Sunday, October 18, 2020

PETUA HILANGKAN KARAT PADA KUALI DAN PERIUK

 

Karat terdiri daripada besi oksida. Dalam penggunaan harian, istilah ini digunakan bagi oksida merah, terbentuk oleh tindak balas besi atau ferum dan oksigen dengan kehadiran air atau kelembapan udara. Lain-lain bentuk karat wujud, seperti hasil tindak balas antara besi dan klorida dalam persekitaran yang kekurangan oksigen - rebar yang digunakan dalam tiang konkrit bawah air ialah contoh yang menghasilkan karat hijau. Beberapa bentuk karat dibezakan melalui penglihatan dan melalui spektroskopi, dan terbentuk di bawah keadaan yang berlainan. Karat terdiri daripada ferum(III) oksida, Fe2O3·nH2O terhidrat dan ferum(III) oksida-hidroksida, FeO(OH)·Fe(OH)3.

Pada masa yang tertentu, oksigen dan air akan menyebabkan sebarang besi bertukar sepenuhnya menjadi karat dan hancur. Permukaan karat adalah tidak stabil dan rapuh, dan tidak memberikan perlindungan pada besi asas, tidak seperti pembentukan patina pada permukaan tembaga. Berkarat ialah istilah yang biasa bagi karat besi dan aloi, seperti besi keluli. Banyak logam lain mengalami pengaratan yang sama, tetapi oksida yang terhasil biasanya tidak dipanggil karat.

Berikut merupakan petua untuk membuang karat yang melekat di periuk kuali atau mana mana peralatan logam anda :


1. CUKA DAN GARAM

Hilangkan karat di periuk, kuali dan belangga anda dengan membersihkannya dengan campuran cuka dan garam, kemudian dijemur sehingga kering.

 

2. SOS TOMATO

Sapukan di tempat yang karat dan biarkan selama 2 jam. Kemudian bilas hingga bersih.

 

3. KULIT KENTANG

Letakkan kulit kentang di dalam periuk yang berkerak dan isikan air separuh daripada periuk itu. Kemudian, letakkan di atas api. Tunggu sehingga didih dan toskan. Anda akan lihat kerak di periuk itu akan tanggal dengan sendirinya.

 

4. ASAM JAWA

Caranya ambil segenggam asam jawa dan masukkan ke dalam kuali atau periuk berkarat yang ingin dicuci itu.Gosok permukaan kuali atau periuk menggunakan asam jawa tadi dan lakukan sehinggan kesan karat hilang dan bilas hingga bersih.

 

5. PENCUCI PINGGAN

Caranya, sebelum memasak sapukan dahulu bahagian luar periuk dengan pencuci pinggan. Setelah siap memasak, cuci periuk dengan penggosok.

 

6. BAKING SODA DAN AIR

Kadang-kadang apabila memasak kita cuai, jadi ada tanda hangus pada periuk. Cara hendak hilangkannya masukkan sedikit baking soda campur sedikit air dan biarkan beberapa jam. Kemudian, bersihkan periuk seperti biasa.

No comments:

Post a Comment