Petua adalah prinsip dengan amalan luas yang tidak terikat dengan tepat
atau berguna untuk setiap keadaan. Ia mudah dipelajari dan senang untuk
diaplikasikan bagi mengira atau mengingati beberapa nilai, atau untuk membuat
beberapa penentuan. Apabila dibandingkan dengan kaedah heuristik, satu konsep
bersamaan digunakan dalam wacana matematik, psikologi, dan sains komputer,
khususnya dalam rekabentuk algoritm.
Suri rumah setiap hari rutin harian suda sememestinya duduk di dapur, Sepanjang anda jadi suri rumah adakah petia petua yang anda amalkan? berikut adalah petua yang saya kongsikan untuk anda :
SENDUK KAYU ELAK SANTAN PECAH MINYAK
Bagi anda yang suka menggunakan santan dalam masakan pasti pernah
mengalami pengalaman dimana santan yang anda masak pecah minyak dah berketul di
permukaan masakan anda. Ini sekaligus memberikan kesan kepada masakan yang akan
kelihatan tidak menarik. Percaya atau tidak, dengan meletakkan senduk kayu di
dalam periuk dalam keadaan api yang perlahan, ini dapat mengelakkan daripada
santan anda pecah minyak.
NASI MENGEKALKANKELEMBUTAN CEKODOK
Ramai yang tidak tahu bahawa dengan meletakkan segengam nasi didalam
bancuhan tepung dapat membantu melembutkan cekodok anda. Caranya mudah! Ambil
segenggam nasi yang sudah dimasak, kisarkan nasi tersebut dengan sedikit air
dan campurkan dengan tepung bancuhan cekodok anda dan goreng seperti biasa. Ini
dapat mengelakkan cekodok anda menjadi liat dan dapat mengekalkan kelembutan
cekodok walaupun sudah lama digoreng.
GULA MENGEKALKAN WARNA HIJAU SAYUR
Sayur yang dimasak terlalu lama akan menjadi layu dan akan berubah warna
seakan gelap. Ini akan menjejaskan rupa persembahan masakan sayur anda
sekiranya anda ingin menyajikan kepada orang luar atau anda di dalam
pertandingan memasak. Jadi untuk mengekalkan warna hijau sayur, laman rasa
mencadangkan anda memasukkan sedikit gula di dalam setiap masakan hijau seperti
sawi, bayam, kailan dan sebagainya.
LADA KERING MENGHILANGKAN BAU HANGIT NASI
Memasak nasi kadangkala menjadi agak mencabar kerana perlu mengambil kira
aspek paras air untuk mengelakkan nasi daripada mentah mahupun terlebih masak.
Antara petua dari orang dulu adalah mengukur paras air menggunakan jari
kelingking untuk memastikan nasi di masak dengan sempurna. Tetapi ada ketikanya
nasi terlebih masak sehinggakan mengeluarkan bau hangit. Untuk menghilangkanya,
letakkan dua atau tiga tangkal lada kering kedalam periuk dan panaskan seketika
dalam dua minit. Pasti setelah anda membuka periuk, bau nasi yang hangit sudah
tiada.
ASAM GELUGOR ELAK GATAL BATANG SAYUR KELADI
Batang sayur keladi mempunyai peminatnya sendiri. Ada yang
mencampurkannya bersama ikan untuk dijadikan asam pedas, ada yang memasak asam
sayur keladi dan ada yang menjadikan batang sayur keladi sebahagian daripada
masakan dalam masakan gulai udang mereka. Yang pasti sayur keladi tidaklah
asing lagi dalam kalangan kita.
Sekiranya batang sayur keladi ini tidak diproses dengan sebetulnya, ia
akan menyebabkan kegatalan lidah pada si pemakan. Untuk mengelak daripada lidah
menjadi gatal, masukkan batang keladi yang dicuci bersih kedalam air panas yang
berisi beberapa keping asam gelugor dan toskan airnya setelah beberapa minit.
CUKA MEMBANTU MENGEMPUKKAN DAGING
Antara perkara yang dirisaukan tukang masak adalah memasak daging
sehingga empuk. Bukan sahaja mengambil masa yang lama, kadangkala daging yang
direbus ini akan menjadi lebih liat sehingga sukar untuk dimakan. Jadi untuk memudahkan daging menjadi empuk dalam masa singkat, halaman
rasa mencadangkan menggunakan cuka masakan yang dimasukkan sedikit kedalam
periuk yang merebus daging. Ini membolehkan daging yang direbus menjadi empuk
dalam masa yang singkat.
No comments:
Post a Comment