Saturday, October 23, 2021

KHASIAT IKAN SALMON UNTUK KESIHATAN

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

Secara tipikal, salmon adalah anadromous: ia menetas di air tawar, berpindah ke laut, kemudian kembali semula ke air tawar untuk membiak. Walau bagaimanapun, terdapat spesies yang hanya mampu hidup di habitat air tawar. Ia kemungkinan besar disebabkan oleh perternakan spesies-spesied tertentu ikan salmon. Folklore membuktikan bahawa salmon akan kembali ke lokasi sebenar di mana ia ditetaskan, kajian telah membuktikan kebenaran dakwaan ini, akan tetapi sifat bagaimana memori ikan ini berfungsi telah menjadi perdebatan panjang.


KESIHATAN TULANG

Kombinasi asam lemak omega 3 dan protein kalsitonin yang terkandung dalam ikan salmon telah terbukti dapat meningkatkan kekuatan tulang.Selain itu, ikan salmon yang juga merupakan kaya akan mineral penting seperti kalsium, zat besi, fosfor dan selenium yang baik untuk kesehatan tulang dan mencegah segala macam masalah tulang.


MEMBANTU MENGURANGI DEPRESI

Vitamin dan mineral yang terkandung dalam ikan salmon seperti vitamin A, vitamin D dan kemudian dikombinasikan dengan asam lemak omega 3 membuat ikan salmon memiliki efek antidepresan.

MENGURANGI RISIKO SERANGAN JANTUNG

Serangan jantung disebabkan ketika jantung dipaksa keras untuk menghasilkan darah karena arteri mengeras. Mineral dan asam lemak omega 3 yang terkandung dalam ikan salmon dapat mempertahankan pembuluh darah untuk menghindari plak yang dapat menyebabkan serangan jantung.


MENGURANGI RISIKO STROK

Ikan salmon kaya asam lemak omega 3 dan zat besi yang memberikan kontribusi dalam menghilangkan plak dari pembuluh darah dan meningkatkan produksi sel darah merah, sehingga dapat mengurangi risiko stroke.


MENGONTROL KOLESTEROL

Asam lemak omega 3 dapat membantu dalam mengoptimalkan produksi HDL atau kolesterol baik dan mengontrol jumlah kelebihan LDL atau kolesterol jahat dalam tubuh.


BAIK UNTUK WANITA HAMIL

Selama kehamilan wanita harus memastikan bahwa semua nutrisi untuk perkembangan janin dan kesehatan ibu. Ikan salmon tidak hanya baik untuk perkembangan janin, akan tetapi vitamin dan mineral yang terkandung pada ikan salmon juga baik untuk menjaga stamina ibu selama dan setelah kehamilan.


MENINGKATKAN KUALITAS MEMORI

Asam lemak omega 3 pada ikan salmon juga baik untuk meningkatkan memori. Beberapa penelitian yang dilakukan untuk beberapa anak yang ibunya memberikan mereka ikan salmon secara teratur dibandingkan dengan kelompok lain dari anak-anak yang tidak mengkonsumsi ikan salmon menunjukkan perbedaan yang sangat signifikan. Anak-anak yang mengkonsumsi ikan salmon secara teratur memiliki memori yang lebih baik daripada mereka yang tidak.


MENCEGAH PENYAKIT ALZHEIMER DAN PARKINSON

Mengkonsumsi asam lemak omega 3 dapat membantu dalam mencegah Alzheimer serta Parkinson. FDA dan DHA ditemukan dalam ikan salmon memiliki peran penting dalam meningkatkan fungsi otak.


MELINDUNGI SISTEM SARAF

Asam lemak omega 3, DHA, FTA dan beberapa mineral yang ditemukan dalam ikan salmon memiliki kontribusi besar dalam memastikan perkembangan optimal sistem saraf.


MENGURANGI KANSER

Ikan salmon tidak hanya kaya akan vitamin dan mineral, tetapi juga beberapa asam amino yang telah terbukti dapat melawan kanker. Sebagai antioksidan seperti karotenoid yang ditemukan dalam ikan salmon mampu melindungi sel dari kerusakan yang disebabkan oleh radikal bebas sehingga mengkonsumsi salmon dapat membantu melindungi tubuh dari risiko kanker dengan mencegah perkembangan sel-sel kanser.


RESEPI GULAI IKAN SALMON

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gram ikan Salmon
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masukkan ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

 

No comments:

Post a Comment