar & daun sup
yang telah dicincang.
3.Masukkan
bahan-bahan yang telah dibancuh dengan air.
4.Masukkan mee
maggi yang telah ditoskan dan kacau rata.
5.Masukkan ke dalam
acuan yang telah disapu mentega dan kukus selama 30 minit
No comments:
Post a Comment