Karat terdiri daripada besi oksida. Dalam penggunaan harian, istilah ini
digunakan bagi oksida merah, terbentuk oleh tindak balas besi atau ferum dan
oksigen dengan kehadiran air atau kelembapan udara. Lain-lain bentuk karat
wujud, seperti hasil tindak balas antara besi dan klorida dalam persekitaran
yang kekurangan oksigen - rebar yang digunakan dalam tiang konkrit bawah air
ialah contoh yang menghasilkan karat hijau. Beberapa bentuk karat dibezakan
melalui penglihatan dan melalui spektroskopi, dan terbentuk di bawah keadaan
yang berlainan. Karat terdiri daripada ferum(III) oksida, Fe2O3·nH2O terhidrat
dan ferum(III) oksida-hidroksida, FeO(OH)·Fe(OH)3.
Pada masa yang tertentu, oksigen dan air akan menyebabkan sebarang besi
bertukar sepenuhnya menjadi karat dan hancur. Permukaan karat adalah tidak
stabil dan rapuh, dan tidak memberikan perlindungan pada besi asas, tidak
seperti pembentukan patina pada permukaan tembaga. Berkarat ialah istilah yang
biasa bagi karat besi dan aloi, seperti besi keluli. Banyak logam lain
mengalami pengaratan yang sama, tetapi oksida yang terhasil biasanya tidak
dipanggil karat.
1. CUKA DAN GARAM
Hilangkan karat di periuk, kuali
dan belangga anda dengan membersihkannya dengan campuran cuka dan garam, kemudian
dijemur sehingga kering.
2. SOS TOMATO
Sapukan di tempat yang karat dan biarkan selama 2 jam. Kemudian bilas hingga bersih.
3. KULIT KENTANG
Letakkan kulit kentang di dalam
periuk yang berkerak dan isikan air separuh daripada periuk itu. Kemudian,
letakkan di atas api. Tunggu sehingga didih dan toskan. Anda akan lihat kerak
di periuk itu akan tanggal dengan sendirinya.
4. ASAM JAWA
Caranya ambil segenggam asam jawa
dan masukkan ke dalam kuali atau periuk berkarat yang ingin dicuci itu.Gosok
permukaan kuali atau periuk menggunakan asam jawa tadi dan lakukan sehinggan
kesan karat hilang dan bilas hingga bersih.
5. PENCUCI PINGGAN
Caranya, sebelum memasak sapukan
dahulu bahagian luar periuk dengan pencuci pinggan. Setelah siap memasak, cuci
periuk dengan penggosok.
6. BAKING SODA DAN AIR
Kadang-kadang apabila memasak
kita cuai, jadi ada tanda hangus pada periuk. Cara hendak hilangkannya masukkan
sedikit baking soda campur sedikit air dan biarkan beberapa jam. Kemudian,
bersihkan periuk seperti biasa.
No comments:
Post a Comment