Kubis bulat (Jawi: كوبيس بولت; bahasa Inggeris: Cabbage) atau nama saintifiknya Brassica oleracea merupakan sejenis sayur daun. merupakan nama sains bagi bunga kubis dan sayur ini berasal dari keluaraga Brassica. Sayur ini mengandungi belerang atau sulfur, iaitu sejenis zat galian yang penting untuk kesihatan. Kubis bukan sahaja berkesan untuk mengubati penyakit ulser malahan juga berkesan untuk mengubati masalah–masalah lain di usus.
Kubis yang kaya dengan kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potasium dan vitamin A, B- Kompleks dan C dapat meredakan masalah di bahagian perut dan hati seperti yang dialami oleh mereka yang lali arak. Kompaun belerang dalam kubis dapat menghindarkan pengeluran carcinogen, sejenis bahan kimia berbahaya dalam tubuh badan. [perlu rujukan] Amalan memakan kubis dapat menghalang carcinogen daripada bergabung menjadi sel-sel darah. Selain itu asid amino yang mengandungi belerang dalam kubis juga bertindak menurunkan paras kolestrol , meredakan saraf dan menenangkan fikiran dan sekaligus membantu seseorang itu tidur dengan selesa pada waktu malam. Memandangkan kubis mempunyai beberapa komponen yang penting untuk kesihatan, ia sekaligus memberi khasiat kepada kesihatan kita. Berikut adalah beberapa khasiat kubis kepada kesihatan:
Kubis membantu menurunkan
paras kolesterol dalam darah. Terdapat pelbagai kajian telah mendapati bahawa
kubis mempunyai aktiviti hypolipidaemia yang boleh membantu menurunkan paras
jumlah kolesterol dan kolesterol jahat (LDL-kolesterol) serta meningkatkan
paras kolesterol baik (HDL-kolesterol). Kubis juga mengandungi sejenis bahan
dikenali sebagai phytosterol yang mempunyai struktur seperti kolesterol dan
boleh menghalang penyerapan kolesterol di dalam sistem pencernaan sekaligus
menurunkan paras LDL-kolesterol dalam darah.
MENGAWAL TEKANAN DARAH
Kubis juga boleh membantu
mengawal tekanan darah. Hal ini kerana kubis mengandungi kalium yang berfungsi
untuk mengawal otot jantung, menyebabkan salur darah mengembang, melancarkan
aliran darah seterusnya menurunkan dan mengawal tekanan darah supaya menjadi
normal.
MENGAWAL
DIABETIS
Kubis membantu mengawal
paras gula dalam darah. Kubis mempunyai serat yang boleh membantu melambatkan
penyerapan gula di dalam darah sekaligus boleh mencegah paras gula daripada menjadi
tinggi secara mendadak. Selain itu, ia juga tinggi dengan antioksidan yang boleh
membantu dalam penghasilan insulin yang berperanan untuk mengawal keseimbangan tahap gula dalam darah
dan bertindak meningkatkan pengambilan gula oleh sel badan seterusnya boleh
mencegah peningkatan paras gula dalam darah.
MENGURANGKAN
RISIKO PENYAKIT KARDIOVASKULAR
Kubis juga menurunkan risiko penyakit kardiovaskular
sehingga 5%. Terdapat kajian yang dijalankan yang telah mendapati bahawa
pengambilan diet yang tinggi sayur-sayuran seperti kubis boleh menyumbang
kepada penurunan berat badan sekaligus berupaya menurunkan risiko mendapat
penyakit kardiovaskular.
BAIK
UNTUK SISTEM PENGHADAMAN DAN SEMBELIT
Kubis juga sesei untuk sistem penghadaman dan boleh
membantu mencegah masalah seperti sembelit. Hal ini kerana sayur kubis tinggi
dengan serat yang penting untuk sistem penghadaman badan kerana fungsinya yang
boleh meningkatkan kadar pergerakan usus sekaligus melancarkan sistem
penghadaman makanan.Kandungan prebiotik yang terdapat di dalam kubis juga
berperanan penting dalam memastikan kesihatan usus yang baik sekaligus boleh
membantu sistem penghadaman. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa
ekstrak kubis boleh menghalang pembentukan ulser di perut yang boleh
menyebabkan seseorang merasa pedih ulu hati, ketidakselesaan di perut dan loya.
MENURUNKAN
BERAT BADAN
Kubid membantu untuk
menurunkan berat badan. sayur kubis mempunyai serat yang boleh memberi rasa
kenyang dan puas apabila dimakan sekaligus mencegah seseorang daripada makan
berlebihan. Serat yang ada di dalam kubis juga boleh mememberikan rasa kenyang
yang berpanjangan.
MENCEGAH
KERADANGAN
Kubis berpotensi untuk
mencegah keradangan yang boleh membawa kepada pelbagai jenis penyakit seperti
kanser, gangguan metabolik (seperti diabetes) dan penyakit kardiovaskular.kandungan
antioksidan dan serat yang terdapat di dalam kubis yang mempunyai sifat
antiradang sekaligus berpotensi menjadi terapi pencegahan dan mengurangkan
kesakitan akibat keradangan.
BAIK UNTUK PENYAKIT ALZHEIMER
Alzheimer boleh dikurangkan
jika anda memakan sayur kubis setiap hari. Vitamin K yang sangat hadir di kubis
bertanggungjawab untuk ini. Ini adalah salah satu manfaat yang kurang dikenali
untuk memakan Kubis.
Kubis juga didapati bagus
untuk penyakit Alzheimer. Kajian telah mendapati bahawa kubis merah mempunyai
kandungan anthocyanin yang boleh melindungi sel daripada radikal bebas yang
boleh menyebabkan oksidatif stres yang membawa kepada kerosakan sel-sel di otak
seterusnya menyebabkan penyakit Alzheimer.
MENCEGAH
KANSER
Kubis adalah individu dari
keluarga brassica, jika tidak disebut sayuran cruciferous. Salah satu kelebihan
mereka yang paling penting adalah kesejahteraannya. Ini membayangkan kubis dan
sayur-sayuran setanding lain menggali radikal bebas dari sekeliling tubuh, yang
boleh sangat menghalang kesejahteraan umum dan menjadi penderma yang penting
terhadap perkara seperti keganasan dan penyakit koronariK
Kubis juga berpotensi untuk
mencegah kanser. Hal ini kerana kubis mempunyai aktiviti antikanser yang
kebanyakannya disumbangkan oleh produk penguraian glucosinates seperti
isothiocyanates, nitriles, thiocyanates, epithionitriles dan oxazolidines.
RESEPI SAYUR KUBIS TELUR
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 biji kobis sederhana besar - dipotong kecil memanjang, bersih & toskan.
- 2 biji cili merah*
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*(*bahan ini dihiris halus)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 kiub pati ayam
- 2 biji telur ayam - dibasuhkan terlebih dahulu
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit serbuk kunyit (Pilihan)
CARA
MEMBUATNYA :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dihiris hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kiub pati ayam serta sedikit garam, kacau bahan-bahan ini.
- Pecahkan telur dalam kuali tumisan & kacaukan lah telur tersebut.
- Masukkan kobis, kacau serta masukkan sedikit serbuk kunyit.
- Gaulkan sayuran tersebut sehingga sebati.
- Rasalah kesesuaian citarasanya dengan selera kita, apabila rasanya telah puas hati, matikan api.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment