11 Tips Di Dapur Untuk Memasak Dengan Mudah
1. Bagaimana untuk memastikan kek sentiasa lembut
Tutup bahagian kek yang terdedah dengan kepingan roti dan pencungkil gigi. Kemudian kek tersebut akan kekal lembut dan segar.
2. Bagaimana untuk memasak ikan panggang tanpa melekat.
Letakkan ikan pada kepingan lemon. Ia akan memberi rasa yang menarik untuk hidangan dan yang paling penting, ia tidak akan melekat pada grill.
3. Bagaimana untuk mengupas halia cepat
Cuba kupas halia dengan sudu. Halia tersebut takkan dibazirkan berbanding dengan cara anda menggunakan pisau. Jadi, tak ada la halus je halia tu nanti.
4. Bagaimana untuk menjadikan telur segar untuk lebih lama
Sapu kulit telur dengan minyak sayur-sayuran sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk, dan ia akan kekal segar untuk beberapa minggu.
5. Bagaimana untuk mengelakkan pisang dari terlebih masak
Bungkus pangkal pisang dengan plastik jadi pisang tersebut akan tahan 3-4 hari lebih lama.
6. Bagaimana untuk mencairkan mentega beku
Untuk membuat mentega beku lembut, panaskan cawan menggunakan air panas dan letakkan di atas mentega. Ia akan lembut dalam masa beberapa minit.
7. Bagaimana untuk menyimpan biskut supaya sentiasa rangup
Kalau biskut masuk angin mesti tak sedap, jadi lemau. Jadi untuk elakkannya dari terjadi, letak sepotong epal dalam balang. Senang kan?
8. Bagaimana untuk membuat kiub ais yang unik
Bekukan hirisan lemon dalam kiub ais macam ni. Bila nak minum, senang je nak buat ais lemon tea.
9. Jangan biarkan bawang putih dan bawang menjadi berkulat
Letakkan bawang merah dan bawang putih dalam beg kertas tercucuk supaya ia tidak rosak dengan cepat.
10. Bagaimana untuk menyimpan sayuran supaya ia kekal segar dan hijau
Sebelum menyimpan sayur-sauran ke dalam peti sejuk, bungkus dahulu. Ia akan membantu sayur-sayurean tersebut kekal segar dan tahan lebih lama.
11. Bagaimana untuk mengupas bawang putih dalam beberapa saat
Masukkan bawang dalam bekas dan goncang.
No comments:
Post a Comment