Pokok Mempening merupakan sejenis
genus tumbuhan yang terdapat di hutan
Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Lithocarpus[Quercus,
dan Trigonobalanus
Pokok Mempening merupakan darimana buah manjakani dituai. Buah
manjakani merupakan hasil dari tidakbalas pokok terhadap serangan sejenis
tebuan (Cynips gallae tinctoria). Serangan ini akan menyebabkan kulit pokok
bertunas, apabila tebuan mengeluarkan larva dan larva ini menetas sejenis bahan
kimia yang merangsang pertumbuhan puru akan terhasil. Buah manjakani yang
berkualiti baik selalunya ialah buah yang dipetik ketika anak tebuan mula
membesar kerana ketika ini peratus tanin yang tinggi akan dimakan oleh
anak-anak tebuan tersebut. Tanin yang tinggi akan meningkatkan lagi khasiat
manjakani. Biji manjakani berbentuk bulat berkerutu sebesar biji guli. Warna
hijau kebiruannya akan berubah menjadi warna kelabu atau putih apabila ia
kering. Bahagian dalamnya berwarna putih kekuningan.
Pokok manjakani boleh ditemui di hutan-hutan tanah pamah atau
ditanam untuk tujuan perubatan. Di India pokok Oak digunakan untuk menghasilkan
manjakani yang bermutu tinggi. Di Malaysia ia biasa dihasilkan oleh pokok
Mempening.
KHASIAT
MANJAKANI YANG ANDA PERLU TAHU
1. Awet muda
CARA: Amalkan minum/makan serbuk manjakani
2. Cantikkan kulit
CARA: Amalan minum/makan serbuk manjakani & buat
sebagai masker badan atau muka
3. Cegah jerawat & parut
CARA: Jadikan sebagai masker muka
4. Membantu mengecutkan buasir
CARA: Sapu pada tempat buasir
5. Menegangkan otot miss v
CARA: Minum/makan serbuk manjakani, jadikan masker
miss v, pencuci wanita
6. Merawat keputihan & senggugut
CARA: Minum/makan serbuk manjakani,jadikan masker miss
v & pencuci wanita
7. Stabilkan hormon & peredaran darah
CARA: Minum/makan serbuk manjakani
8. Merawat luka luar & dalam
CARA: Minum/makan serbuk manjakani untuk luka dalaman
& sapu pada luka luaran
9. Meriahkan susu badan
CARA: Minum/makan serbuk manjakani
10. Merawat ulser mulut
CARA: Sapu pada ulser
No comments:
Post a Comment