Friday, October 22, 2021

KHASIAT SAYUR KANGKUNG UNTUK KESIHATAN

Kangkung atau Kangkong (Jawi: ‏کڠکوڠ‎‎);(nama saintifik Ipomoea spp.) adalah jenis sayuran berdaun tropika dari keluarga Convolvulaceae. Ia mempunyai taburan tanaman di Asia, Afrika, Amerika Selatan, Amerika Tengah dan Oceania.Di Asia, kangkung boleh dijumpai di hampir mana-mana kawasan berair.

Di Malaysia ia ditanam di seluruh negara terutamanya di kawasan penanaman sayur tanah rendah. Terdapat 2 jenis kangkung yang ditanam secara komersial di Malaysia iaitu kangkung darat (Ipomoea reptans L. Poir) yang berdaun kecil panjang meruncing dan ditanam atas batas, dan kangkung air (Ipomoea aquatica Forsk) yang berdaun lebar dan tumbuh liar di dalam parit atau paya. Kangkung banyak dijual di pasar-pasar termasuk pasar tani, pasar basah dan pasar raya besar seperti Tesco dan Giant.

 

CIRI CIRI SAYUR KANGKUNG

Kangkong mempunyai daun licin berbentuk tirus seperti mata panah di hujung daun, sepanjang 10-12 cm, dan lebar 5-6 cm. Terdapat juga jenis daun lebar dan daun tirus mengikut spesis sama ada kangkung darat ataupun kangkung air. Ia mempunyai batang menjalar dengan daun berselang dan batang menegak pada pangkal daun. Selalunya kangkung mula menjalar sebulan selepas ia ditanam. Ini juga menjadi petanda masa sesuai untuk menuai kangkung iaitu sebelum ia menjalar. Kangkung yang boleh dimakan ini bewarna hijau pucat dan menghasilkan bunga bewarna putih, yang menghasilkan pod empat biji benih.

Kangkung merupakan salah satu sayuran yang boleh dituai dalam masa yang singkat. Kebiasaannya, kangkung boleh di tuai dalam masa 30 hari selepas penanaman. Untuk mencapai kualiti optimum, penuaian perlu dilakukan dengan cermat kerana batang dan daun agak rapuh dan mudah patah. Kangkung dituai dengan mencabut pokok bersama akar supaya ia lebih tahan di pasaran. Kangkung kemudianya hendaklah dibasuh, dirapikan dan dibungkus jika ia adalah untuk jualan pasaran. Selain itu, kangkung juga boleh dituai untuk kali kedua dengan syarat tuaian pertama tak dituai sekali dengan akar. Walaupun begitu tuaian kangkung selepas tuaian pertama akan menghasilkan daun dan batang kangkung lebih kecil dari biasa.

Kangkung yang disimpan dalam bilik sejuk pada suhu 13-15°C dengan kadar kelembapan relatif 90-95% mempunyai jangkahayat 5-7 hari. Seperti sayur berdaun lain, kangkung amat sensitif dengan gas etilena dan perlu dielak dari disimpan bersama dengan produk yang mengeluarkan gas etilena terutamanya buah-buahan.

Sayur kangkung dikatakan mempuyai banyak khasiat iaitu antaranya Kajian yang dilakukan terhadap tikus mengandung dengan diabetes-cetusan menunjukkan kesan I. aquatica menurunkan gula darah dengan merencat penyerapan glukosa di usus. Antara khasiat lain Sayur Kangkung :

 

1. MENURUNKAN KADAR KOLESTROL DALAM DARAH

kandungan sterol yang tinggi dalam sayur kangkung mampu menurunkan kolesterol jahat dalam darah secara semula jadi.

 

2. PENJAGAAN DARI PENYAKIT JANTUNG

kangkung mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk jantung. Kandungan nutrien berkhasiat seperti vitamin A, vitamin C dan Beta karotena yang tinggi boleh menghalang pengoksidaan kolesterol dengan berfungsi sebagai antioksida. Ini boleh menghalang penyumbatan arteri-arteri dan menurunkan risiko penyakit jantung. Selain itu, folat di dalam kangkung boleh menurunkan kadar homosistein di dalam darah yang mana dalam jumlah yang tinggi boleh menyebabkan serangan jantung atau strok.

 

3. MELINDUNGI HATI

Peranan kangkung dalam memelihara kesihatan hati adalah dengan mengaktifkan sistem enzim hati yang akan membersihkan hati (detoks) dari toksin dan racun. Selain itu, kangkung juga mempunyai sifat antikosida dan antiradang yang boleh mencegah kerosakan hati akibat radikal bebas.

 

4. MENCEGAH ANEMIA

Kandungan zat besi yang tinggi di dalam sayur kangkung menyebabkan sayur ini sering disyorkan kepada pesakit anemia. Zat besi penting untuk pembentukan sel darah merah. Disebabkan ini, kangkung juga baik untuk ibu mengandung bagi memenuhi keperluan zat besi yang lebih tinggi.

 

5. MENCEGAH KENCING MANIS ATAU DIABETIS

Peranan kangkung dalam mencegah penyakit diabetes adalah dengan melambatkan penyerapan gula ke dalam darah dan membantu mengangkut gula dalam darah ke dalam sel-sel badan. Pemberian ekstrak kangkung kepada tikus makmal menunjukkan keberkesanan penurunan bacaan gula yang sama seperti ubat diabetes. Namun lebih banyak lagi kajian diperlukan untuk menunjukkan kesan yang sama kepada pesakit diabetes.

 

6. MENCEGAH KANSER

Kangkung adalah salah satu pilihan makanan yang digunakan dalam rawatan tradisional untuk mencegah dan merawat kanser. Malahan, kajian in vitro (ke atas sel dalam piring petri) menunjukkan kangkung memberi kesan sitotoksik kepada sel-sel kanser buah pinggang, jantung dan juga larink (peti suara).

 

7. MENJAGA KESIHATAN MATA

karotenoid, lutein, zeaxanthin dan vitamin A yang penting untuk kesihatan mata. Lutein dan zeaxanthin boleh melindungi daripada penyakit mata seperti degenerasi macula yang menyebabkan gangguan penglihatan pusat pada orang tua. Kajian menunjukkan dua komponen ini menapis cahaya biru berbahaya dan memelihara kesihatan macula. Selain itu, kajian menunjukkan pengambilan lutein daripada sayuran berdaun hijau seperti kangkung dikaitkan dengan penurunan penyakit katarak (kekaburan kanta mata).

 

8. MENJAGA KEKUATAN TULANG

Nutrien seperti kalsium dan magnesium sangat penting untuk mengekalkan kesihatan tulang dan gigi. Setiap 100g kangkung memenuhi 8% keperluan kalsium dan 18% keperluan magnesium dalam sehari. Pengambilan kangkung yang kerap boleh menghalang daripada osteoporosis atau kerapuhan tulang.

 

Saya kongsikan 1 resepi sayur kangkung sambil baca artikel artikel kesihatan dan kebaikan kangkung


SAYUR KANGKUNG MASAK TUMIS BELACAN

BAHAN BAHAN:

  • 2 ikat sayur kangkung kampung
  • Sedikit petai
  • 1/2 tangkai cili merah
  • Garam


BAHAN TUMBUK KASAR:

  • 3-4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 8 tangkai cili api merah & hijau
  • Sedikit belacan
  • Sejemput ikan bilis

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan petai dan kacau rata.
  2. Masukkan kangkung dan kacau rata. Masukkan sedikit air sekadar untuk melembutkan sayur kangkung.
  3. Akhir sekali masukkan garam dan cili merah hiris. Kacau rata. Bolehlah tutup api kerana tidak mahu sayur terlebih masak.

No comments:

Post a Comment