Friday, October 22, 2021

KHASIAT SAYUR KHAILAN UNTUK KESIHATAN

Kailan (Jawi: ‏کايلن‎‎; juga ditulis sebagai gai-lan) adalah sayuran daun memaparkan daun tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan sebilangan kecil kepala bunga kecil serupa brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra [Latin: "albus+glabrus" - putih dan tidak berbulu]. Rasanya adalah sangat serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.

Sayur ini dimakan secara meluas dalam masakan China dan kini terbiasa dalam juadah umum masakan Malaysia, Persiapan biasa termasuk kailan goreng dengan halia dan bawang putih atau ikan masin, dan direbus atau dikukus dan dihidangkan dengan sos tiram. Ia juga adalah perkara biasa dalam masakan Vietnam, Myanmar dan masakan Thai.

Sayur Khailan mempunyai khasiat tersendiri dan sama dengan sayuran lain yang selalu menjadi menu makanan kita seharian. Antara kebaikan sayur ini untuk kesihatan adalah seperti berikut :


MENGURANGKAN RISIKO KANSER

Zat hijau atau klorofil pada sayur kailan memiliki peranan sebagai antioksidan dalam tubuh yang dapat mengurangi resiko kanker. Ketika kita mengkonsumsi kailan, maka tubuh kita akan menghasilkan enzim yang berfungsi menyerang sel-sel kanker. Menurut beberapa ahli, sayur kailan ini merupakan salah satu jenis sayuran anti kanser.

Sayur Khailan termasuk dalam keluarga Cruciferae mempunyai sebatian yang mengandungi sulfur yang dikenali sebagai glucosinolates. Komponen ini boleh membantu mencegah proses kanser pada tahap perkembangan yang berbeza untuk paru-paru, kolorektal, payudara, dan kanser prostat, dan mungkin melanoma, kanser esophageal, dan kanser pankreas.

MENGURANGKAN KOLESTEROL DALAM DARAH

Kandungan vitamin K dan serat dalam sayur kailan dapat mengurangi kadar lemak dalam darah sehingga mengurangi resiko penyumbatan pembulu darah. Oleh karena itu, jenis sayuran ini dapat mencegah terjadinya serangan jantung atau stroke akibat timbunan lemak dalam darah. Faedah kesihatan sayuran ini bukan sahaja untuk antikanser, tetapi masih terdapat banyak manfaat kesihatannya seperti yang dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dan mengelakkan penyakit jantung. Ini kerana ia mempunyai serat yang cukup tinggi. Serat ini akan membantu membersihkan usus besar dan mengurangkan kolesterol.

Dengan memakannya, ini bermakna anda perlu membakar kalori dalam tubuh. Serat semula jadi yang mana boleh membantu melengkapkan serat anda. Serat ini akan membuatkan seseorang berasa kenyang dalam tempoh yang lama dan ia boleh mempercepatkan pemprosesan metabolisma. Dan akhirnya, ia dapat membantu mengurangkan berat badan.


KESIHATAN KULIT DAN RAMBUT
Kandungan klorofil pada sayur kailan, kadar vitamin C dan E yang mampu menghasilkan antioksidan alami bagi tubuh memiliki manfaat yang baik bagi kesehatan kulit. Beberapa kandungan tersebut akan perperan untuk menghasilkan kolagen dalam tubuh. Dimana, kolagen berfungsi untuk membuat kulit terlihat lebih cantik dan bersih, terhindar dari penuaan dini akibat keriput pada wajah. Kailan mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi. Vitamin A diperlukan untuk pengeluaran sebum, dan ini mengekalkan rambut lembap. Vitamin A adalah penting untuk pertumbuhan semua tisu badan, termasuk kulit dan rambut. Ia juga menyokong sistem imun dan mata dan membantu menjaga organ tubuh yang sihat.


Vitamin C membolehkan tubuh membina dan mengekalkan tahap kolagen, yang memberikan struktur kepada kulit dan rambut. Zat besi pula menghalang anemia, punca keguguran rambut. Kurangnya zat besi dalam diet boleh menjejaskan keberkesanan tubuh menggunakan tenaga. Sayur kailan, bayam, lentil, tuna, dan telur adalah sumber zat besi yang baik.


MEMBANTU MENJAGA OTAK
Kandungan asam lemak omega 3 dalam sayur Kailan ini mencegah terjadinya kerusakan otak atau gangguan otak. Kandungan vitamin K dan asam lemak omega 3 ini berfungsi untuk memelihara kesehatan otak Anda dan mencegah virus untuk masuk ke otak.

Satu lagi manfaat kesihatannya adalah sumber yang baik untuk asid omega-3 yang mana diketahui ianya sangat baik untuk membantu menjaga kesihatan otak. Selain itu, vitamin K yang terdapat padanya juga dapat membantu mengurangkan risiko gangguan otak seperti Alzheimer.
 
DIABETES DAN FUNGSI HATI
Selain mengandung berbagai vitamin, sayur kailan juga mengandung asam lemak omega 3 yang berfungsi untuk menstabilkan kadar gula yang berlebihan dalam darah. Sebaiknya, dikonsumsi secara rutin dan hindari merebus kailan dalam air terlalu lama, karena akan mengurangi kandungan nutrisi di dalamnya

Satu cawan kailan rebus menyediakan 8 gram serat. Kailan juga mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai asid alpha-lipoic (ALA). Kajian menunjukkan bahawa ALA dapat menurunkan tahap glukosa, meningkatkan kepekaan insulin, dan mencegah perubahan yang berkaitan dengan tekanan oksidatif pada orang yang menghidap diabetes. Ia juga boleh membantu meregenerasi tisu hati.

MEMBANTU MENJAGA KESIHATAN TULANG DAN GIGI
Kalsium yang terkandung dalam sayur Kailan berdampak positif pada kekuatan tulang dan gigi. Hal ini tentu menghindarkan kita dari resiko Osteoporosis. Menurut pendapat ahli gizi, kandungan kalsium pada sayur Kailan lebih tinggi dibandingkan dengan di dalam susu. Oleh karena itu, sayur Kailan sangat dianjurkan untuk dikonsumsi sebagai pengganti susu, apabila Anda alergi terhadap susu.

Nutrien lain mengenai sayuran ini adalah kalsium, yang mana lebih tinggi daripada kalsium dalam susu. Sudah tentu, ia sangat baik untuk tulang, gigi dan ia boleh mengelakkan osteoporosis. Berdasarkan itu, saintis menyarankan seseorang yang mempunyai alergi terhadap susu untuk mengambil kailan.

MEMBANTU PENCERNAAN DAN SEMBELIT
Kandungan serat yang terdapat pada kailan menjadikannya pilihan untuk sokongan sistem pencernaan. Penyelidikan telah menentukan bahawa sulforaphane yang dibuat dari glucosinolate dalam sayur-sayuran ini membantu mempertahankan kesihatan lapisan perut dengan hanya menghentikan pertumbuhan bakteria dan bakterium ke dinding perut.

Kandungan serat pada Kailan ini sangat tinggi, sedangkan kadar lemaknya tidak ada sehingga sayuran ini sangat baik untuk melancarkan buang air besar. Dan tentunya memelihara kesehatan pencernaan Anda, seperti lambung dan usus.
 

MENGHALANG ANEMIA
Kandungan nutrisi lainnya yang terdapat pada Kailan yaitu zat besi. Ketika kita mengkonsumsi kailan, kadar zat besi yang dihasilkan sayur Kailan lebih tinggi daripada saat kita mengkonsumsi daging sapi. Dengan demikian, sayur kailan dapat membantu pembentukan hemoglobin, memperbarui sel-sel tubuh, menghasilkan oksigen ke seluruh tubuh dan mencegah resiko terjadinya animea.

Kailan mengandungi zink yang mana ia lebih tinggi daripada daging. Seperti yang diketahui, zink merupakan gabungan penting dalam kesihatan. Sebagai contoh, ia membantu penghasilan hemoglobin dan enzim yang dapat mengurangkan risiko anemia, menghantar oksigen kepada semua bahagian tubuh, dapat menghasilkan semula sel-sel, membantu fungsi jantung, dan banyak lagi fungsi lain.

 
MEMBANTU MENJAGA KESIHATAN MATA
Terdapat vitamin A, luthein dan zeaxhantin yang boleh membantu menjaga kesihatan mata. Selain vitamin K, sayur Kailan juga mengandung vitamin A dan Luthein yang baik bagi kesehatan mata, khususnya mencegah dan memelihara mata akibat kemungkinan terjadinya kerusakan retina mata akibat efek sinar ultraviolet.
 
Untuk cadangan menu masakan bagi resepi ini ialah Khailan Ikan masin. Resepi menu utama yang selalu korang order semasa di restoran.
 
RESEPI KHAILAN IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN:
  • 1 cekak sayur kailan
  • 1 camca besar penuh isi ikan tenggiri masin - dipotong kecil
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 2 camca besar sos tiram
  • 1/2 cawan air
  • Sos ikan secukup rasa
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA:
  1. Cuci sayur kailan, kemudian rendam dalam air yang dicampur 1 camca besar garam selama 10 minit.
  2. Toskan, asingkan batang dan daunnya. Potong daun sayur kailan dan ketepikan. Batang sayur kailan diketuk-ketuk sedikit dengan pisau, kemudian hiris. Ketepikan.
  3. Panaskan 2 camca besar minyak masak. Goreng ikan masin tenggiri hingga harum dan keemasan, guna api kecil.
  4. Tolak ke tepi kuali. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah. Kacau rata dengan ikan masin tadi dan masak hingga bawang layu.
  5. Tambah sos tiram, kacau dan tuang air. Masukkan batang sayur kailan dan masak hingga empuk.
  6. Masukkan pula daunnya, besarkan api, kacau dan masak hingga lembut. Rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit sos ikan atau secukup rasa.
  7. Gaul rata dan boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi putih dan lauk-lauk lain.Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment